Η νοσηλεία ενός παιδιού είναι μεγάλη πρόκληση για τους γονείς. Καλούνται να αντιμετωπίσουν το φόβο του παιδιού τους για το νοσοκομείο, το κλάμα και τον πόνο που θα βιώσει, αλλά και τη δική τους ανησυχία με αποτέλεσμα να νιώθουν πολλές φορές αβοήθητοι και να μην ξέρουν πως να το διαχειριστούν.
Αναμφισβήτητα πρόκειται για δύσκολη και ιδιαίτερα στρεσογόνο κατάσταση για εκείνο και την οικογένειά του. Οι γονείς αγχώνονται για την πορεία της υγείας του, τη στιγμή που το παιδί αισθάνεται φόβο για τις ενέσεις, για το «μεγάλο κτίριο» (το νοσοκομείο), για τους αγνώστους με τις άσπρες ποδιές…
Είτε το παιδί εισαχθεί στο νοσοκομείο για απλές θεραπευτικές παρεμβάσεις, είτε για εξετάσεις ρουτίνας, είτε για περισσότερο χρονικό διάστημα, ο γονιός είναι το κατάλληλο άτομο να το στηρίξει ψυχολογικά.
Πολλοί γονείς αγχώνονται για το πώς και πότε θα ενημερώσουν το παιδί τους σχετικά με τη νοσηλεία του. Οι γονείς πολλές φορές αποκρύπτουν την αλήθεια στο παιδί, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα το προφυλάξουν. Είναι ο δικός τους φόβος για το νοσοκομείο, που τους ωθεί να μην πούνε την αλήθεια στο παιδί.
Ο τρόπος προσέγγισης και ενημέρωσης του παιδιού πρέπει να γίνεται με μικρές επαναλαμβανόμενες συζητήσεις, για παιδιά μικρής ηλικίας, ή με μια μόνο μεγάλη συζήτηση σε μεγαλύτερα παιδιά. Ο τρόπος επιλογής της ενημέρωσης πρέπει να γίνεται επίσης σε συνάρτηση με την ιδιοσυγκρασία του παιδιού.
Οδηγίες προς τους γονείς
•Οπλιστείτε με ψυχραιμία, υπομονή και φροντίστε να ξεκουράζεστε.
•Εξηγήστε στο παιδί με κατανοητά για την ηλικία του λόγια τι συμβαίνει. Μην του πείτε ψέματα για οποιονδήποτε λόγο, π.χ. ‘Θα μας επισκεφτεί η γιαγιά’, ‘Δεν θα πονέσει η ένεση’, ενώ γνωρίζετε πως αυτό δε θα συμβεί ή θα συμβεί αντίστοιχα.
•Μείνετε μαζί του για όσο περισσότερο χρονικό διάστημα μπορείτε.
•Παροτρύνετε το παιδί να εξωτερικεύσει τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις ανησυχίες του.
•Συνεργαστείτε με το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
•Μην ξεχάσετε κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο να έχετε μαζί σας μερικές αλλαξιές, είδη προσωπικής υγιεινής και κάποια αγαπημένα παιχνίδια του παιδιού για να απασχολείται.
Διαβάστε επίσης: Να γράψω το παιδί μου αναρρίχηση;