Η φυσική ισορροπία του γυναικείου κόλπου, βασίζεται σε ένα ισορροπημένο αλλά ιδιαίτερα ευαίσθητο σύστημα. Ένας υγιής κόλπος θα πρέπει να έχει όξινο περιβάλλον, το οποίο αποτελεί και το βασικό φυσικό αμυντικό μηχανισμό για την προστασία του. Αν το pH του κόλπου αλλάξει και γίνει λιγότερο όξινο, ο φυσικός αμυντικός μηχανισμός εξασθενεί και τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται στον κόλπο. Αυτό ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη κολπικών λοιμώξεων.
Συμβουλές και tips για μια σωστή υγιεινή
- Ο καθημερινός απαλός καθαρισμός είναι απαραίτητος. Για την αποφυγή ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών και τη σωστή υγιεινή προτείνεται ο καθημερινός καθαρισμός της ευαίσθητης περιοχής. Δεν πρέπει όμως να αμελείτε δύο βασικές παραμέτρους. Πρώτον, μην υπερβάλλετε με το συνεχή καθαρισμό, καθώς διαταράσσεται η φυσική χλωρίδα της περιοχής και δεύτερον, μη χρησιμοποιείτε καθαριστικά με σαπούνι και parabens που επίσης διαταράσσουν τη χλωρίδα.
- Αποφύγετε τη χρήση πράσινου σαπουνιού καθώς και αφρόλουτρων, που λόγω του αλκαλικού pH τους, μπορεί να οδηγήσουν σε ξηρότητα και λοιμώξεις.
- Αποφύγετε τα στενά ρούχα και εσώρουχα που δεν αφήνουν το σώμα να αναπνεύσει. Προτιμήστε βαμβακερά δροσερά υφάσματα, γιατί τα πολυεστερικά, μπορούν να προκαλέσουν θερμότητα και υγρασία, που ερεθίζουν την ευαίσθητη περιοχή.
- Επισκεφθείτε την τουαλέτα πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή. Επίσης, πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά την επαφή για την πρόληψη διάδοσης βακτηρίων.
- Η σχολαστική φροντίδα στις ημέρες περιόδου είναι απαραίτητη. Κατά τη διάρκεια της περιόδου, ο κόλπος είναι πολύ ευαίσθητος, καθώς το υγρό περιβάλλον συμβάλλει ευκολότερα στην ανάπτυξη μικροοργανισμών. Γι’ αυτό καλό είναι να πλένεστε με κάποιο απαλό ειδικό καθαριστικό και να αλλάζετε τακτικά τη σερβιέτα ή το ταμπόν που χρησιμοποιείτε (ανά 3-4 ώρες).
- Μην αμελείτε την επίσκεψη στον γυναικολόγο σας. Να τον συμβουλεύεστε τουλάχιστον μια φορά το χρόνο και να εξετάζεστε για λοιμώξεις ή ασυνήθιστα συμπτώματα
- Αποφύγετε να μένετε με βρεγμένο μαγιό το καλοκαίρι. Η υγρασία και η ζέστη ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων, αυξάνοντας τον κίνδυνο κολπικών λοιμώξεων.
Πώς θα καταλάβω ότι έχει διαταραχθεί το pH της ευαίσθητης περιοχής μου;
Αν δείτε κάποιο ή κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα τον τελευταίο καιρό, τότε ίσως αυτό σημαίνει ότι η χλωρίδα του κόλπου σου έχει κλονιστεί.
1. Έντονος κνησμός και αίσθηση καψίματος. Η φαγούρα και η αίσθηση «καψίματος» στα γεννητικά όργανα είναι ένα συχνό σύμπτωμα διαταραχής του pH. Μπορεί να συνδυάζεται με κάποιο οίδημα, κοκκίνισμα ή εξάνθημα στο δέρμα. Σε κάθε περίπτωση, οι παραπάνω ενοχλήσεις μπορεί να οφείλονται σε διαφορετικούς παράγοντες, όπως κάποια λοίμωξη ή δερματοπάθεια.
2. Αλλαγή στα κολπικά υγρά. Ένα άλλο συχνό σύμπτωμα είναι η αλλαγή στην ποσότητα, την υφή και την οσμή των κολπικών υγρών. Αναλόγως με το πού οφείλονται αυτές οι αλλαγές, μπορεί να τα παρατηρήσεις να είναι λευκά, παχύρρευστα ή πολύ λεπτόρρευστα, δύσοσμα κ.λπ. Αν η αλλαγή αυτή μάλιστα είναι ξαφνική, τότε κάτι δεν πάει καλά.
3. Πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Ο έντονος πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής (δυσπαρευνία) μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι έχει αλλάξει το Ph της ευαίσθητης περιοχής σου και ενδεχομένως πάσχεις από κάποια φλεγμονή του γεννητικού συστήματος.