Είναι απόγευμα Κυριακής και ενώ συζητάμε με έναν φίλο μου για φαγητά και εστιατόρια στην Αθήνα, ξαφνικά αναφέρω με αγανάκτηση και παράπονο, ότι οι φούρνοι σε αυτή την πόλη συνήθως είναι κάτω του μετρίου. Και πιστέψτε με είμαι ο άνθρωπος, που μπορεί να ζει με ζύμες και να χαθεί κάπου ανάμεσα σε ζάχαρη και φρέσκο βούτυρο.
Ακόμη και μαγαζιά που έχουν γίνει πολύ γνωστά τελευταία, προσωπικά τα βρήκα υπερεκτιμημένα. Ωραία concept με σύγχρονη αισθητική, όμως οι γεύσεις τους με απογοήτευσαν. Σφολιάτες από κακής ποιότητας βούτυρο και γεμίσεις τόσο λιπαρές, που στην τρίτη μπουκιά ένιωθες ήδη κορεσμό.
Ωστόσο, αν και η γενική εικόνα δεν είναι καλή υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις μαγαζιών, που συνδυάζουν την καλαισθησία στη διακόσμηση με καλή ποιότητα προϊόντων και πλούσιες γεύσεις, χωρίς να σε λιγώνουν.
Ειδικά το κέντρο της Αθήνας που είναι και η πιο ζωντανή πλευρά της πόλης, έχει αποκτήσει φούρνους, που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις αφράτες γαλλικές σφολιάτες και τις ζύμες. Λαχταριστά cinnamon rolls, αφράτα cakes, παραλλαγές αγαπημένων γλυκών, μαλακά cookies και συγκλονιστικά κρουασάν με καλό βούτυρο και αυθεντική πραλίνα είναι μόλις μερικά από όσα ξεχωρίσαμε στους καλύτερους φούρνους της Αθήνας. Εκεί που μόλις μπαίνεις μέσα οι μυρωδιές σε κατακλύζουν από πάνω μέχρι κάτω και σε μεταφέρουν τηλεπαθητικά σε ένα σύννεφο από ζάχαρη, αλεύρι και γεύσεις που ζεσταίνουν την ψυχή σου, πέρα από την ηδονή που προσφέρουν στον ουρανίσκο σου.
Οι 3 καλύτεροι φούρνοι της Αθήνας
Στην οδό Βουλής ανάμεσα σε άλλα γνωστά στέκια όπως το Nolan και το Birdman βρίσκεται το Neropistolo, ένα αρτοποιείο-boulangerie με επιρροές από τη δανέζικη και τη γαλλική γαστρονομία. Ο ταλαντούχος Costas Voyatzis aka Yatzer δημιούργησε έναν φρέσκο χώρο cool, αλλά με άποψη.
Στο Neropistolo θα βρείτε ψωμί αργής ωρίμανσης, τσιαπάτα και φοκάτσιες για να φτιάξετε τα δικά σας σάντουιτς με υλικά της επιλογής σας. Εκτός όμως από τις αλμυρές προτάσεις, θα βρείτε και πεντανόστιμα γλυκά όπως κρουασάν βουτύρου, άλλα και με σοκολάτα gianduja, roll με ζύμη κρουασάν μπριός με σοκολάτα, ganache λευκής σοκολάτας και κρέμα φουντουκιού, αλλά κι ένα σου γεμιστό με πραλίνα και καραμελωμένη σοκολάτα γάλακτος.
Το Kora Bakery είναι και αυτό μια νέα σχετικά προσθήκη στην οδό Αναγνωστοπούλου. Ο φούρνος με τα λευκά και κίτρινα πλακάκια σου κεντρίζει αμέσως το ενδιαφέρον και σε καλεί να τον εξερευνήσεις. Μέχρι βέβαια να φτάσεις στο σημείο που παραγγέλνεις συνήθως έχεις να αντιμετωπίσεις μια ουρά, που όμως αντί να σε αποθαρρύνει σου εξάπτει ακόμη περισσότερο την περιέργεια. Βέβαια, μετά την πρώτη δοκιμή ξέρεις ότι άξιζε η αναμονή και ότι όσα έχουν γραφτεί για αυτό το bakery είναι όλα αλήθεια.
Τα ψωμιά είναι από προζύμι, ωριμάζουν αργά και έχουν τραγανή kora. Η ζύμη από κρουασάν φτιάχνετε με γαλλικό βούτυρο και έχει γλυκιά και αλμυρή εκδοχή για να επιλέξετε αυτή που είναι πιο κοντά σε εσάς. Η Ιάνθη Μιχαλάκη και η Μαρία Αλαφούζου ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν με βάση την αγάπη τους για το ψωμί
Να δοκιμάσει αφράτες focacce με δεντρολίβανο και θαλασσινό αλάτι καθώς και αυτή με chorizo, γραβιέρα και ντομάτα. Επίσης θα βρείτε danish, που εδώ έχουν και αλμυρή εκδοχή. Ένα με απάκι Μάνης, κασέρι και μπεσαμέλ μουστάρδας και ένα ακόμα με καραμελωμένο κρεμμύδι, ψητή πατάτα και τσένταρ και θυμάρι.
Σε ένα εκπληκτικό κτίριο bauhaus του 1940, που διακόσμησε το K studio, θα συναντήσετε ένα ονειρεμένο bakery, που έχει αποδείξει εδώ και χρόνια την αξία του, αποκτώντας πιστούς θαμώνες, που κάθονται εκεί για τον πρώτο καφέ της ημέρας.
Με εσάνς γαλλικού μπιστρό το Queen bee στέκει σταθερά στη γωνία Πατριάρχου Ιωακείμ και Πλουτάρχου με νεοϋορκέζικη αύρα και ένα τεράστιο, υπερσύγχρονο παρασκευαστήριο. Ο ιδιόκτητης του Παναγιώτης Καλύβας, γνωστός και από το Capanna έχει φροντίσει για ένα πλούσιο μενού, που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Ολόφρεσκα κρουασάν- από τα ωραιότερα της Αθήνας, αν και ακριβό- γαλλική τυρόπιτα, λαχταριστά σάντουιτς και σαλάτες είναι μόλις μερικές από τις πολλές επιλογές που θα βρείτε εκεί.
Διαβάστε επίσης:
4+1 μαγαζιά για καλό brunch στο κέντρο της Αθήνας