Τη στιγμή που θα αποφασίσεις να ξεκινήσεις μια ρουτίνα γυμναστικής, οι άνθρωποι θα αρχίσουν να σε βομβαρδίζουν με πολλές καλοπροαίρετες απόψεις και συμβουλές ως αυτόκλητοι workout ειδικοί . Αν και είναι εντάξει να ζητάς βοήθεια από το διαδίκτυο, τους προπονητές και τους φίλους σου όταν ψάχνεις τρόπους να ιδρώσεις, δεν βλάπτει να έχεις υπόψιν σου μερικούς πολύ κοινούς workout μύθους που θα έπρεπε να είχαν καταρριφθεί εδώ και πολύ καιρό.

Παρακάτω, ειδικοί προπονητές γκρεμίζουν πέντε τέτοιους «κανόνες» προπόνησης. Είτε πιστεύεις ότι πρέπει να πονάς για να «μετρήσει» μια προπόνηση, είτε ότι τα 10 λεπτά δεν αξίζουν τον κόπο, ετοιμάσου για μια αλλαγή προοπτικής που σίγουρα θα σε κάνει να νιώσεις λίγο πιο ελεύθερη ενώ κάνεις την μορφή άσκησης που αγαπάς. 

#1 Τροποποίησε τις ασκήσεις μόνο εάν θέλεις να τις κάνεις πιο εύκολες

«Οι άνθρωποι συχνά εξισώνουν τις τροποποιήσεις με μικρότερη ένταση, ωστόσο, η επιλογή αυτή μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική για τη διατήρηση της σωστής φόρμας και του πλήρους εύρους κίνησης για το σώμα», λέει η Taylor Bogenschuetz, διευθύντρια προπονητικής και ανάπτυξης solidcore, μίας προπόνησης υψηλής έντασης και χαμηλής πρόσκρουσης που εκτελείται σε κρεβάτια τύπου Pilates.

Η Bogenschuetz λέει ότι κάθε προπόνηση πρέπει να σε συναντά εκεί που είσαι. Για παράδειγμα, μπορεί να πιστεύεις ότι η τροποποίηση ενός push-up, είτε χαμηλώνοντας τα γόνατά σου στο πάτωμα είτε σηκώνοντας τα χέρια σου, είναι λιγότερο «αποτελεσματική» ή «εντυπωσιακή» από το να ολοκληρώσεις ένα πλήρες push-up. Αλλά η αλήθεια είναι ότι η τροποποιημένη έκδοση θα γυμνάσει επίσης τους τρικέφαλους, τον κορμό και τους ώμους σου. Στη συνέχεια, όταν αποκτήσεις την απαραίτητη δύναμη, θα μπορείς να εκτελέσεις να πλήρες push-up με ασφάλεια.

workout

#2 Πρέπει να χρησιμοποιείς έναν fitness tracker για να λάβεις σωστό feedback 

Εάν γυμνάζεσαι γιατί αποζητάς την έγκριση του smart watch σου, η Bogenschuetz λέει ότι υπάρχει καλύτερος τρόπος. «Από τη στιγμή που ξεκινάτε μια προπόνηση έως το δευτερόλεπτο που την τελειώνετε, το fitness tracker σας μετρά τον καρδιακό σας ρυθμό και εμφανίζει μια εκτίμηση των θερμίδων που καίτε. Αυτοί οι αριθμοί, όμως, από μόνοι τους δεν αποτελούν ισχυρή ένδειξη της αποτελεσματικότητας της προπόνησής σας», λέει.

Η πραγματικότητα είναι ότι τα στατιστικά στο fitness tracker σου είναι καλά, αλλά δεν δίνουν μια πλήρη εικόνα των ψυχικών και σωματικών οφελών που αποκομίζεις από την άρση βαρών, ένα υπέροχο τρέξιμο ή μια ώρα yoga. «Για παράδειγμα, ο αριθμός των θερμίδων σε ένα μάθημα καρδιαγγειακής άσκησης μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος από τον αριθμό των θερμίδων που καταμετρώνται σε μία προπόνηση που βασίζεται στη δύναμη», λέει η Bogenschuetz. «Αλλά μετά από μια προπόνηση με βάση την αντίσταση, οι μύες θα βρίσκονται στο στάδιο της αποκατάστασης για περίπου δύο ημέρες ανάλογα με την ένταση. Αυτή η αναδόμηση απαιτεί ενέργεια ή καύση θερμίδων από το σώμα».

Το μάθημα εδώ; Βεβαιώσου ότι το wearable σου δεν είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μετράς την πρόοδό σου. Σκέψου επίσης να κρατήσεις ένα ημερολόγιο φυσικής κατάστασης ή να παρακολουθήσεις πώς αισθάνεσαι μετά από κάθε προπόνηση.

Διάβασε τη συνέχεια στο elle.gr

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!