Οι έφηβοι συνήθως δεν ανοίγονται στους γονείς τους. Ως εκ τούτου, μπορεί να γνωρίζεις ότι το παιδί σου τρώει πάρα πολύ πρόχειρο φαγητό (όταν βγουν τα βιντεοπαιχνίδια, τα Doritos εξαφανίζονται γρήγορα), αλλά νιώθεις αφημένη στο σκοτάδι όταν πρόκειται για το αν κοιμάται αρκετά ποιοτικά ή όχι. Πόσο ύπνο λοιπόν χρειάζονται οι έφηβοι; Μιλήσαμε με την Δρ. Shelby Harris, Διευθύντρια Sleep Health στο Sleepopolis για να μάθουμε περισσότερα.
Πόσο ύπνο χρειάζονται πραγματικά οι έφηβοι;
Αποδεικνύεται ότι ο έφηβός σου χρειάζεται όντως περισσότερο ύπνο από εσένα. «Επειδή οι έφηβοι εξακολουθούν να μεγαλώνουν και επομένως χρειάζονται τον επιπλέον ύπνο για να προωθήσουν την υγιή ανάπτυξη», λέει η Δρ. Harris. Πόσο ύπνο, όμως, χρειάζονται ακριβώς; Η ειδικός μας λέει ότι οι έφηβοι πρέπει να κοιμούνται περίπου 9,5 ώρες τη νύχτα. Για πολλούς λόγους, ωστόσο, πολλοί έφηβοι δεν προσεγγίζουν καν τον αριθμό αυτό και, περιττό να πούμε, ότι αυτά είναι άσχημα νέα.
Δεν μπορείς να κάνεις τον έφηβό σου να σηκωθεί από το κρεβάτι πριν το μεσημέρι τα Σαββατοκύριακα, ενώ συχνά παίρνει έναν απογευματινό υπνάκο τις καθημερνές; Χρησιμοποιεί τον ύπνο απλώς ως δικαιολογία για να αποφύγει να περάσει χρόνο με την οικογένεια ή όντως τον έχει ανάγκη; Σύμφωνα με την Δρ. Harris, το φυσικό ρολόι του σώματος (κιρκάδιος ρυθμός) μετατοπίζεται σε μια μεταγενέστερη ώρα ύπνου και αφύπνισης κατά τα πρώτα χρόνια της εφηβείας και αυτή η φυσική αλλαγή στον κιρκάδιο ρυθμό σημαίνει ότι οι έφηβοι είναι πιο πιθανό να πάνε για ύπνο πιο αργά το βράδυ και να ξυπνήσουν αργότερα μέσα στην ημέρα.
Με άλλα λόγια, η ώρα ύπνου του παιδιού σου στη 1 π.μ. και αφύπνισης στις 10 π.μ. μπορεί να είναι ενοχλητική για τα σχέδιά σου για το Σαββατοκύριακο, αλλά είναι απολύτως φυσιολογική. «Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι εάν ο έφηβός σου κοιμάται συνήθως περισσότερες από 10 ώρες το Σαββατοκύριακο ή/και παίρνει μεγάλους ή συχνούς υπνάκους κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι πιθανώς ένα σημάδι ότι προσπαθεί να καλύψει τον χαμένο ύπνο, κάτι που είναι συχνά το αποτέλεσμα του πολύ πρωινού ξυπνήματος για το σχολείο, της κούρασης από τα αθλήματα, από τις εξωσχολικές δραστηριότητες και του διαβάσματος που κάνουν τους έφηβους να χάνουν ποιοτικό ύπνο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας», εξηγεί η Δρ. Harris.
Τούτου λεχθέντος, τονίζει ότι οι γονείς θα πρέπει να αναζητήσουν βοήθεια από έναν ειδικό ύπνου εάν παρατηρήσουν ότι οι συνήθειες ύπνου του εφήβου τους παρεμποδίζουν την ικανότητά του να πηγαίνει στις δραστηριότητες εγκαίρως (ή καθόλου), προκαλώντας ολίσθηση των συνηθειών προσωπικής φροντίδας ή καθιστώντας δύσκολο να κοιμηθούν μια λογική ώρα την Κυριακή (ή οποιοδήποτε άλλο) βράδυ και να προσαρμοστούν στο σχολικό πρόγραμμα.
