Καθώς ετοιμάζεσαι να φέρεις το νεογέννητο σου στο σπίτι, μπορεί να αναρωτιέσαι: «Τι χρειάζεται πραγματικά ένα μωρό τις πρώτες εβδομάδες;». Η απάντηση είναι: όχι πολλά. Φυσικά, εάν έχεις ήδη συμβουλευτεί μια baby registry λίστα ή ρώτησες ένα κατάστημα βρεφικών ειδών, πιθανότατα πιστεύεις ότι το μωρό σου χρειάζεται μια μικρή περιουσία. Μερικοί γονείς θέλουν όλα αυτά τα υπέροχα βρεφικά προϊόντα και gadget που μπορούν να κάνουν τη ζωή με το μικρό πιο εύκολη. Αλλά για τους μινιμαλιστές, τους γονείς με προϋπολογισμό ή τους νέους γονείς που είναι λίγο πελαγωμένοι, είναι εντάξει να τηρούν τα βασικά. Υποσχόμαστε ότι το μωρό σου δεν θα παρατηρήσει τη διαφορά.
Τούτου λεχθέντος, η προετοιμασία με τα παρακάτω είδη θα σε βοηθήσει να περάσεις τις πρώτες ημέρες και εβδομάδες χωρίς να χρειάζεται να τρέξεις την τελευταία στιγμή στα κατάστηματα και θα εξασφαλίσει ότι το μωρό σου είναι άνετο, χορτασμένο και έχει όλα όσα χρειάζεται.
Τα απαραίτητα για το μωρό για τους πρώτους 3 μήνες
- Κάθισμα αυτοκινήτου
- Φορμάκια ή άλλα απαλά ρούχα
- Υπνόσακους για μωρά
- Βρεφικές κάλτσες
- Πάνες μίας χρήσης ή υφασμάτινες πάνες (και απορρυπαντικό για πλύσιμο)
- Μωρομάντηλα
- Κρέμα εξανθήματος πάνας
- Αδιάβροχο μαξιλαράκι για αλλαγή πάνας
- Βρεφικές πετσέτες
- Βρεφικό σφουγγάρι
- Βρεφικό σαπούνι
- Βρεφική λοσιόν
- Μπανιέρα μωρού
- Βρεφικό νυχοκόπτη
- Ψηφιακό θερμόμετρο
- Σύριγγα που λειτουργεί ως δοσομετρητής για φάρμακα
- Σύριγγα αποφρακτήρα μύτης
- Κρεβατάκι, κούνια ή καλάθι
- Σετνόνια με λάστιχο και κάλυμμα στρώματος για κρεβατάκι ή κούνια
- Πανάκια ρεψίματος
- Μπουκάλια, αν ταΐζεις με μπουκάλι και βούρτσα καθαρισμού για μπουκάλια
- Ποικιλία θηλών μπουκαλιών, σε διάφορα μεγέθη
- Μαξιλάρι θηλασμού, επιθέματα θηλασμού και κρέμα θηλών
- Θήλαστρο
Ρούχα
Παρόλο που υπάρχουν μερικά εξαιρετικά χαριτωμένα ρούχα στην αγορά κι εσύ θέλεις να τα αγοράσεις όλα για το μικρό σου, το μωρό σου δεν χρειάζεται τίποτα φανταχτερό αυτές τις πρώτες εβδομάδες, οπότε το να μείνεις σε απλά, οικονομικά φορμάκια είναι μια χαρά.
Είναι καλύτερο να μην αγοράσεις πάρα πολλά είδη ρουχισμού γιατί το μωρό σου θα τα ξεπεράσει με αστραπιαία ταχύτητα. Φορμάκια όμως χρειάζεσαι αρκετά γιατί θα έχεις πολλές αλλαγές στο ντύσιμο, καθώς τα ρούχα για τα νεογέννητα μπορεί να λερωθούν πάρα πολύ γρήγορα.
Να τι χρειάζεσαι
- 5-8 φορμάκια
- 1-2 βρεφικούς υπνόσακους
- 5-7 ζευγάρια βρεφικές κάλτσες
Όταν κάνεις αυτές τις αγορές, λάβε υπόψη πόσο συχνά σκοπεύεις να πλένεις ρούχα και πώς θα είναι ο καιρός όταν θα γεννηθεί το μωρό σου. Οι περισσότεροι γιατροί εξακολουθούν να συνιστούν τα νεογέννητα να φορούν καπέλα σε εξωτερικούς χώρους τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους, αλλά αν ζεις σε ζεστό κλίμα, μπορείς συνήθως να το αποφύγεις. Επίσης, σκέψου ότι τώρα συνιστάται το νεογέννητο να μην κοιμάται με κουβέρτες, επομένως είναι απαραίτητο να έχεις στη διάθεσή σου κάποιο βρεφικό σάκο ύπνου.
Πάνες
Οι πάνες είναι ένα προφανές basic για ένα νεογέννητο, ωστόσο η επιλογή του καλύτερου είδους πάνας για το μωρό σου μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και άγχος – ποιος να το ήξερε;! Εάν διχάζεσαι ανάμεσα στη χρήση υφασμάτινων πανών ή μιας χρήσης, θυμήσου ότι στο τέλος της ημέρας και οι δύο έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους και το να κάνεις αυτό που λειτουργεί για την οικογένειά σου και τον τρόπο ζωής σου είναι πάντα η καλύτερη επιλογή. Τούτου λεχθέντος, πολλές οικογένειες κάνουν συνδυασμό υφασμάτων και μιας χρήσης, ώστε να μπορούν να δοκιμάσουν και τα δύο είδη και να δουν τι τους αρέσει περισσότερο.
Να τι χρειάζεσαι
- 2-3 πακέτα πάνες μιας χρήσης ή αρκετές υφασμάτινες πάνες για τουλάχιστον δύο ημέρες
- 1-2 συσκευασίες μωρομάντηλα μιας χρήσης ή 12 υφασμάτινα μαντηλάκια
- 1 κρέμα εξανθήματος πάνας
- Ένα απορρυπαντικό ρούχων και πανών
- Αδιάβροχο μαξιλαράκι για αλλαγή πάνας
- Τα νεογέννητα μπορούν να χρειαστούν από 8 έως 10 πάνες την ημέρα, οπότε βεβαιώσου ότι έχεις πολλές πάνες διαθέσιμες. Έχε, επίσης, στο νου ότι θα ξεπεράσουν το μέγεθος του νεογέννητου μέσα σε λίγες εβδομάδες, επομένως μην προμηθευτείς πάρα πολλές.
Είδη μπάνιου
Για την πρώτη ή τις δύο πρώτες εβδομάδες, έως ότου πέσει ο ομφάλιος λώρος του μωρού σου, οι γιατροί συνιστούν να το καθαρίζεις με ένα σφουγγάρι. Μετά από αυτό, δεν χρειάζεται πραγματικά να λούζετε το μωρό σου καθημερινά, περίπου τρεις φορές την εβδομάδα θα είναι αρκετό. Τα πολύ συχνά μπάνια μπορεί να στεγνώσουν ή να ερεθίσουν το δέρμα του. Μην ανησυχείς, ωστόσο, ανάμεσα στις «γουλίτσες» και την αλλαγή της πάνας, θα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να του κάνεις έναν μικρό «καθαρισμό» μεταξύ των λουτρών.
Να τι χρειάζεσαι
- 3-5 πετσέτες μωρού με κουκούλα
- 1 βρεφικό σφουγγάρι
- 1 μπουκάλι βρεφικό αφρόλουτρο
- 1 μπουκάλι βρεφική λοσιόν
- Μια μπανιέρα μωρού
Μπορείς να ακολουθήσεις μία μινιμαλιστική προσέγγιση με τις αγορές σου εδώ. Είναι καλό, όμως, να προμηθευτείς σαπούνι και λοσιόν φιλικά για τα νεογέννητα, καθώς το δέρμα του μωρού μπορεί να είναι πολύ ευαίσθητο. Πολλοί από εμάς λούζουμε τα μωρά μας σε μπανιέρες μωρών, αλλά η χρήση του νεροχύτη του μπάνιου ή της κουζίνας είναι μια χαρά, με την προϋπόθεση ότι έχει καθαριστεί πρόσφατα.
