Η οικογενειακή γαλήνη δεν χρειάζεται πολλά πράγματα για να επιτευχθεί – θεωρώντας δεδομένη την καλή σχέση του ζευγαριού. Η καλή ατμόσφαιρα στο σπίτι επιτυγχάνεται όταν υπάρχει οικογενειακή οργάνωση, όταν μοιραζόμαστε αρμοδιότητες, όταν συμμετέχουν όλοι σε όλα, όταν τέλος πάντων, μοιραζόμαστε πράγματα σε όλους τους τομείς. Και όχι βεβαίως όταν ο ένας μόνο, συνήθως η μαμά, τρέχει να τα προλάβει όλα! Πως θα καταφέρουμε όμως να έχουμε μια καθημερινότητα οργαγωμένη που θα μειώσει το άγχος μας;

5 ιδέες για τέλεια οργάνωση στην οικογένεια

#1 Συνεργασία και το μοίρασμα για ηρεμία

Ο χρυσός κανόνας για μια ήρεμη οικογενειακή ζωή; Ο καθένας πρέπει να αναλαμβάνει έναν ρόλο και να τον φέρνει εις πέρας- ναι και τα μικρά παιδιά. Συχνά οι μαμάδες καταλήγουν να κάνουν τα πάντα, από το καθάρισμα και το σούπερ μάρκετ μέχρι το μαγείρεμα και το διάβασμα των παιδιών. Αυτό όμως είναι αντιπαραγωγικό.

οργάνωση

Αν συνήθιζες να τα κάνεις όλα εσύ, μπορεί να χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να αλλάξει αυτό το status, αλλά αξίζει τον κόπο. Τα οφέλη είναι πολλά, όχι μόνο για εσένα, αλλά και τους υπόλοιπους της οικογένειας. Οι απλές δουλειές, όπως η τακτοποίηση της κρεβατοκάμαρας ή το καθάρισμα του τραπεζιού, κάνουν τα παιδιά πιο ανεξάρτητα και υπεύθυνα. Γι’ αυτό σταμάτα να τα κάνεις όλα και μοίρασε τις υποχρεώσεις σου. Επίσης, η συνεργασία του συντρόφου σου θα σας επιτρέψει να μοιραστείτε το άγχος χωρίς να διακινδυνεύσει κάποιος από τους δύο να φτάσει στα όριά του.  

#2 Τεχνολογία για εξοικονόμηση χρόνου και διαχείριση άγχους

Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, δοκιμάστε να κάνετε αγορές μέσω Διαδικτύου: υπάρχουν πλέον άπειρα καταστήματα και σούπερ μάρκετ που μπορούν να παραδώσουν τις αγορές στο σπίτι. Άσε που μπορείς να εκμεταλλεύεσαι και τις προσφορές που σε βολεύουν κάθε φορά εξοικονομώντας χρήματα για διασκέδαση ή ότι άλλο έχετε ανάγκη.

#3 Εβδομαδιαίο μενού για βελτιστοποίηση του χρόνου στην κουζίνα

Γνωρίζεις ότι τα εβδομαδιαία μενού είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξοικονομήσετε χρόνο στην κουζίνα; Εάν η ιδέα και μόνο σε κουράζει, έχε κατά νου ότι δεν χρειάζεται να ακολουθείς κατά γράμμα μια σταθερή λίστα, αρκεί να ορίσεις τα εβδομαδιαία ψώνια με βάση το τι θέλεις να μαγειρέψεις χοντρικά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

οργάνωση

Σκέψου επίσης, πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ίδιο φαγητό με άλλους τρόπους. Αγόρασε μεγαλύτερες ποσότητες και τοποθέτησε ότι περισσέψει στην κατάψυξη. Προσοχή: αυτό το σύστημα είναι εξαιρετικό για λαχανικά και κρέας αλλά όχι για ζυμαρικά ή ρύζι, τα οποία είναι καλύτερα μαγειρεμένα τη στιγμή.

#4 Δίκτυο υποστήριξης και διευκόλυνση ρουτίνας

Κολύμπι, μάθημα καράτε, play dates…  Οι αποστάσεις μπορούν να μετατρέψουν το απόγευμα σε πονοκέφαλο. Άσε που η νευρικότητα μπορεί να αυξήσει την κούραση με επιβλαβή αποτελέσματα.

Η επιλογή δραστηριοτήτων σε μέρη κοντά στο σπίτι και η εκμετάλλευση της γειτονιάς μπορεί να κάνει τη ζωή πιο εύκολη. Όταν αυτό δεν είναι εφικτό δείτε πως μπορείτε να μοιράσετε τις μεταφορές με άλλες μαμάδες που έχουν το ίδιο πρόγραμμα και να το κάνετε εναλλάξ. Η μικρή αλληλοβοήθεια δημιουργεί ένα υποστηρικτικό δίκτυο που βελτιώνει τη ζωή.

οργάνωση

#5 Δημιουργικά και χαλαρωτικά βράδια για όλη την οικογένεια

Καθορίστε συγκεκριμένη ώρα για το δείπνο! Με αυτό τον τρόπο όλοι θα είστε συντονισμένοι στο «ραντεβού» σας και δεν θα αφήνετε το χρόνο να περνάει άσκοπα, θα τελειώσετε το φαγητό νωρίτερα και θα έχετε χρόνο να είστε μαζί για να διαβάσετε, να ζωγραφίσετε, να παίξετε λίγο. Το δείπνο πρέπει να είναι ένα θρεπτικό και ελαφρύ γεύμα, που θα βοηθήσει στην βραδινή ξεκούραση χωρίς να σας βαραίνει. Τέλος, ετοιμάστε από το προηγούμενο βράδυ τα ρούχα της επόμενης μέρα και ότι μπορεί να είναι έτοιμο από το πρωινό και αποφύγετε έτσι την πρωινή τρεχάλα και τους καβγάδες!

Διάβασε ακόμη: 7 tips για εσένα που ζεις σε μικρό σπίτι με παιδιά

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!