Το βλέπουμε στην κοιλιά, στους γλουτούς, στους μηρούς μας. Μπορεί μάλιστα, κάποιος να είναι αδύνατος, αλλά να το βλέπει εκεί, να επιμένει σε κάποια σημεία του σώματος του! Τι συμβαίνει με το τοπικό πάχος αλήθεια; Επειδή κατά καιρούς ακούμε πολλά, η Pilates Instructor Μαρία Κοκώνη μας εξηγεί τι από όλα αυτά ισχύει και τι όχι.
Τι είναι το τοπικό πάχος;
Πρόκειται για την συσσώρευση λίπους σε συγκεκριμένα σημεία στο σώμα μας. Στις γυναίκες εμφανίζεται συχνότερα στους γλουτούς, τους μηρούς, την κοιλιά και τα μπράτσα. Στους άντρες το βρίσκουμε συχνότερα περιμετρικά της κοιλιάς, το λεγόμενο “σωσίβιο”.
1. Το τοπικό πάχος είναι θέμα γενετικής
Αλήθεια: Το που έχουμε περισσότερες λιπαποθήκες στο σώμα μας έχει να κάνει κυρίως με την γενετική μας προδιάθεση: το γονίδια που κουβαλάμε από τους γονείς μας δηλαδή. Φυσικά επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες, με κυριότερο τον τρόπο ζωής μας.
2. Τοπικό πάχος έχουν μόνο άτομα με παραπανίσιο βάρος
Μύθος: Όλοι μας έχουμε ποσοστά λίπους στο σώμα μας. Είναι άκρως αναγκαίο για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας όταν είναι στα σωστά επίπεδα. Ωστόσο, ακόμα και αν μιλάμε για χαμηλά ποσοστά λίπους, μπορεί σε κάποιες περιοχές να έχουμε περισσότερο λίπος από τις άλλες, να μην έχει δηλαδή ομοιόμορφη κατανομή σε όλο το σώμα.
Αυτό οφείλεται στον αριθμό λιπαποθηκών που έχει η εκάστοτε περιοχή και είναι κάτι στο οποίο δεν μπορούμε να επέμβουμε με φυσικό τρόπο, δεν γίνεται δηλαδή μέσω άσκησης ή διατροφής να ορίσουμε εμείς σε ποια σημεία θα πάει ή από ποια σημεία θα φύγει το λίπος.
3. Το τοπικό πάχος μπορεί να αντιμετωπιστεί με ασκήσεις για τις “προβληματικές περιοχές”
Μύθος: Δυστυχώς, δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά επιστημονικά δεδομένα που να επιβεβαιώνουν πως με ασκήσεις κοιλιακών μπορείς να κάψεις το λίπος στην κοιλιά για παράδειγμα ή αντίστοιχα με ασκήσεις για τα μπράτσα να κάψεις λίπος στα μπράτσα. Για να κινητοποιηθεί το λίπος (να βγει από τις λιπαποθήκες) και τελικά να καεί, είναι απαραίτητη η παρουσία κάποιων ορμονών στο σώμα μας, οι οποίες εμφανίζονται όταν είμαστε σε θερμιδικό έλλειμμα και/ή όταν κάνουμε έντονη άσκηση.
Παρόλα αυτά, το από που θα χάσουμε τελικά λίπος δεν είναι στο δικό μας χέρι. Μπορεί να κάνουμε ασκήσεις ποδιών και το σώμα μας να χρησιμοποιήσει λίπος από την κοιλιά ή τα μπράτσα.
4. Το τοπικό πάχος στο κάτω μέρος του σώματος επιμένει περισσότερο
Αλήθεια: Το φαινόμενο αυτό ισχύει τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άντρες. Όπως είπαμε και πριν, το λίπος για να καεί πρέπει να κινητοποιηθεί πρώτα. Όσο καλύτερη είναι η αιματική ροή σε κάποια περιοχή, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες να “βγει” το λίπος από τις λιπαποθήκες.
Και στα 2 φύλα, το κάτω μέρος του σώματος έχει κατά 67% λιγότερη αιμάτωση σε σχέση με το άνω μέρος του σώματος, καθώς και 87% μειωμένη λειτουργία της HSL (hormone sensitive lipase), ενός ενζύμου υπεύθυνου για την απελευθέρωση του λίπους από τις λιπαποθήκες.
Συμπέρασμα: για την αντιμετώπιση του τοπικού πάχους χρειαζόμαστε θερμιδικό έλλειμμα, άσκηση, Επαρκή κίνηση μες την ημέρα καθώς και λίγη… τύχη.
Διαβάστε επίσης: 5 ασκήσεις για δυνατό κορμό από την Pilates Instructor Μαρία Κοκώνη