Από τις πιο συχνές ερωτήσεις που κάνουν οι περισσότεροι γονείς και τους απασχολούν ιδιαίτερα είναι αν κάνει το παιδί να δει τηλεόραση, πόση ώρα και τι πρόγραμμα; Αλήθεια, κάνει;
Ζούμε σε μια εποχή όπου η τεχνολογία υπάρχει παντού. Δεν είναι μόνο η τηλεόραση αλλά και το κινητό και το τάμπλετ με τα οποία τα παιδιά είναι πλήρως εξοικειωμένα και μπορούν και χειρίζονται μόνα τους εφαρμογές και βίντεο. Η επιρροή που δέχεται ένα παιδί από τα ερεθίσματα είναι μεγάλη. Αν δει κάτι και φοβηθεί μπορεί να επηρεαστεί ακόμη και το κομμάτι της ανάπτυξης του. Γι’ αυτό και τα 2 πρώτα χρονιά ζωής δεν συνίσταται το παιδί να βλέπει τηλεόραση γιατί μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκέφαλου του. Τι μας λέει η παιδίατρος Αικατερίνη Τσαντίλα;
Το παιδί μπορεί να βλέπει τηλεόραση αλλά πολύ περιορισμένο χρόνο. Επίσης πρέπει να ελέγχεται από τους γονείς για το περιεχόμενο που παρακολουθεί γιατί μπορεί να περιέχει:
1. Βία
Το παιδί δεν μπορεί να αντιληφθεί πάντα ότι η βία που υπάρχει εκεί δεν είναι αληθινή, με αποτέλεσμα να φοβηθεί και να έχει προβλήματα συμπεριφοράς, να έχει ανησυχία στον ύπνο του, ή να βλέπει εφιάλτες. Πολλές φορές τα παιδιά μπορεί να βλέπουν κάτι και να προσπαθούν να μιμηθούν αυτήν τη συμπεριφορά γιατί πιστεύουν ότι είναι στα πλαίσια ενός παιχνιδιού. Ακόμα και ένα παιδικό πρόγραμμα μπορεί να αναδεικνύει έναν χαρακτήρα που χτυπάει γιατί έτσι είναι ο πιο δυνατός και το το παιδί να αντιγράψει αυτή τη συμπεριφορά στο σχολείο.
2. Επικίνδυνες Συμπεριφορές
Δεν αποκλείεται το παιδί χωρίς να το καταλάβει να βρεθεί σε περιεχόμενο που θα προβάλει επικίνδυνες συμπεριφορές όπως για παράδειγμα σκηνές βίας ή σεξ, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, χρήση ναρκωτικών ουσιών κι αυτό να του δημιουργήσει ερωτηματικά που δεν θα μπορεί να κατανοήσει και να το επηρεάσει. Στην τηλεόραση και σε όλα τα μέσα τεχνολογίας γενικά, το παιδί μπορεί να έρθει αντιμέτωπο με πρότυπα δύναμης όπως είναι οι σούπερ ήρωες που μπορούν για παράδειγμα να πετάξουν. Τότε ο γονιός πρέπει να είναι διπλά του για να του εξηγήσει ότι αυτό δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα.
Τι μπορεί να προκαλέσει η πολύ ώρα τηλεόραση
1. Διατροφικές διαταραχές
Όπως είναι η παχυσαρκία. Αφενός γιατί το παιδί δεν κινείται και αφετέρου γιατί όταν κάθετε στον καναπέ με τις ώρες καταναλώνει σνακ, θα πάρει κιλά. Έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά που περνούν περισσότερο χρόνο στην οθόνη εμφανίζουν πιο συχνά πρόβλημα παχυσαρκίας.
2. Απομόνωση
Ένας σημαντικός παράγοντας για την εξέλιξη του παιδιού είναι η κοινωνικοποίησή του. Η συνεχής παρακολούθηση τηλεόρασης και άλλων μέσων μπορεί να το οδηγήσει να μην βγαίνει για ποδήλατο ή για παιχνίδι με αποτέλεσμα να χάνεται από την παρέα και τους φίλους του και να απομονώνεται.
Να θυμάστε:
Δεν είναι απαγορευτικό το παιδί σας να βλέπει τηλεόραση αλλά θα πρέπει να υπάρχουν όρια για το περιεχόμενο αλλά και για την ώρα παρακολούθησης. Εκπαιδεύστε τους σε παιδικά και εκπαιδευτικά προγράμματα που θα τους βοηθήσουν να εξελιχθούν, να μάθουν, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για σύγχρονα θέματα, να γελάσουν με ωραίο περιεχόμενο!
Διαβάστε επίσης : Πιπίλα: Η “παιδική εξάρτηση” και η “κοινωνική κατακραυγή”