Σύμβολο του εξωτισμού και ενός μποέμ τρόπου ζωής, με τα χρόνια, τα καφτάνια έχουν γίνει ο συναρπαστικός όρος στη μόδα για κάθε είδους φαρδιά ρόμπα ή χιτώνα που χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει μια σειρά από διαφορετικά ρούχα προέλευσης από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Το Kaftan είναι περσική λέξη, ενώ το στυλ του ενδύματος πιστεύεται ότι προέρχεται από την Αρχαία Μεσοποταμία. Οι Οθωμανοί σουλτάνοι από τον 14ο έως τον 18ο αιώνα φορούσαν καφτάνια με πλούσια διακόσμηση. δόθηκαν επίσης ως ανταμοιβές σε σημαντικούς αξιωματούχους και στρατηγούς. Μπορεί να κατασκευαστεί από σχεδόν οποιοδήποτε ύφασμα. Τα περισσότερα είναι κατασκευασμένα από μετάξι, μαλλί ή βαμβάκι και συχνά δένονται με φύλλο.

Τα καφτάνια φοριούνται τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες σε παραλλαγές στο οροπέδιο του Ιράν, μέσω της Βόρειας Αφρικής και στη Δυτική Αφρική. Φοριέται κυρίως σε ζεστά κλίματα, η χαλαρή σιλουέτα του καφτάν βοηθά τον σωστό αερισμό, μειώνοντας επομένως τη θερμοκρασία του σώματος (αν και οι Ρώσοι έχουν ένα παρόμοιο ένδυμα που ονομάζεται επίσης καφτάνι από γούνα).

Στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, τα αυθεντικά καφτάνια σπάνια φορούνταν εκτός από έναν μικρό αριθμό ταξιδιωτών και εκκεντρικών, που τα έφεραν πίσω από εξωτικές αποστολές ως μέρος της μόδας για τον Οριενταλισμό και τους εσωτερικούς χώρους τουρκικού στυλ κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Μόλις τη δεκαετία του 1950 και τις αρχές της δεκαετίας του 1960 άρχισε να εμφανίζεται σε υψηλή μόδα όταν προσαρμόστηκε από Γάλλους couturiers – συμπεριλαμβανομένων των Christian Dior και Balenciaga – ως μια νέα μορφή βραδινής ρόμπας ή ρόμπα πάνω από ασορτί παντελόνι.

Το καφτάνι προσέφερε πολλά στην μόδα της επόμενης δεκαετίας. παρέχοντας μια απλή σιλουέτα που θα μπορούσε να είναι με χάντρες, με έντονα σχέδια ή μίνιμαλ (όπως φαίνεται στα σχέδια του Halston τη δεκαετία του 1970). Οι παραδοσιακές σιλουέτες μεταφέρονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη από νέους που είχαν ταξιδέψει στο εκκολαπτόμενο «μονοπάτι των Χίπηδων» από τη Βόρεια Αφρική στο Αφγανιστάν.

Η δημοτικότητα του καφτανιού στην Αμερική – από την υψηλή μέχρι τη μαζική αγορά και τις φθηνές εισαγωγές – προήλθε από τη σύνδεσή του με τον εξωτισμό καθώς και από την ευκολοφόρετη άνεση αυτών των κομματιών. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 έως την τελευταία δεκαετία, το καφτάνι εξαφανίστηκε από τις περισσότερες πασαρέλες της υψηλής μόδας, αντίθετα συνδέθηκε με την ένδυση του θερέτρου.

Ο Tom Ford μετέφερε τη σιλουέτα του καφτανιού στη σφαίρα του ερωτικού για την Άνοιξη του 1996 στην Gucci, καθώς οι σχεδιαστές, που προσπαθούσαν να δώσουν στις συλλογές τους μια «ανατολίτικη» πινελιά και νοσταλγία για τη δεκαετία του 1960 ανακάλυψαν ξανά την ευελιξία αυτού του ενδύματος. Σχεδιαστές μόδας, όπως ο Temperley και ο Matthew Williamson, αναζωογονούν συνεχώς τη μποέμικη μυσταγωγία του καφτανιού, και άλλοι όπως ο Naeem Khan και ο Elie Saab έχουν φέρει το καφτάνι στο κόκκινο χαλί με περίτεχνες χάντρες και κεντημένες εκδοχές.

Τα καφτάνια ήταν αρχικά ολόσωμα (φτάνοντας κάτω από τους αστραγάλους), αλλά όσο προχωρούσε ο καιρός και η μόδα, εξελίχθηκαν διάφορα μήκη όπως το καφτάνι πολύ κοντού μήκους και το καφτάνι μέχρι το γόνατο. Στον δυτικό κόσμο, το καφτάν έγινε δημοφιλές από τους Christian Dior και Balenciaga που εισήγαγαν αυτό το ρούχο ως ένα χαλαρό βραδινό ρούχο. Το φόρεμα που σχεδίασε ο Yves Saint Laurent τη δεκαετία του ’60 ανέβασε απογείωσε το καφτάνι στην μόδα. Ακόμη και οι Beatles λάτρεψαν αυτό το ρούχο και το έκαναν δημοφιλές στο πλήθος των χίπις εκείνης της εποχής.

Η τολμηρή και γραφική σιλουέτα του καφτανιού δίνει τη δυνατότητα στους σχεδιαστές να βάλουν τη μοναδική τους υπογραφή σε αυτό, ενώ συνήθως διατηρούν την άνεση και τη σεμνότητα που το κάνουν τόσο ελκυστικό για τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Τα καφτάνια αποτελούν μέχρι και σήμερα ένα πολύ αγαπημένο κομμάτι της γυναικείας γκαρνταρόμπας και μπορούν να φορευούν από την πόλη μέχρι και την παραλία.

Τα καλύτερα καφτάνια της αγοράς

Καφτάνι, Artians

καφτάνια

Καφτάνι, Dassios

καφτάνια

Καφτάνι εμπριμέ Lyra

καφτάνια

ΜΑΞΙ ΦΟΡΕΜΑ ΠΑΡΑΛΙΑΣ PIMA ABAYA

καφτάνια

ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΚΑΦΤΑΝΙ ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ

καφτάνια

Καφτάνι Κιμονό

καφτάνια

ΛΕΟΠΑΡ ΜΑΚΡΥ ΚΙΜΟΝΟ – BARBON

καφτάνια

Photo by Streetstyleshooters/Getty Images

Διαβάστε επίσης:

Baby pink: Αυτό είναι το viral φόρεμα που αγαπούν οι διάσημες

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!