Όλοι ξέρουμε ότι η άσκηση είναι καλή για την υγεία και την ευεξία μας. Ωστόσο, είναι και μία από τις καλύτερες άμυνες ενάντια στις πιο δύσκολες πτυχές της γήρανσης. Η άσκηση όχι μόνο βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και των πνευμόνων, αλλά έρευνες δείχνουν ότι ακόμη και η μέτρια σωματική δραστηριότητα είναι καλή για τον εγκέφαλο, τα οστά, τους μύες και τη διάθεση.

Πολλές μελέτες έχουν ανακαλύψει ότι η άσκηση μπορεί να κρατήσει τους ανθρώπους πιο υγιείς για περισσότερο καιρό, να καθυστερήσει την εμφάνιση 40 χρόνιων καταστάσεων ή ασθενειών, να αποτρέψει τη γνωστική εξασθένηση, να μειώσει τον κίνδυνο πτώσεων, να ανακουφίσει την κατάθλιψη, το άγχος και την πίεση και ίσως ακόμη και να βοηθήσει τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο.

Φυσικά, όσο νωρίτερα ξεκινήσετε και όσο περισσότερο παραμένετε σωματικά δραστήριοι, τόσο το καλύτερο. Αλλά η σωματική δραστηριότητα είναι σημαντική σε κάθε ηλικία. Έρευνες για τις επιδράσεις της άσκησης στους κατοίκους γηροκομείων βρήκαν βελτιώσεις στις σωματικές και γνωστικές τους ικανότητες, καθώς και στην ψυχική τους υγεία.

άσκηση

Τα οφέλη που προσφέρει η άσκηση

Βελτιώνει τη μυϊκή δύναμη
Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, χάνουν μυϊκή μάζα και δύναμη, μια κατάσταση που ονομάζεται σαρκοπενία. Οι επιστήμονες λένε η προπόνηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να επιβραδυνθεί αυτή η παρακμή. Όχι μόνο διατηρεί τη μυϊκή δύναμη και ισχύ (αυτά που θα χρειαστείτε όταν ανοίγετε ένα βάζο ή σπρώχνετε μια βαριά πόρτα), αλλά καθιστά καθημερινές δραστηριότητες όπως το μαγείρεμα, το καθάρισμα και το ανέβασμα στις σκάλες λιγότερο δύσκολες.

Βελτιώνει την πυκνότητα των οστών
Για να διατηρηθούν τα οστά δυνατά, το σώμα διασπά το παλιό οστό και το αντικαθιστά με νέο οστικό ιστό αλλά γύρω στην ηλικία των 30, η οστική μάζα σταματά να αυξάνεται. Στην ηλικία των 40 και 50, αρχίζετε σταδιακά να χάνετε περισσότερα οστά από ό,τι δημιουργείτε. Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της πυκνότητας των οστών όταν είστε νεότεροι και να αποτρέψει την οστεοπόρωση, μια ασθένεια που αποδυναμώνει τα οστά και αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων καθώς γερνάτε.

Η άσκηση μπορεί να επιμηκύνει τα τελομερή
Τα τελομερή είναι οι καπάκια στα άκρα των αλυσίδων DNA, παρόμοια με τα καπάκια στα κορδόνια των παπουτσιών. Το μήκος τους μειώνεται με την ηλικία, και αυτό συμβάλλει στη γήρανση των κυττάρων, πράγμα που σημαίνει ότι τα κύτταρα δεν μπορούν πλέον να διαιρεθούν. Το μήκος των τελομερών συνδέεται με ορισμένες χρόνιες παθήσεις, ειδικά με την υψηλή αρτηριακή πίεση, το εγκεφαλικό επεισόδιο και τις καρδιοπάθειες. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας σχετίζονται με μεγαλύτερα μήκη τελομερών σε ορισμένα άτομα, σε σύγκριση με εκείνους που είναι κάνουν μια καθιστική ζωή.

Μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία
Η σωματική δραστηριότητα θεωρείται πλέον μία από τις πιο υποσχόμενες μεθόδους για τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας σε όλη τη διάρκεια της ζωής και τη μείωση του κινδύνου γνωστικής έκπτωσης που σχετίζεται με την ηλικία. Αν και οι ερευνητές δεν μπορούν ακόμα να δηλώσουν με βεβαιότητα ότι η άσκηση μπορεί να αποτρέψει την άνοια, οι μελέτες δείχνουν ότι περισσότερη σωματική δραστηριότητα συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Alzheimer.

άσκηση

Υπάρχουν ακόμη πολλά που δεν γνωρίζουμε για το πώς η άσκηση επηρεάζει τη διαδικασία γήρανσης, αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι το εξής: η τακτική κίνηση του σώματός σας—πέντε φορές την εβδομάδα, για τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινά—είναι καλύτερη από την λιγότερη κίνηση. Η άσκηση είναι σωρευτική, δεν χρειάζεται να την κάνετε πολλή και μία φορά. Ένας συνδυασμός αερόβιας άσκησης και ασκήσεων αντίστασης φαίνεται να προσφέρει τα μέγιστα οφέλη για τους περισσότερους ανθρώπους.

Photo Credits: Shutterstock

Διαβάστε επίσης:

6 σημάδια ότι πρέπει να επισκεφτείς τον γυναικολόγο σου άμεσα

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet