Η αλήθεια είναι ότι το λεξιλόγιό μας και γενικότερα η γλώσσα μας, παρά την τεράστια σημασία του για τον πολιτισμό μας, συρρικνώνεται. Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας που μας έχει κάνει να μιλάμε σύντομα και κωδικοποιημένα, ο κορωνοϊός που στέρησε από τα παιδιά το σχολείο τους και ο γρήγορος τρόπος ζωής που αφαιρεί την επικοινωνία, είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που η γλώσσα μας δεν αναπτύσσεται Είναι σημαντικό λοιπόν, εκτός από το σχολείο, και στο σπίτι βοηθήσουμε οι γονείς τα παιδιά να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους.
Είναι γεγονός πως ένα παιδί προκειμένου να αναπτύξει διευρυμένο λεξιλόγιο θα πρέπει να έρχεται σε επαφή με πληθώρα ερεθισμάτων. Επίσης, πρέπει να γίνει κατανοητό πως το διευρυμένο λεξιλόγιο δεν διαμορφώνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Είναι μια διαδικασία που ξεκινάει από τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού και συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκειά της.
Μερικοί τρόποι για να βοηθήσεις το παιδί σου να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του
- Διάβασμα παραμυθιών και παιδικών βιβλίων γνώσεων. Σε αυτό το σημείο οφείλει να αναφερθεί πως κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης ενός παραμυθιού κρίνεται απαραίτητο να κάνουμε ‘υποθετικές’ ερωτήσεις στα παιδιά, π.χ. ‘Τι θα έκανες αν ήσουν στη θέση του πρωταγωνιστή του παραμυθιού;’
- Δεν απλοποιούμε το ήδη υπάρχον λεξιλόγιο του παιδιού.
- Προάγουμε την παρακολούθηση και τη συμμετοχή του παιδιού σε συζητήσεις.
- Χρησιμοποιούμε περιγραφική γλώσσα κατά την εκτέλεση ενεργειών.
- Αντικαθιστούμε γνώριμες λέξεις με συνώνυμές τους.
- Ενθαρρύνουμε το παιδί να κάνει ερωτήσεις.
- Μαθαίνουμε στο παιδί 2-3 νέες λέξεις κάθε μέρα.
- Περιορίζουμε τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών (π.χ. τηλεόραση, υπολογιστή, tablet κ.ά.), οι οποίες σύμφωνα με διάφορες έρευνες συνδέονται με περιορισμένο λεξιλόγιο.
- Φροντίζουμε να αφιερώσουμε χρόνο για πολλά είδη παιχνιδιών (ελεύθερο, συμβολικό κ.ά.).
- Οργανώνουμε εξορμήσεις στα πλησιέστερα πάρκα, παραλίες κ.ά. για προσφορά ερεθισμάτων.
Διάβασε ακόμη: 11 λόγοι που τα παιδιά πρέπει να παίζουν έξω, στις αλάνες και στη φύση