Δεν ξέρω για εσάς, εγώ πάντως, μετά την καραντίνα δεν είχα καταφέρει να ξεκινήσω σοβαρά κάποια σωματική δραστηριότητα. Η αλήθεια είναι ότι δεν το είχα καθόλου στο μυαλό μου, δε μου έλειπε, δε ένιωθα καμία τύψη. Όσο μάλιστα το καθυστερούσα τόσο περισσότερες δικαιολογίες έβρισκα.

Κι αυτό εξηγείται επιστημονικά: όταν οι συνήθειες ριζώνουν στη ζωή μας γίνονται η comfort zone μας και μετά είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγουμε από αυτές. Πριν δύο εβδομάδες όμως το αποφάσισα – ήταν μια μέρα που έκανα 5 λεπτά να καταφέρω να σηκωθώ από το κρεβάτι μου – και ξεκίνησα. Τα καλά νέα είναι ότι με τη βοήθεια της personal trainer μου καταφέραμε α) να συνεχίσω, β) να μην πιαστώ και γ) να μην τραυματιστώ. Και θα σου πω με ποιο τρόπο:

Πως καταφέρνω και πάω ακόμα:
  1. Είναι προφανές ότι δεν είμαστε στη φυσική κατάσταση όπως ήμασταν πριν από την καραντίνα: οι μύες μας δεν είναι πια τονωμένοι και η αντοχή μας έχει μειωθεί στο μίνιμουμ. Τώρα λοιπόν πρέπει να βρούμε το κατάλληλο κίνητρο για να αρχίσουμε να κινούμαστε ξανά. Μπορεί να θέλεις να βελτιώσεις το σώμα σου, να έχεις κάποιο μυοσκελετικό πρόβλημα που χρειάζεται δουλειά ή να σε βοηθάει να εκτονώνεσαι. Ότι κι αν είναι, φρόντισε να το βρεις. Θα σε βοηθήσει να παραμείνεις πιστή στο πρόγραμμά σου.
  2. Μη λιγοψυχήσεις τις πρώτες φορές. Την πρώτη μέρα που έφυγα από το γυμναστήριο σκεφτόμουν “γιατί το κάνω αυτό στον εαυτό μου”. Και λογικό ήταν αφού ένιωθα ότι δεν έχω γυμναστεί ποτέ στη ζωή μου. Σήμερα, δύο εβδομάδες μετά υπερισχύει το μειωμένο άγχος, η ευεξία και το γεγονός ότι δεν μου κόβεται η ανάσα στις δύο πρώτες σκάλες.
  3. Μην περιμένεις να ξεκινήσεις από εκεί που σταμάτησες. Θα πρέπει να το πιάσεις από την αρχή.
  4. Πήγαινε με μια φίλη ή κανόνισε πρόγραμμα με ραντεβού. Θα σου είναι πιο δύσκολο να το ακυρώσεις.
Σε πρακτικό επίπεδο:
  1. Προθέρμανση και Διατάσεις: Φρόντισε ιδιαίτερα την έναρξη και το τελευταίο στάδιο της άσκησης ώστε να προετοιμάσεις σωστά τους μυς για την “καταπόνηση” που τους περιμένει, αλλά και να τους βοηθήσεις στο τέλος να χαλαρώσουν, να βρουν την ευλυγισία τους, να αυξηθεί η μυική τους αντοχή κ.α.
  2. Ένα βήμα τη φορά: Είτε ο στόχος σου είναι να ξαναδημιουργήσεις τη μυϊκή μάζα που έχασες στην καραντίνα, είτε να χάσεις κιλά ξεκίνα με 2-3 φορές την εβδομάδα με κάποιο πρόγραμμα μέτρια έντασης. Δώσε στον εαυτό σου το χρόνο που απαιτείται για να περάσεις από το εύκολο στο δύσκολο, από το ελαφρύ στο πιο δυνατό, από το αργό στο γρήγορο. Μείνε σε κάθε στάδιο όσο νιώθεις ότι χρειάζεται το σώμα σου. Έτσι μειώνεις το ενδεχόμενο να τραυματιστείς ή να πιαστείς πάρα πολύ.
  3. Φρόντισε τη διατροφή σου. Δεν είναι δυνατό να κάνεις τόσο κόπο για να μπεις σε πρόγραμμα και να συνεχίζεις να τρως με τον ίδιο τρόπο. Η καλή φυσική κατάσταση είναι σύνολο πραγμάτων και αυτό συμπεριλαμβάνει και τη διατροφή. Οπότε φρόντισε να μειώσεις τα περιττά λύπη και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και εστίασε σε ότι είναι θρεπτικό.
  4. Θέσε ρεαλιστικούς και κοντινούς στόχους: Είναι σημαντικό να θέτουμε στόχους που δεν είναι πολύ μακρινοί στο χρόνο, αλλά σεμνοί και τους οποίους μπορούμε να υλοποιήσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα (μέσα σε δέκα ημέρες πρέπει να είμαι σε θέση να το κάνω αυτό … σε άλλες δέκα ημέρες αυτό κλπ.). ‘Άλλωστε οι μικρές επιτυχίες είναι αυτές που ενισχύουν τα κίνητρά μας. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για την άσκηση!
Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!