Πώς να βοηθήσεις τον έφηβό σου να πάρει τον ύπνο που χρειάζεται
Σε έναν τέλειο κόσμο, οι έφηβοι θα κοιμούνταν σταθερά 9,5 ώρες τη νύχτα και δεν θα είχαν καμία ανάγκη για catch-up το Σαββατοκύριακο. Η δημιουργία των προϋποθέσεων για αυτό, ωστόσο, είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει. Εδώ είναι μερικά πράγματα που λέει ο ειδικός ότι μπορείς να κάνεις για να τους βοηθήσεις.
- Επίβαλλε περιορισμούς στον χρόνο οθόνης
Το να κάνεις έναν έφηβο να παραδώσει το smartphone του δεν είναι μικρό κατόρθωμα, αλλά το γεγονός είναι ότι κάθε είδους χρόνος οθόνης (ακόμη και το αλόγιστο scroll down) ‘φωτίζει’ τον εγκέφαλο σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο και αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται κάποιος πριν τον ύπνο, αρκεί για να σε κάνει να το προσπαθήσεις. Ως εκ τούτου, η Δρ. Harris συνιστά στους γονείς να κάνουν ό,τι μπορούν για να επιβάλουν έναν κανόνα σύμφωνα με τον οποίο όλες οι οθόνες σβήνουν 30 λεπτά πριν τον ύπνο. (Ιδανικά μια ώρα, αλλά καλή τύχη με αυτό.)
Σύμφωνα με την ειδικό, ο καλύτερος τρόπος για να ακολουθήσουν οι έφηβοι αυτόν τον κανόνα είναι να υιοθετήσεις τη συμπεριφορά αυτή εσύ η ίδια, γιατί αν έχεις το κινητό σου στο κρεβάτι τη νύχτα, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να κάνεις τον έφηβό σου να σταματήσει να χρησιμοποιεί οθόνες στο δωμάτιο του. Εκτός από το να δίνεις το παράδειγμα, η Δρ. Harris λέει ότι μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να εγκαταστήσεις έναν σταθμό φόρτισης σε κάποια κεντρική τοποθεσία του σπιτιού, ώστε όλοι να αφήνουν τις συσκευές τους σε άλλο δωμάτιο κατά τη διάρκεια της νύχτας.
- Όρισε ένα έξυπνο πρόγραμμα
Όλα αυτά τα εξωσχολικά μαθήματα μπορεί να φαίνονται υπέροχα σε ένα βιογραφικό, αλλά αν το πρόγραμμα του εφήβου σου μετά το σχολείο είναι τόσο γεμάτο με δραστηριότητες που δεν υπάρχει χώρος για διαλείμματα, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ύπνου. Πράγματι, η Δρ. Harris υπογραμμίζει ότι ο χρόνος διακοπής πριν τον ύπνο και η σωστή διαχείριση του χρόνου, ώστε οι σχολικές εργασίες να γίνονται νωρίτερα μέσα στην ημέρα και να μην φορτώνεται το πρόγραμμα του παιδιού, μπορούν να βοηθήσουν πολύ στην προώθηση υγιεινών συνηθειών ύπνου .
- Απαγόρεψε τα ποτά με καφεΐνη
Αν απαγορεύσεις στην έφηβη κόρη σου που έχει εμμονή με τα Starbucks να πίνει το αγαπημένο της Frappuccino καραμέλας θα βάλεις σίγουρα το όνομα σου στη μαύρη λίστα, αλλά μπορείς ακόμα να θέσεις ορισμένα όρια σχετικά με την ποσότητα καφεΐνης που καταναλώνει και πότε. Τα ενεργειακά ποτά και ορισμένα αναψυκτικά είναι επίσης κύριοι ένοχοι και εδώ, αλλά πραγματικά οποιαδήποτε κρυφή πηγή καφεΐνης μπορεί να «κάνει πιο δύσκολο τον ύπνο και να καλύψει σημαντικά προβλήματα ύπνου», λέει η Δρ. Harris. Επομένως, εάν ο έφηβος σου θέλει ένα milkshake με καφεΐνη το πρωί ή αμέσως μετά το σχολείο, εντάξει… αλλά ίσως θελήσεις να απαγορεύσεις την κατανάλωση καφεΐνης αργά το απόγευμα ή το βράδυ, δηλαδή όχι μελέτη με Red Bull και νερό με το δείπνο αντί για coca-cola.
Διάβασε επίσης: Risky Play ή αλλιώς «επικίνδυνο» παιχνίδι: Γιατί πρέπει να αφήνεις τα παιδιά να παίζουν έτσι.