Όταν είσαι ελεύθερος κι ωραίος, ή τουλάχιστον δεν έχεις παιδιά που να διεκδικούν ολόκληρο τον ελεύθερό σου χρόνο, κάνεις ότι θέλεις, όποτε θέλεις, χωρίς να δίνεις λογαριασμό σε κανέναν. Και αν με ρωτάτε, έτσι θα έπρεπε να είναι. Στο «ότι θέλεις, όποτε θέλεις» συμπεριλαμβάνεται και η γυμναστική. Βεβαίως, αυτό το άρθρο δεν αφορά μόνο όσους έχουν παιδιά, αλλά όλους εκείνους που δυσκολεύονται να χωρέσουν στο πρόγραμμά τους το γυμναστήριο ή εκείνους που δεν καταφέρνουν να πηγαίνουν για τρέξιμο σε εξωτερικούς χώρους. Για όλους εμάς λοιπόν, η λύση είναι μία: η άσκηση στο σπίτι. Το μόνο εμπόδιο είναι ο ίδιος μας ο εαυτός.
Πως θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε το κίνητρό μας για γυμναστική;
Η άσκηση στο σπίτι είναι η ιδανική λύση αν φοβάσαι την κλεισούρα των κοινόχρηστων χώρων, ή δεν προλαβαίνεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι οργάνωση και διάθεση να μην τα παρατήσεις – πράγμα πολύ εύκολο. Τι πρέπει να κάνεις:
Επίλεξε το χώρο που θα ασκηθείς
Μπορεί να είναι στο σαλόνι, στο υπνοδωμάτιο, στο υπόγειο, ο χώρος μπροστά από την τηλεόραση. Οπουδήποτε έχεις λίγο χώρο για να απλώσεις ένα χαλί ή για να κρεμάσεις έναν ιμάντα και να μπορείς να τεντώσεις τα χέρια και τα πόδια σου χωρίς προβλήματα. Είναι σημαντικό να είναι ένας συγκεκριμένος χώρος ώστε να σου θυμίζει ότι πρέπει να γυμναστείς και να σε προδιαθέτει να το κάνεις.
Προμηθεύσου μερικά μικρά αξεσουάρ γυμναστικής, μια μπάλα πιλάτες ή ιμάντες. Αν πάλι επιλέξεις να κάνεις ασκήσεις με το βάρος του σώματος, δεν χρειάζεσαι τίποτα παρά μόνο ένα χαλί γιόγκα.
Οι στρατηγικές κινήσεις για να διατηρήσεις ισχυρό το κίνητρό σου
- Προσπάθησε να δεις την άσκηση ως προτεραιότητα και μην την αφήσεις να γίνει μονότονη προσπάθεια χωρίς συγκεκριμένο σκοπό.
- Να ασκείσαι τακτικά: Μόνο αν ακολουθείς μια ρουτίνα φυσικής κατάστασης, η άσκηση θα έχει αποτέλεσμα. Γι’ αυτό φτιάξε ένα πλάνο και ακολούθησέ το, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα ή ιδανικά κάθε δεύτερη μέρα. Έτσι θα δεις αποτελέσματα και θα τονώσεις το σώμα και την καρδιά σου.
- Να τηρείς το πρόγραμμα: Ακόμη κι αν το προηγούμενο βράδυ δεν κοιμήθηκες καλά και νιώθεις ότι δεν έχεις ενέργεια, μην παρατήσεις την προσπάθεια. Απλώς κάνε λίγο πιο χαλαρή προπόνηση.
- Αν νιώθεις, αντίθετα, ότι έχεις πολλή ενέργεια, κάνε ένα πολύ δυναμικό πρόγραμμα.
- Φόρεσε ένα smart watch: θα σε βοηθήσει να αξιολογήσεις το χρόνο δραστηριότητάς σου, τις θερμίδες που καίγονται και την εβδομαδιαία πρόοδό σου.
- Αν σε βοηθάει ακολούθησε ένα chalenge 30 ημερών. Μπορεί να αποδειχτεί καλός τρόπος για να αναγκάζεις τον εαυτό σου να ασκείται τακτικά.
- Με τον καιρό επικεντρώσου και στην ακόμη πιο σωστή τεχνική των ασκήσεων. Θα δεις μέγιστα αποτελέσματα.
- Κάνε μια playlist με τα τραγούδια που σου φτιάχνουν τη διάθεση ή σε ηρεμούν – ανάλογα με την άσκηση που κάνεις- και πάτα play πριν ξεκινήσεις.
- Φόρεσε ωραία ρούχα γυμναστικής που σε κάνουν να νιώθεις άνετα, αλλά και όμορφα.
- Τράβηξε βίντεο και φωτογραφίες για να βλέπεις την πρόοδο σου.
- Σκέψου, τέλος, ότι με την προπόνηση θα βελτιώσεις την υγεία σου, την εμφάνιση, αλλά και την αυτοεκτίμησή σου. Υπάρχει καλύτερο κίνητρο από αυτό;
Η ιδανικές ασκήσεις για το σπίτι που μπορείς να κάνεις και μόνη:
- Ελλειπτικό ποδήλατο ή διάδρομο, αν μπορείς να διαθέσεις κάποια χρήματα.
- Σχοινάκι: Οι ασκήσεις με σχοινάκι είναι φοβερά αποτελεσματικές για την καρδιοαναπνευστική τόνωση.
- Γιόγκα: Εξακολουθεί να είναι ο βασιλιάς της άσκησης στο σπίτι και εκτός από την επίδραση στο σώμα μας, δρα και στο νευρικό μας σύστημα, στη συγκέντρωση και στο μυαλό μας. Αν επιλέξεις όμως αυτό το είδος άσκησης είναι σημαντικό να κάνεις και μια μορφή καρδιο-αναπνευστικής άσκησης (χορό, αερόβιο πρόγραμμα, τρέξιμο κλπ). Γιατί;
Για να αυξήσεις την αντοχή σου.
Για να τονώσεις το μεταβολισμό σου.
Για να χάσεις βάρος.
Διάβασε ακόμη: Ενδυνάμωσε τον κορμό σου και βελτίωσε τη στάση σου με μία μόνο άσκηση