Πολλοί από εμάς δεν μπορούμε ούτε καν να φανταστούμε τι συμβαίνει στις κουζίνες των αγαπημένων μας εστιατορίων. Και αυτό μπορεί να είναι καλό. Αλλά εκείνοι που γνωρίζουν εκ των έσω είναι φυσικά οι σεφ. Να λοιπόν, κάποιες τροφές που δεν θα παράγγελναν ποτέ οι διάσημοι σεφ στα εστιατόρια που πηγαίνουν ως πελάτες.
1.Πιάτο με λάδι τρούφας
Σύμφωνα με τη διάσημη Martha Stewart, η τρούφα σε λίγες περιπτώσεις είναι αυθεντική. Τις περισσότερες είναι κατασκευασμένη χημικά, γεγονός που την καθιστά ακατάλληλη για την υγεία μας.
2.Σούπα της ημέρας
Σύμφωνα με τον διάσημο σεφ Gordon Ramsay η σούπα της ημέρας συνήθως είναι κάτι που παρασκευάζεται με leftovers, δηλαδή ότι έχει περισέψει. Επίσης η ιδέα να σερβιριστεί κάτι που έχει ξαναζεσταθεί και ξαναχρησιμοποιηθεί για μέρες ξαφνικά δεν ακούγεται τόσο καλή, σωστά;
3.Σαλάτες
Είναι το πιο εύκολο πιάτο για να βάλεις μέσα τα αποφάγια του προηγούμενου. Κάθε απομεινάρι από μαρούλι, μπορεί να καλυφθεί αριστοτεχνικά με μια σκουρόχρωμη σος και να μην καταλάβει κανείς τίποτα!
4.Το πιάτο ημέρας
Ορισμένα εστιατόρια αποφασίζουν ποιο θα είναι το πιάτο της ημέρας με βάση το τι πρόκειται να λήξει ή με βάση το τι θέλουν να τελειώνει νωρίτερα από τις προμήθειες. Ποιος θέλει ληγμένο φαγητό στο τραπέζι του;
5.Ξηροί καρποί
Ακόμη και αν ένας σεφ λιμοκτονεί δεν θα δοκιμάσει ποτέ τα συνοδευτικά του κοκτέιλ του. Μην ξεχνάτε ότι εκτός από δικά σας δάκτυλα στο μπολάκι έχουν βυθιστεί πολλά άλλα πριν.
6.Στρείδια
Αν το εστιατόριο δεν είναι πάνω στο κύμα, δύσκολα ένας σεφ ως πελάτης σε άλλο εστιατόριο θα παράγγελνε ψάρι. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ακόμη και στο εστιατόριο πάνω στο κύμα, ποτέ ένας σεφ δεν θα παράγγελνε στρείδια. «Αν τα χειριστούν και τα αποθηκεύσουν λάθος, τότε τα στρείδια μπορούν να σε σκοτώσουν», υποστηρίζει ο σεφ Gordon Ramsay.
7.Ψωμί
Όσο λαχταριστό και αν είναι, δεν θα δείτε ποτέ έναν σεφ να δοκιμάζει το ψωμί. Και αυτό γιατί γνωρίζουν ότι μπορεί να είναι κατεψυγμένο, μπορεί να είναι ξαναζεσταμένο, μπορεί να είναι αυτό που περίσσεψε από το τραπέζι του διπλανού. Οι περισσότεροι υποστηρίζουν με χιούμορ ότι αν δεν γίνει… έλεγχος δαχτυλικών αποτυπωμάτων, δεν το βάζουν στο στόμα τους.
8.Κοτόπουλο
“Θα παραγγείλω σχεδόν τα πάντα όταν βγαίνω έξω – αλλά ποτέ κοτόπουλο”, εκμυστηρεύεται ο διάσημος σεφ του Χόλιγουντ Ryan Ososky. Αλλά δεν είναι ο μόνος. Σύμφωνα με τον ιστότοπο του Food Network, οι σεφ αποφεύγουν να παραγγέλνουν κοτόπουλο σε εστιατόρια για πολλούς λόγους, όπως η υπερβολική τιμή και η έλλειψη πρωτοτυπίας.