Περιποίηση/ Πρώτες Βοήθειες
Αρχικά, δεν χρειάζεται να εφοδιάσεις τα ντουλάπια σου με έναν τόνο προϊόντων περιποίησης μωρών ή ένα πλήρες kit πρώτων βοηθειών. Σίγουρα θα χρειαστείς έναν τρόπο να κόψεις τα νύχια του, που μεγαλώνουν γρήγορα. Θα πρέπει επίσης να μπορείς να μετράς τη θερμοκρασία του μωρού σου και να καθαρίζεις τη μύτη του, εάν παραστεί ανάγκη. Τα μωρά μπορεί να είναι πολύ μπουκωμένα στην αρχή!
Να τι χρειάζεσαι
- Βρεφικό νυχοκόπτη
- Ψηφιακό θερμόμετρο
- Σύριγγα φαρμάκου
- Σύριγγα αποφρακτήρα μύτης
Μην αγοράσεις αναλγητικό φάρμακο για μωρά έως ότου το μικρό σου μεγαλώσει λίγο, καθώς δεν συνιστάται τα νεογέννητα να λαμβάνουν OTC αναλγητικό φάρμακο πριν από την ηλικία των 3-6 μηνών, σύμφωνα με τα ίδια τα φάρμακα και τις συστάσεις του γιατρού.
Κλινοσκεπάσματα και ανάγκες ύπνου
Όποιο κρεβάτι κι αν επιλέξεις για το μωρό σου (κούνια, κρεβατάκι, καλάθι, co-sleeper), συνιστάται από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής το μωρό σου να κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο μαζί σου για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του. Επιπλέον, οι πάντες, οι κουβέρτες, τα μαξιλάρια και τα μαλακά παιχνίδια δεν συνιστώνται πλέον σε βρεφικά κρεβάτια.
Να τι χρειάζεσαι
- Κρεβατάκι, κούνια, καλάθι, co-sleeper ή άλλο ασφαλής χώρο ύπνου για το μωρό. Εάν η κούνια έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, βεβαιώσου ότι έχει όλα τα κομμάτια της και πληροί τα τρέχοντα πρότυπα ασφαλείας
- Στρώμα κούνιας, ή ένα στρώμα που εφαρμόζει σωστά στην κούνια ή στο κρεβάτι
- 3-4 σεντόνια με λάστιχο για κούνια, κρεβάτι, καλάθι ή co-sleeper
- 1 αδιάβροχο κάλυμμα στρώματος κούνιας, εκτός αν το στρώμα της κούνιας σας είναι ήδη πλήρως αδιάβροχο ή ένα αδιάβροχο μαξιλαράκι για να τοποθετήσεις κάτω από το σεντόνι
- Οθόνη παρακολούθησης μωρού
Αυτές τις μέρες, οι πάνες είναι αρκετά απορροφητικές, επομένως δεν χρειάζεται να καθαρίζεις πάρα πολλές βρωμιές στη μέση της νύχτας. Ωστόσο, βεβαιώσου ότι έχεις αδιαβροχοποιήσει το στρώμα και ότι έχεις διαθέσιμα πολλά σεντόνια για αλλαγές κλινοσκεπασμάτων. Φρόντισε να έχεις και μια συσκευή παρακολούθησης μωρού γύρω σου, καθώς θα θέλεις να παρακολουθείς στενά το μωρό σου όταν φεύγεις από το δωμάτιο.
Προμήθειες σίτισης
Εάν θηλάζεις, δεν χρειάζεσαι πολλά περισσότερα από το στήθος σου και ίσως τα στοιχεία επικοινωνίας ενός καλού συμβούλου γαλουχίας ή μίας ομάδας υποστήριξης θηλασμού εάν αντιμετωπίσεις κάποια πρόκληση με αυτό. Εάν σκοπεύεις να το ταΐζεις με φόρμουλα, είναι καλό να συζητήσεις τις μάρκες και τους τύπους γάλακτος με το γιατρό σου, καθώς και πόση φόρμουλα πρέπει να έχεις στη διάθεσή σου όταν φέρεις το μωρό σου στο σπίτι. Όπως και να ταΐζεις το μωρό σου, θα χρειαστείς πολλά πανάκια για ρέψιμο. Εμπιστευσου μας.
