Μια συνέντευξη στην εκπομπή «MEGA Καλημέρα» προχώρησε η Μελίνα Μακρή και μίλησε για τα πιο προσωπικά της πράγματα, για τις δυσκολίες της εγκυμοσύνης, την υπερκόπωση που φέρνει η φροντίδα ενός μωρού σε συνδυασμό με τις επαγγελματικές υποχρεώσεις, την αποχώρησή της από τους Vegas, αλλά και το bullying που έχει δεχτεί στην παιδική και εφηβική της ηλικία.
«Είναι πολύ δύσκολο να δουλεύεις και να έχεις ένα μωρό! Θαυμάζω απεριόριστα τις μητέρες που δουλεύουν» είπε αρχικά η Μελίνα Μακρή.
«Τραγουδάω στο μωρό όλη μέρα, το έχω ζαλίσει. Εάν είχε λαλιά θα έλεγε “σταμάτα, δεν αντέχω άλλο”. Τις αλλαγές στο σώμα μου τις αντιμετώπισα πολύ ψύχραιμα. Πήρα 20 κιλά. Έπαθα επιλόχειο θυμό, για μήνες θύμωνα με το παιδί και μετά γέλαγα ψεύτικα. Το τελευταίο πράγμα που ήθελα ήταν να καταλάβει το παιδί ότι είχα θυμώσει μαζί του. Είχα θυμώσει πάρα πολύ μία μέρα που είχε μπει μία μύγα στο σπίτι. Φοβόμουν μην μολύνει το παιδί» είπε η τραγουδίστρια.
Η Μελίνα Μακρή συνέχισε λέγοντας: «Είναι μεγάλη ευτυχία το παιδί. Δεν θα έλεγα όχι. Η δύσκολη εγκυμοσύνη που είχα είναι ένας λόγος να πεις δεν θα ξανακάνω παιδί, αν έχεις τρομάξει τόσο πολύ και έχεις περάσει τόσο δύσκολα. Μπαίνοντας στον ένατο μήνα κόλλησα κορωνοϊό και γι’ αυτό γέννησα πρόωρα. Το παιδί το πήρα μετά από δύο εβδομάδες γιατί ήταν στη θερμοκοιτίδα, κόντεψα να φτάσω στην τρέλα, έκλαιγα δεν μπορούσα να πάω να το δω».
Τι είναι ο επιλόχειος θυμός
Η οργή μετά τον τοκετό διαφέρει από άτομο σε άτομο. Πολλές γυναίκες όμως, το περιγράφουν ότι γίνονται επικριτικές ή υπερβολικές για κάτι που διαφορετικά δεν θα τις ενοχλούσε.
Σύμφωνα με τη Lisa Tremayne, RN, PMH-C, ιδρύτρια του The Bloom Foundation for Maternal Wellness, τα συμπτώματα της οργής μετά τον τοκετό μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Πάλη για να ελέγξεις την ψυχραιμία
- Αυξημένη διάθεση για καυγά
- Σωματικές εκφράσεις όπως διάθεση να πετάξεις πράγματα
- Βίαιες σκέψεις ή παρορμήσεις, που ίσως απευθύνονται στον σύζυγό ή σε άλλα μέλη της οικογένειάς
- Να κολλάς σε κάτι που σε έχει στενοχωρήσει
- Να μην μπορείς να τι ξεπεράσεις
Πως μπορείς να το ξεπεράσεις
Δεδομένου ότι η επιλόχεια οργή και η επιλόχεια κατάθλιψη εμφανίζονται διαφορετικά στην κάθε γυναίκα είναι καλύτερο να μιλήσετε με το γιατρό σας για να βοηθήσει να βρείτε την καλύτερη θεραπεία για εσάς. Υπάρχουν ωστόσο, τρεις σημαντικές θεραπευτικές επιλογές:
- Υποστήριξη. Διαδικτυακά ή αυτοπροσώπως, είναι σημαντικό για τη μαμά να επικυρώσει τα συναισθήματά της και να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι μόνη
- Θεραπεία. Η εκμάθηση στρατηγικών αντιμετώπισης των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς της μπορεί να βοηθήσει.
- Φαρμακευτική αγωγή. Μερικές φορές απαιτείται φαρμακευτική αγωγή για ένα προσωρινό χρονικό διάστημα. Ενώ η μαμά κάνει όλη την άλλη δουλειά για να επεξεργαστεί τα συναισθήματά της, η φαρμακευτική αγωγή συχνά βοηθά στη συνολική ψυχική της κατάσταση.
Μπορεί να βοηθήσει να κρατάς ένα ημερολόγιο για κάθε επεισόδιο. Σημείωσε τι μπορεί να πυροδότησε την οργή και στη συνέχεια διάβασε αυτό που έγραψες. Παρατηρείς τι την πυροδοτεί;
Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί επίσης να βοηθήσουν. Προσπάθησε να ακολουθείς μια υγιεινή διατροφή, άσκηση, διαλογισμό και βασικά να κρατάς λίγο χρόνο για εσένα.
Διάβασε ακόμη: Μάθε στο μωρό σου να κοιμάται σε 7 ημέρες