Η πιπιλά είναι ενα μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή των μαμάδων. Μάλλον είναι μια συνεχής ανησυχία και διαρκή ερωτηματικά! Κάνει που τη φοράει; Πως να την περιορίσεις; Πότε πρέπει να την κόψει; Το παιδί μεγάλωσε και συνεχίζει να θέλει πιπίλα; Τι κάνουμε τότε; Αυτά τριγυρνάνε συνεχώς στο μυαλό μιας μαμάς. Ρωτήσαμε την Παιδίατρο Αικατερίνη Τσαντίλα και μας βοήθησε να το διαχειριστούμε!
Το μωρό με το που γεννιέται έχει την ανάγκη της πιπίλας, γι’ αυτό και πιπιλίζει τα δαχτυλάκια του. Όσο μεγαλώνει όμως η αλήθεια είναι ότι εμείς οι μαμάδες, θέλουμε να απαλλαγούμε από αυτή. Αυτό φυσικά δεν μπορεί να συμβεί από τη μία μέρα στην άλλη.
Γιατί τα παιδιά χρησιμοποιούν πιπίλα;
Για ένα μωρό, το στόμα αποτελεί μια πηγή ευχαρίστησης αλλά και εξερεύνησης του κόσμου γύρω του. Η πιπίλα χρησιμοποιείται από τα παιδιά σαν ένα αντικείμενο το οποίο μειώνει το άγχος και τα βοηθά να προσαρμοστούν σε καινούριες καταστάσεις.
Υπάρχει κατάλληλη ηλικία για την διακοπή της πιπίλας;
Η American Academy of Pediatrics συστήνει διακοπή της πιπίλας στην ηλικία των 6-12 μηνών. Στην πράξη όμως, τα περισσότερα παιδιά διακόπτουν την πιπίλα στην ηλικία των 2-3 χρόνων. Σύμφωνα με την American Academy of Pediatrics όμως, αυτό ενέχει ρίσκο: η πιπίλα μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στα δόντια.
Τα δόντια επανέρχονται στη θέση τους λίγους μήνες μετά τη διακοπή της πιπίλα. Βέβαια, αν το παιδί χρησιμοποιεί πιπίλα μετά την ηλικία των 4 χρόνων τότε οπωσδήποτε πρέπει να συμβουλευτείς εναν παιδοδοντίαντρο.
Πώς να κόψω την πιπίλα από το μωρό;
Δεν υπάρχει μαγική συνταγή και κάθε μωρό είναι ξεχωριστό. Κάνε προσπάθεια να μειώσεις την πιπίλα σταδιακά. Αν το παιδί ζητήσει την πιπίλα, τότε προσπάθησε να τραβήξεις την προσοχή του με κάποια δραστηριότητα, με ένα παιχνίδι. Σταδιακά αύξησε το χρόνο που το παιδί δεν θα φορά πιπίλα και πιθανά σύντομα να μην την χρειάζεται πια. Τον πρώτο καιρό μην του πάρεις την πιπιλά από το παιδί την ώρα που πάει για ύπνο, γιατί είναι εκείνη τη στιγμή που την χρειάζεται περισσότερο. Η αφαίρεση της πιπίλας πριν τον ύπνο είναι το τελευταίο που πρέπει να γίνει.
Συμβουλές για να την περιορίσεις
- Σιγά σιγά μείωσε τις ώρες που του τη δίνεις. Μέχρι να φτάσεις στο σημείο να την δίνεις μόνο το βράδυ πριν κοιμηθεί.
- Μην κάνεις το λάθος κι από τη μία μέρα στην άλλη πετάξεις την πιπίλα.
- Όταν έχει γκρίνια και ξέρεις ότι εκείνη τη στιγμή τη ζητά, απασχόλησε το με κάποιο παιχνίδι για να ξεχαστεί.
- Συζήτησε με το παιδί σου (αν είναι σε πιο μεγάλη ηλικία).