Η 17η Νοεμβρίου σηματοδοτεί την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας. Η ημέρα αυτή έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τις προκλήσεις του πρόωρου τοκετού και να φωτίσει τους κινδύνους και τις συνέπειες που αντιμετωπίζουν τα πρόωρα βρέφη και οι οικογένειές τους.

Δυστυχώς, ο πρόωρος τοκετός είναι η κύρια αιτία θανάτου σε παιδιά κάτω των πέντε ετών- κάθε χρόνο. Περίπου 15 εκατομμύρια μωρά παγκοσμίως γεννιούνται πρόωρα, δηλαδή περίπου 1 στα 10 παιδιά [ΠΟΥ, 2018].

Ποιος ο στόχος μιας Παγκόσμιας Ημέρας

Παρότι αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα παιδιατρικών ασθενών στην Ευρώπη, τα συμφέροντα και οι ανάγκες των πρόωρων βρεφών και των γονέων τους ελάχιστα εκφράζονται δημοσίως. Η Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση για τις προκλήσεις που περιβάλλουν τον πρόωρο τοκετό και στην ενημέρωση των ανθρώπων σχετικά με τους κινδύνους και τις συνέπειες.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, αμέτρητα άτομα, νοσοκομεία, ΜΚΟ, ομάδες γονέων και κυβερνητικά ιδρύματα σε περίπου 100 χώρες συμμετέχουν αυτή την εβδομάδα σε δραστηριότητες της Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας για να ευαισθητοποιήσουν και να ωθήσουν τη δράση για την πρόληψη του πρόωρου τοκετού, όπου είναι δυνατόν, τη βελτίωση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και τη διάσωση της ζωής των μωρών. Μνημεία και δημόσια κτίρια σε ολόκληρο τον κόσμο φωταγωγούνται συμβολικά γι’ αυτόν τον σκοπό.

Το φως στο σκοτάδι

Στις 16 Νοεμβρίου, στις 7 μ.μ., το «Ηλιτόμηνον», μέλος των εθνικών οργανώσεων γονέων που δρουν συντονισμένα κάτω από την ομπρέλα του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Φροντίδα των Νεογνών (EFCNI), φωταγώγησε το Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης, με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις και τις συνέπειες της πρόωρης γέννησης σε ολόκληρο τον κόσμο.

Παράλληλα, αντραποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Ηλιτόμηνου για την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας οι Δήμοι Αθηναίων, Πειραιά και Χανίων συμμετέχουν με φωταγώγηση του σιντριβανιού της Πλατείας Ομονοίας, του Ρολογιού στο Πασαλιμάνι και του Ενετικού Φάρου αντίστοιχα, ενώ στο μωβ χρώμα φωταγωγούνται και το Αρεταίειο Νοσοκομείο καθώς και το περιστύλιο του «Έλενα Βενιζέλου».

“Κρατήστε τους γονείς κοντά στα πρόωρα μωρά” ένα ουσιαστικό μήνυμα

Η πρόεδρος του «Ηλιτόμηνον» και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Γονέων του EFCNI δήλωσε: “Η παγκόσμια πανδημία του COVID-19 ανάγκασε τις Νεογνολογικές Κλινικές και τις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) παγκοσμίως να υιοθετήσουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας που, δυστυχώς, συχνά χωρίζουν τελείως τους γονείς από τα πρόωρα μωρά τους στη διάρκεια της νοσηλείας, με επιζήμιες συνέπειες τόσο για τα μωρά όσο και για τους γονείς.

Ο χωρισμός μεταξύ γονέων και μωρών μπορεί να προκαλέσει σοβαρά και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας και ανάπτυξης στα νεογέννητα και επηρεάζει επίσης την ψυχική υγεία των γονέων με μόνιμο τρόπο. Για το λόγο αυτό στη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας, ενώνουμε τις φωνές μας κάτω από την παγκόσμια έκκληση “Δράστε τώρα! Κρατήστε τους γονείς και τα μωρά που γεννιούνται πολύ νωρίς μαζί”.

Ακόμη και χωρίς τους πρόσθετους κινδύνους μιας παγκόσμιας πανδημίας, τα πρόωρα μωρά είναι από τους πιο ευάλωτους ασθενείς και, όπως έχουν δείξει επανειλημμένα μελέτες, χρειάζονται τους γονείς τους στο πλευρό τους. Τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να προσπαθήσουν να εξισορροπήσουν τις ανάγκες των μωρών που γεννιούνται πολύ νωρίς, πολύ μικρά ή πολύ άρρωστα και των οικογενειών τους με τις απαιτήσεις για τη λειτουργία των νοσοκομείων και την ασφάλεια του προσωπικού κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς η έρευνα δείχνει ήδη ότι οι κίνδυνοι που προκαλούνται από τον διαχωρισμό των γονέων και των βρεφών στις ΜΕΝΝ ακυρώνουν ουσιαστικά τα όποια κέρδη στην ασφάλεια και την προστασία από μια πιθανή μόλυνση με COVID-19.

Είναι σημαντικό που τόσοι πολλοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της παγκόσμιας καμπάνιας ευαισθητοποίησης κι ευχαριστούμε θερμά τους Δήμους για τη συμμετοχή τους, ώστε να ακουστεί και από τις πόλεις τους το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας». Ας βοηθήσουμε αυτό το μήνυμα να ακουστεί!

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!