Ο σύγχρονος άνθρωπος επιδιώκει να ζήσει περισσότερο, αλλά η μακροζωία αποκτά πραγματική αξία μόνο όταν συνοδεύεται από μια ποιοτική ζωή. Αυτό σημαίνει πως δεν αρκεί απλώς να παρατείνουμε τη διάρκεια της ζωής μας – είναι απαραίτητο να υιοθετούμε καλές συνήθειες που θα εξασφαλίσουν την ευεξία, την υγεία και την ευτυχία μας. Η διατροφή, η τακτική άσκηση, η καλή ψυχική υγεία και η αποφυγή επιβλαβών συμπεριφορών αποτελούν τους θεμελιώδεις πυλώνες για μια μακροχρόνια και ισορροπημένη ζωή.

Η βελτίωση της ποιότητας ζωής μας δεν προκύπτει απλώς από την αποφυγή ανθυγιεινών συμπεριφορών, αλλά από την ενεργή δέσμευσή μας να χτίσουμε καθημερινές συνήθειες που υποστηρίζουν την υγεία μας. Για παράδειγμα, η ισορροπημένη διατροφή, που περιλαμβάνει ποικιλία από φρούτα, λαχανικά και θρεπτικά συστατικά, καθώς και η ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία του σώματος και του νου μας.

Ποιο είναι, λοιπόν, το μυστικό για μια μακρά, υγιή και ευτυχισμένη ζωή; Γιατροί και ειδικοί στη μακροζωία μας λένε περισσότερα σχετικά με την πορεία προς τα 100 χρόνια – και, το πιο σημαντικό: Το ότι ποτέ δεν είναι ούτε πολύ νωρίς ούτε πολύ αργά για να ξεκινήσουμε.

μακροζωία

Οι καλές συνήθειες που θα μας επιτρέψουν να ζήσουμε περισσότερο

Προτεραιότητα στον Ποιοτικό Ύπνο

Η ξεκούραση αποτελεί θεμελιώδες μέρος της υγιούς και ευτυχισμένης γήρανσης. Είναι ένα από τα – αν όχι το πιο – σημαντικό στοιχείο για τη μακροζωία. Διαμόρφωση συνθηκών καλού ύπνου, όπως τη μείωση της χρήσης οθονών, την καθιέρωση χαλαρωτικής ρουτίνας για τη νύχτα και την αποφυγή στρεσογόνων δραστηριοτήτων στην κρεβατοκάμαρα, για να επιτύχετε τον πολύτιμο οκτάωρο ύπνο κάθε βράδυ.

Διατήρηση της Νοητικής Εγρήγορσης

Η νοητική λειτουργία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υγιή γήρανση, ιδιαίτερα όσον αφορά την εκπαίδευση. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η εκπαίδευση ενισχύει τη γνωστική εφεδρεία, δηλαδή την ικανότητα του εγκεφάλου να λύνει προβλήματα και να βρίσκει εναλλακτικούς τρόπους εκτέλεσης καθηκόντων. Εγγραφείτε σε τοπικά σεμινάρια, συμμετέχετε σε κάποιο σύλλογο ή ξεκινήστε ένα νέο χόμπι για να διατηρήσετε τις νοητικές σας δεξιότητες και να υποστηρίξετε την υγιή γήρανση. Ποτέ δεν είναι αργά για να μάθετε κάτι καινούργιο!

Τακτικός Διαλογισμός

Τα οφέλη του διαλογισμού φαίνεται να είναι αμέτρητα, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της μακροζωίας. Ο διαλογισμός μειώνει το άγχος και ενδείκνυται το πρωί ή πριν τον ύπνο, ενώ παράλληλα συνδέεται και με τον βέλτιστο ύπνο.

μακροζωία

Περιορισμός Κατανάλωσης Αλκοόλ

Με την ηλικία, μπορεί να χρειαστεί να αποχαιρετίσουμε τις συνήθειες των πάρτι, και όχι άδικα. Η κατανάλωση άνω των τριών ποτών την ημέρα μπορεί να μειώσει το μέγεθος του εγκεφάλου και να προκαλέσει προβλήματα μνήμης και σκέψης. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να απολαύσετε περιστασιακά ένα ποτήρι κρασί, αλλά καλό είναι να παρακολουθείτε τη συχνότητα και την ποσότητα της κατανάλωσής σας.

Χρήση Ακουστικών Βοηθημάτων, αν χρειάζεται

Η χρήση ακουστικών βοηθημάτων προσφέρει πολλά πέρα από την ενίσχυση των ήχων. Όταν οι συζητήσεις γίνονται δύσκολες, ο εγκέφαλός μας χάνει σημαντικά ερεθίσματα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας. Παρόλο που ορισμένοι δυσκολεύονται να συνηθίσουν τα ακουστικά βοηθήματα, μελέτες δείχνουν ότι μειώνουν τον κίνδυνο γνωστικής παρακμής.

Κατανάλωση Υγιεινών Τροφίμων

Μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά η διατήρηση μιας υγιεινής και θρεπτικής διατροφής είναι απαραίτητη για την υγιή γήρανση. Η μεσογειακή διατροφή, που δίνει έμφαση στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως, έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου. Ανεξάρτητα από τη διατροφή που ακολουθείτε, φροντίστε να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά καθώς μεγαλώνετε.

Τακτική Άσκηση

Ανεξάρτητα από την ηλικία σας, η τακτική άσκηση πρέπει να αποτελεί μέρος της εβδομαδιαίας σας ρουτίνας. Τουλάχιστον 30 λεπτά άσκησης την ημέρα. Βρείτε μια δραστηριότητα που σας αρέσει – η κηπουρική, η πεζοπορία, το τένις ή τα μαθήματα yoga είναι εξαιρετικές επιλογές..

μακροζωία

Διαχείριση Χρόνιων Παθήσεων

Παρότι η επίδραση των χρόνιων παθήσεων συχνά είναι πέρα από τον έλεγχό μας, η τακτική παρακολούθησή τους μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, οι γιατροί συνιστούν απλές πρακτικές στους ασθενείς τους, όπως τον τακτικό έλεγχο της αρτηριακής πίεσης ή τη διαχείριση συμπτωμάτων προδιαβήτη. Η αποτελεσματική διαχείριση αυτών των παθήσεων βοηθά το πολύπλοκο δίκτυο αιμοφόρων αγγείων να μεταφέρει το απαραίτητο οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά στα εγκεφαλικά κύτταρα.

Κοινωνική Δραστηριότητα

Η κοινωνικότητα είναι μια συνήθεια ζωής που δεν μας χαρίζει μόνο χαρά, αλλά και υγεία. Οι μελέτες δείχνουν ότι η κοινωνική δραστηριότητα βοηθά στη διατήρηση της διαύγειας του νου και μειώνει τον κίνδυνο άνοιας. Είτε τρώτε βραδινό με την οικογένειά σας κάθε βράδυ είτε καλείτε τους δικούς σας μια φορά την εβδομάδα, αυτές οι απλές συνήθειες συμβάλλουν στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας. Εάν δώσετε προτεραιότητα στις σωστές συνήθειες ζωής από νεαρή ηλικία, ο εγκέφαλος και το σώμα σας θα σας ευγνωμονούν αργότερα.

Photo Credits: Shutterstock

Διαβάστε επίσης:

Yoga: 7 καταπληκτικά οφέλη της, σύμφωνα με την επιστήμη

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet