Είτε 30 ή και 40 ετών, με μεικτό δέρμα και παρατηρείτε όλο και περισσότερα μικροσκοπικά σπυράκια να έχουν γεμίσει την επιδερμίδα σας; «Ε, λοιπόν, δεν είστε οι μόνοι», μας παρηγορούν οι ειδικοί και συμφωνούν ότι δεν υπάρχει θαυματουργή θεραπεία που θα εξαφανίσει την ακμή. Αν δούμε τον μηχανισμό της, προκύπτει από φλεγμονή των σμηγματογόνων αδένων, οι οποίοι παράγουν κακής ποιότητας σμήγμα. Αυτό αλλάζει τη σύνθεση των βακτηρίων που βρίσκονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας, μια ανισορροπία που προκαλεί την εμφάνιση κύστεων με κόκκινη ή λευκή άκρη.
Γιατί κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει μόνο στην εφηβεία;
Τα άσχημα νέα είναι ότι μετά τα 30, ακόμη και η ξηρή επιδερμίδα μπορεί να εμφανίσει ακμή, και αν αναρωτιέστε γιατί, τα αίτια δεν είναι μόνο βιολογικά ή ορμονικά. «Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένας σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας. Το δέρμα επικοινωνεί με το περιβάλλον και η ισορροπία του αλλάζει, με τα βακτήρια και την ποιότητα του σμήγματος να μεταλλάσσονται συνεχώς», εξηγεί ο Γάλλος δερματολόγος Didier Coustou, και συνεχίζει: «Το στρες, επίσης, που συνεπάγεται ο σύγχρονος τρόπος ζωής, μπορεί να πυροδοτήσει την ακμή και στην ενήλικη ζωή. Όσο για το χρόνιο άγχος, έχει βιολογικό αντίκτυπο στις γυναίκες με την έκκριση περισσότερης τεστοστερόνης, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τα σπυράκια». «Και μολονότι το 40- 50% των περιπτώσεων ενήλικης ακμής μοιάζουν με την εφηβική, στους πρώτους παρουσιάζει εντονότερη περίσσεια επιφανειακές φλεγμονώδεις αλλοιώσεις», λέει η Γαλλίδα καθηγήτρια Brigitte Dreno, δερματολόγος και πρόεδρος του τμήματος Δερματολογίας-Ογκολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Νάντης. Αν, λοιπόν, δεν μπορούμε να αποβάλουμε το στρες από την καθημερινότητά μας, πρέπει να βρούμε άλλες μεθόδους που θα ανακουφίσουν τα συμπτώματα αυτού του φαινομένου.
Η ακμή περνάει από το… στομάχι
«Η επίδραση των γαλακτοκομικών προϊόντων στην ακμή φαίνεται να συνδέεται με τις ορμόνες που περιέχονται στο γάλα», εξηγεί η διάσημη δερματολόγος Nina Roos, και συνεχίζει: «Δοκιμάστε να μην τα καταναλώσετε για τρεις μήνες και δείτε πώς θα αντιδράσει η επιδερμίδα σας. Η πλειονότητα των ασθενών παρατηρεί σαφή βελτίωση».
Διάβασε περισσότερα στο elle.gr