9. Μπύρα βαρελίσια
Συνήθως η μπύρα που βγαίνει από μια κάνουλα είναι γεμάτη βακτήρια. Και αυτό γιατί κανείς δεν καθαρίζει το σιντριβάνι και μπορεί μέσα του να έχει ακόμη και μούχλα.
10. Ωμές φύτρες λαχανικών
Βασικό στοιχείο της vegan και της ασιατικής κουζίνας, οι ωμές φύτρες προστίθενται συχνά σε σαλάτες και σάντουιτς για επιπλέον τραγανή γεύση. Αλλά αυτό κάποιες φορές έχει το κόστος του. Σύμφωνα με τον βραβευμένο με αστέρι Michelin σεφ Tom Barnes, οι υγρές θερμοκρασίες που χρειάζονται αυτές οι φύτρες για να αναπτυχθούν μπορούν επίσης να είναι το τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για Salmonella, Listeria και E.coli.
11. Ψάρι τη Δευτέρα
Στο βιβλίο του In Anthony Bourdain’s Kitchen Confidential, ο Anthony Bourdain γράφει ότι είναι πιθανό το ψάρι της Δευτέρας να είναι τριών ημερών. Ο ΒBourdain, ο οποίος πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της μαγειρικής του σταδιοδρομίας σε κουζίνες της πόλης της Νέας Υόρκης, είπε στο βιβλίο ότι επειδή οι περισσότερες αγορές θαλασσινών δεν είναι ανοιχτές τα Σαββατοκύριακα, τα ψάρια της Δευτέρας σχεδόν ποτέ δεν είναι φρέσκα.
12. Μη παστεριωμένα τυριά
Στη διαδικασία που ονομάζεται παστερίωση, το γάλα θερμαίνεται σε υψηλή θερμοκρασία για ορισμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να αποκρούσει τα βακτήρια και να σκοτώσει επιβλαβείς οργανισμούς. Ωστόσο, ορισμένα μαλακά τυριά όπως το brie και το camembert δεν είναι παστεριωμένα. Επομένως, διατρέχετε υψηλό κίνδυνο για Listeria. Σύμφωνα με το Centers for Disease Control and Prevention (CDC), η λιστέρια είναι 50 έως 160 φορές πιο πιθανό να μολύνει τα μη παστεριωμένα τυριά από τα παστεριωμένα τυριά.
Kαι τέλος αυτό που δεν θα έτρωγε ποτέ κανένας σεφ είναι
Φαγητό στο αεροπλάνο
Ο διάσημος -και συγχωρεμένος πλέον σεφ- Anthony Bourdain έκανε εκατοντάδες χιλιάδες αεροπορικά μίλια, προκειμένου να καλύψει τα ταξίδια της διάσημης εκπομπής του. Ωστόσο δεν έτρωγε ποτέ απολύτως τίποτα από το αεροπλάνο. Μάλιστα έλεγε χαρακτηριστικά: «Δεν τρώω ποτέ στο αεροπλάνο. Κανείς, ποτέ, δεν ένιωσε καλύτερα τρώγοντας στον αέρα και πιστεύω πως οι περισσότεροι το κάνουν απλά για να περάσει η ώρα. Εγώ το κάνω αυτό γιατί θέλω να είμαι πραγματικά πεινασμένος όταν φτάνω στον προορισμό μου». Αλλά και ο εξίσου διάσημος σεφ Gordon Ramsay έχει δηλώσει ότι το φαγητό στο αεροπλάνο συνήθως είναι απαίσιο, μισό-μαγειρευμένο και βρώμικο. Επίσης, τα γεύματα παρασκευάζονται μαζικά, περίπου 12 με 72 ώρες πριν, ενώ η… συναρμολόγηση του δίσκου με σαλάτες, γλυκά, ψωμάκια, μαχαιροπίρουνα και χαρτοπετσέτες γίνεται στο… πάτωμα.
Διάβασε ακόμη: 4 τροφές που είναι χειρότερες κι από τον ήλιο για το δέρμα σου το καλοκαίρι