Είναι μια συζήτηση που οι περισσότεροι γονείς τρέμουν για ξεκινήσουν. Απόλυτα κατανοητό γιατί νιώθουν πρέπει να γίνει” σωστά” και σε συγκεκριμένο χρόνο. Ο ειδικός Justin J. Lehmiller Ph.D. απαντάει ποτέ και πως είναι αυτή η κατάλληλη στιγμή να αρχίσεις αυτήν την συζήτηση.
Ξεκίνησε τη συζήτηση νωρίς και μην τη σταματήσεις ποτέ. Πολλοί γονείς περιμένουν να έρθει η «κατάλληλη» στιγμή για την πιάσουν αυτό το θέμα, και αρχίζουν τη συζήτηση όταν παιδί έχει ήδη γίνει σεξουαλικά ενεργό. Κάτι που προφανώς, είναι πολύ αργά. Ξεκινώντας όμως, όταν είναι μικρό, έχεις την ευκαιρία να δίνεις σταδιακά πληροφορίες και να βεβαιωθείς ότι το παιδί σου γνωρίζει ότι χρειάζεται.
Πότε πρέπει να ξεκινήσεις;
Στην πρώιμη παιδική ηλικία, μπορείς να εστιάσεις στην εκμάθηση των σωστών ανατομικών ονομάτων για όλα τα μέρη του σώματός τους, στην αναγνώριση ότι οι άντρες και οι γυναίκες έχουν διαφορετικά σώματα και στην κατανόηση του κατάλληλου και του ακατάλληλου αγγίγματος.
Καθώς μεγαλώνουν, μπορείς να μιλήσεις για το πώς δημιουργούνται τα μωρά και τις σωματικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την εφηβεία. Αργότερα, μπορείς να εξετάσεις τις πρακτικές ασφαλούς σεξ και τη σεξουαλική συναίνεση στις σχέσεις.
Όπως λέει ο ειδικός Justin J. Lehmiller ο στόχος είναι οι πληροφορίες να είναι κατάλληλες για την ηλικία του και η συζήτηση να εξελίσσεται μαζί του. Αυτή η σταδιακή διαδικασία μπορεί επίσης να σε διευκολύνει ως γονέα. Αντί να νιώθεις αμηχανία να κάνεις μια συζήτηση μια κι έξω, συνηθίζεις το παιδί να μιλά σταδιακά για τη σεξουαλικότητα και το ανθρώπινο σώμα, κάτι που θα διευκολύνει πολύ τις επόμενες συζητήσεις για πιο σύνθετα θέματα.
Σημαντικό: Μάθε τι μαθαίνουν τα παιδιά σου για το σεξ στο σχολείο και ετοιμάσου να καλύψεις τα κενά.
Μην αφήσεις την αβεβαιότητα να σε κρατήσει πίσω. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ένας «σωστός» τρόπος για να διδάξεις τα παιδιά σου για το σεξ. Το παιδί σου θέλει (και χρειάζεται) να ξέρει περισσότερα από το πώς γίνονται τα μωρά, πώς να αποφύγει τα ΣΜΝ και πώς να αποτρέψει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Για παράδειγμα, πρέπει να είσαι έτοιμη να απαντήσεις για θέματα όπως ο σεξουαλικός προσανατολισμός, ο αυνανισμός και οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις.
Πρέπει να είσαι ειλικρινείς
Εάν δεν έχεις απάντηση στην ερώτηση του παιδιού σου, δεν χρειάζεται να πεις κάτι αμέσως. Να είσαι ειλικρινείς, να του πεις ότι είναι μια καλή ερώτηση, αλλά χρειάζεσαι λίγο χρόνο για να το σκεφτείς. Μπορείς να κάνεις το ίδιο εάν νιώθεις άβολα με μια ερώτηση του. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην το αγνοήσεις και να επιστρέψεις σε αυτό με μια σαφή απάντηση.
Μην περιμένεις πάντα το παιδί να σε ρωτήσει
Μερικά παιδιά δεν κάνουν ποτέ ερωτήσεις σχετικά με το σεξ χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν χρειάζονται την πληροφορία. Μια καλή ευκαιρία είναι να ξεκινήσεις από ένα βιβλίο ή μια ταινία για να αρχίσεις τη συζήτηση με το παιδί σου.
Τέλος αν δεν μπορείς να διαχειριστείς αυτές τις ερωτήσεις μπορείς πάντα να συμβουλευτείς ένα βιβλίο-οδηγό όπως Το πρώτο μου βιβλίο για το σεξ (εκδ. Μίνωας) για αυτή την συζήτηση ή να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό να σε προσανατολίσει σωστά.