Να τι χρειάζεσαι
- 10 πανάκια ρέψης
- 5-8 μπουκάλια, εάν ταΐζεις με μπιμπερό
- Μια βούρτσα για μπουκάλια
- Βρεφικός αποστηρωτής
- Ποικιλία θηλών μπουκαλιών σε διάφορα σχήματα
- Μαξιλάρι θηλασμού, επιθέματα θηλασμού και κρέμα θηλών
- Θήλαστρο
Εάν σκοπεύεις να ταΐσεις με μπιμπερό, βεβαιώσου ότι έχεις στη διάθεσή σου αρκετά μπουκάλια για να αποφύγεις το πλύσιμο στη μέση της νύχτας. Ο βρεφικός αποστειρωτής είναι σωτήριος, αλλά και πάλι τα μπουκάλια θέλουν ένα ξέπλυμα πριν τα τοποθετήσεις εκεί, οπότε θα χρειαστείς και μια βούρτσα για μπουκάλια και θηλές. Μπορείς να περιμένεις να δεις αν θα χρειαστείς μια σχάρα στεγνώματος μπουκαλιών ή ένα καλάθι πλυντηρίου πιάτων για πλύσιμο μπουκαλιών.
Οι μητέρες που θηλάζουν δεν χρειάζονται πολλά, αλλά θα χρειαστείς μερικά χρήσιμα εργαλεία όπως επιθέματα θηλασμού και κρέμα θηλών και ένα θήλαστρο σε περίπτωση που χρειαστεί να αντλήσεις γάλα για το μωρό σου.
Εξοπλισμός και έπιπλα
Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, τα μόνα έπιπλα που χρειάζεσαι πραγματικά για το νεογέννητό σου είναι ένα μέρος για να κοιμάται και ένα μέρος για να αποθηκεύεις τα ρούχα του. Πολλοί από εμάς επιλέγουμε πολύ περισσότερα από αυτό – μια αλλαξιέρα, μια συρταριέρα, μία καρέκλα θηλασμού, έναν κάδο παιχνιδιών, ένα ριλάξ, μία βρεφική κούνια κ.λπ. – και επενδύουμε πολλά στη διακόσμηση του παιδικού δωματίου. Αλλά αν το επιθυμείς, μπορείς να τα αναβάλλεις όλα αυτά για όταν το μωρό σου μεγαλώσει και να έχεις μια καλύτερη ιδέα για το τι πραγματικά χρειάζεται.
Χρειάζεσαι, επίσης, έναν τρόπο να μεταφέρεις το μωρό σου. Τα καθίσματα αυτοκινήτου είναι υποχρεωτικά και το νοσοκομείο δεν θα σε αφήσει να φύγεις εάν δεν έχεις σωστά τοποθετημένο κάθισμα αυτοκινήτου στο αυτοκίνητό σου. Από εκεί και πέρα, ένα καρότσι ή ένα πορτ-μπεμπέ είναι φοβερά και απαραίτητα για πολλούς από εμάς, αλλά μπορείς επίσης να περιμένεις και όσον αφορά αυτά.
Να τι χρειάζεσαι
- Κάθισμα αυτοκινήτου
Μπορείς να αγοράσεις ένα μοντέλο μόνο για βρέφη ή ένα convertible με χαμηλότερο όριο βάρους κατάλληλο για νεογέννητα. Το μωρό σου θα είναι στραμμένο προς τα πίσω και η Ακαδημία Αμερικανικής Παιδιατρικής συνιστά, «τα παιδιά να παραμένουν σε ένα κάθισμα ασφαλείας αυτοκινήτου που βλέπει προς τα πίσω όσο το δυνατόν περισσότερο, μέχρι να φτάσουν στο μέγιστο βάρος ή ύψος που επιτρέπεται από το κάθισμά τους».
Photos: istockphoto.com