Το σώμα σου πέρασε ίσως την πιο προκλητική εμπειρία που έχει περάσει μέχρι τώρα, μια γέννα. Θα χρειαστεί χρόνος για να ανακάμψεις και κυρίως πρέπει να σου δώσεις χρόνο να κατανοήσεις και να «αγκαλιάσεις» τις αλλαγές που έχουν συμβεί στο σώμα σου. Το Νο1 που πρέπει να κάνεις είναι να μιλήσεις στον γιατρό σου ο οποίος θα σε ενημερώσει για αυτές και θα σε καθοδηγήσει σωστά.
Ακολουθούν 5 κοινά θέματα που μπορεί να αντιμετωπίσεις τις 6 πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννα
Η επιστροφή στο σπίτι
Αφού γεννήσεις το σώμα σου πρέπει να προσαρμοστεί ξανά στο ότι δεν είσαι πια έγκυος. Η μαία ή ο γιατρός σου θα σε ενημερώσουν για πιθανά συμπτώματα, όπως π.χ. μελανιές που μπορεί να εμφανίσεις και είναι διαθέσιμοι να σου απαντήσουν σε οποιαδήποτε ερώτηση.
Εάν γέννησες με καισαρική τομή, μπορεί να αντιμετωπίσεις πολλά ίδια συμπτώματα με έναν κολπικό τοκετό. Πρέπει να λάβεις υπόψη σου πως έχεις περάσει μια σημαντική χειρουργική επέμβαση και μπορεί να πονάς για ένα διάστημα. Πρέπει να δώσεις χρόνο στο σώμα σου να ξεκουραστεί και να θεραπευτεί.
Δύσκολη γέννα
Μερικές φορές ο τοκετός μπορεί να είναι διαφορετικός από αυτό που ήλπιζες. Κι όταν λέμε διαφορετικός εννοούμε δύσκολος. Ορισμένες φορές μπορεί να σου είναι δύσκολο να επεξεργαστείς αυτό που έγινε και να σου μείνει τραύμα. Επιπλέον βλέποντας τις πληγές και τα ράμματα μπορεί να αισθάνεσαι αποκρουστική. Αυτό είναι κάτι που μπορείς να συζητήσεις με κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας που θα σε βοηθήσει να επεξεργαστείς την αρνητική εμπειρία που είχες, να κατανοήσεις ότι ο πόνος είναι κάτι φυσιολογικό κι ότι τα σημάδια που αφήνει ένας τοκετός δεν είναι απαραίτητα μόνιμα!
Η ψυχική υγεία σε πρώτο πλάνο μετά τη γέννα
Οι ορμόνες σου μετά τη γέννα κάνουν πάρτυ και δεν είσαι καλεσμένη! Είναι απόλυτα φυσιολογικό να είσαι άκεφη και αρκετά έως πολύ συναισθηματική. Μπορεί να βιώσεις τα «baby blues» δηλαδή να αισθάνεσαι λίγη για το μωρό, μια συνεχή ανησυχία, να είσαι ευερέθιστη ή να θες να κλάψεις χωρίς προφανή λόγο. Όλα αυτά τα συμπτώματα είναι φυσιολογικά και θα περάσουν. Το διάστημα που διαρκούν διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Προσπάθησε να φροντίζεις τον εαυτό σου όπως φροντίζεις και το μωρό σου. Εάν παρατηρήσεις πως έχεις αυτά τα συμπτώματα μη διστάσεις να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό υγείας.
Πόνος
Πόνος και κράμπες μετά τον τοκετό είναι σύνηθες φαινόμενο. Αυτό συμβαίνει επειδή η μήτρα συστέλλεται και επιστρέφει στο κανονικό της μέγεθος.
Αυτοί οι πόνοι συνήθως διαρκούν για 2 ή 3 ημέρες μετά από έναν άμεσο κολπικό τοκετό, αλλά μπορεί να διαρκέσουν λίγο περισσότερο εάν, για παράδειγμα, είχες υποβοηθούμενο τοκετό. Μπορεί να διαπιστώσεις ότι γίνεται λίγο χειρότερο όταν θηλάζεις. Απλά παυσίπονα όπως η παρακεταμόλη ή η ιβουπροφαίνη μπορούν να βοηθήσουν. Συμβουλεύσου το γιατρό σου για τα παυσίπονα που μπορείς να παίρνεις ειδικά αν θηλάζεις.
Αιμορραγία
Είναι απόλυτα φυσιολογικό να έχεις αιμορραγία μετά από έναν τοκετό- είτε κολπικό είτε με καισαρική. Αυτό θα συνεχιστεί για μερικές ημέρες ή και εβδομάδες όμως σταδιακά το αίμα θα πάρει ένα καφέ χρώμα και θα μειωθεί μέχρι να σταματήσει τελείως.
Μην χρησιμοποιήσεις ταμπόν γιατί έτσι αυξάνεις την πιθανότητα μόλυνσης. Αντίθετα, προτίμησε σερβιέτες μητρότητας για τις πρώτες 6 εβδομάδες μετά τη γέννηση του μωρού σου. Εάν χάνεις αίμα σε μεγάλους θρόμβους ή εάν χρειάζεσαι αλλαγή κάθε ώρα ενημέρωσε το γιατρό σου
Διάβασε ακόμα: Μωρό και καλεσμένοι στο σπίτι: πώς να το χειριστείς