Το lunch box της εβδομάδας, το σνακ ή το βραδινό σου δεν θέλει κόπο. Απλώς μια προετοιμασία το απόγευμα της Κυριακής. Σκέψου έξυπνα και επένδυσε λίγο χρόνο την Κυριακή σου στην προετοιμασία μερικών παρασκευών γιατί αυτό θα σε βοηθήσει να ετοιμάσεις εύκολα και γρήγορα κάποια γεύματα μέσα στην εβδομάδα. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεις την γρήγορη λύση των delivery και δεν καταλήγεις να τρως ανθυγιεινές τροφές με υψηλές θερμίδες που συνεπάγονται στην αύξηση του βάρους.
Τώρα το Σαββατοκύριακο λοιπόν, προμηθεύσου τα απαραίτητα υλικά, φτιάξε τις παρακάτω δύο μόλις παρασκευές και το μόνο που θα έχεις να κάνεις καθημερινά είναι να ασχοληθείς ελάχιστα! Στο τέλος της εβδομάδας να είσαι σίγουρη ότι θα είσαι πολύ ικανοποιημένη με την ποικιλία, τις γεύσεις, τα έξοδα (που δεν έκανες), το σπιτικό φαγητό που έφαγες! Thank me later!
Κιμάς (για 3 συνταγές)
Βασική συνταγή: 1 κιλό κιμά μοσχάρι, 2κ.σ. ελαιόλαδο, 1 μέτριο κρεμμύδι και 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένα, 1 μεγάλη ντομάτα ώριμη τριμμένη, 2 κ.σ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, 1 κύβο βοδινό ζωμό, 1 κ. σ. κοφτή αλάτι , πιπέρι και 1 φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό.
Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, σοτάρεις το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3-4 λεπτά, προσθέτεις τον κιμά και ανακατεύεις. Όταν απορροφηθούν τα υγρά που θα βγάλει ο κιμάς προσθέτεις τα υπόλοιπα υλικά, χαμηλώνεις τη φωτιά και αφήνεις να σιγοβράσει για 30-40 λεπτά.
Η βασική παρασκευή σου είναι έτοιμη. Όταν κρυώσει, αποθηκεύεις σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο.
Μακαρόνια με κιμά
Βάζεις σε τηγάνι τον κιμά με 3 φύλλα δάφνης, 4-5 κόκκους μπαχάρι και ½ πράσινη πιπεριά κομμένη στα δύο. Όταν αρχίσει να βράζει, σβήνεις με 1 ποτηράκι λευκό κρασί. Αφήνεις να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ετοιμάσεις τα μακαρόνια σου.
Burittos
Βάζεις σε τηγάνι τον κιμά με 1κ.γ. ρίγανη, 2κ.γ. κύμινο και προσθέτεις μια κονσέρβα refried beans. Ανακατεύεις και αφήνεις σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά.
Στο διάστημα αυτό ζεσταίνεις τις tortillas. Κόβεις σε λωρίδες χρωματιστές πιπεριές, ντομάτα και κρεμμύδι. Στρώνεις τις πίτες, προσθέτεις σε κάθε πίτα 3 κ.σ. κιμά, πιπεριά, ντομάτα, κρεμμύδι και 1κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι. Τυλίγεις σε φάκελο και είναι έτοιμα.
Ρεβίθια (για 2 συνταγές)
Σούπα
500γρ ρεβίθια, 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 πράσινη και 1 κόκκινη πιπεριά, 1 κύβο βοδινό ζωμό, αλάτι και πιπέρι.
Βάζεις τα ρεβίθια από το προηγούμενο βράδυ σε κρύο νερό να φουσκώσουν.
Τα στραγγίζεις, ξεπλένεις καλά, προσθέτεις κρύο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα, τα ρεβίθια και τα υπόλοιπα υλικά και αφήνεις να βράσουν σε μέτρια φωτιά σύμφωνα με τις οδηγίες βρασίματος της συσκευασίας.: Έχεις ήδη έτοιμο ένα πολύ θρεπτικό γεύμα που μπορείς να σερβίρεις με ψημένη φέτα και ρίγανη.
Χούμους
250γρ. ρεβίθια (στραγγισμένα), χυμό από 1 λεμόνι και λίγο ξύσμα, 2κ.σ. ταχίνι, 1κ.γ. κοφτό κύμινο, ½ κ.γ. κοφτό αλάτι, 1-2 σκελίδες σκόρδο, 120γρ ελαιόλαδο και καπνιστή πάπρικα για το γαρνίρισμα.
Αλέθεις στο μπλέντερ όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σερβίρεις σε πιάτο προσθέτοντας από πάνω ελαιόλαδο, πάπρικα και αν θέλεις φρέσκο κόλιανδρο.
Extra Tips:
Mε τον κιμά μπορείς ακόμη να φτιάξεις, κανελόνια, παστίτσιο, γεμιστές πιπεριές στον φούρνο με τυρί φέτα, παπουτσάκια…
Με τα ρεβίθια μπορείς να φτιάξεις μπιφτέκια και falafel.
Ακολουθήστε την Καλλιόπη Φρυδού στο www.instagram.com/kitchen_spells/
Διάβασε ακόμη: Βρώμη στο μπλέντερ: Το χειμερινό πρωινό που το διαδίκτυο έχει πάθει εμμονή