Η σχολική χρονιά πλησιάζει προς το τέλος και έχει ήδη ξεκινήσει η προετοιμασία για τις εξετάσεις ξένων γλωσσών! Η κούραση από τα μαθήματα και το διάβασμα έχει αρχίσει να είναι αρκετά εμφανής στη συμπεριφορά των παιδιών μας με αποτέλεσμα το άγχος να εκδηλώνεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο. Όμως τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε το παιδί μας να διαχειριστεί την περίοδο αυτή μέχρι να έρθει η μέρα των εξετάσεων; Πάμε να δούμε 4 χρυσές συμβουλές.
- Ηρέμησε εσύ για να ηρεμίσει το παιδί
Τα παιδιά διαισθάνονται, νιώθουν, κατανοούν, αφουγκράζονται. Όσο ο γονέας νιώθει άγχος, είτε το εκφάζει λεκτικά είτε όχι, το παιδί θα νιώθει και αυτό άγχος. Για να νιώσει συναισθηματική ασφάλεια και να μπορέσει να διαχειριστεί το άγχος του, θα πρέπει να ζει σε ήρεμο περιβάλλον. Ακόμα και αν δέχεται πιέσεις από οικογενειακούς φίλους ή από άλλα μέλη της οικογένειας, ξαδέρφια, γιαγιάδες και παππούδες, όσο βιώνει ηρεμία στο σπίτι του τόσο πιο εύκολα θα μπορεί να διαχειριστεί τις έντονες στιγμές άγχους που θα βιώνει. Άλλωστε η εσωτερική φωνή των γονιών που ακούνε τα παιδιά είναι πιο δυνατή από κάθε άλλη φωνή!
- Μιλήστε μαζί του
Δεν αρκεί να του μιλήσουμε μία φορά. Κάποια παιδιά χρειάζονται συχνότερη επιβεβαίωση συναισθημάτων από κάποια άλλα. Σίγουρα όμως μία φορά δεν αρκεί. Πρέπει να νιώσει ότι μπορεί με ασφάλεια να εκφράσει οποιοδήποτε συναίσθημα έχει, θυμό, λύπη, φόβο. Εφόσον εκφράσει όποιο συναίσθημα νιώθει, είναι έτοιμο να δεχτεί συμβουλές, είναι έτοιμο να ακούσει. Επιβεβαιώστε το συναίσθημά του! Δείξτε του ότι είναι φυσιολογικό. Ό,τι και αν αισθάνεται!
- Ένα γλυκό κέρασμα
Αν και όλα τα παιδιά το χρειάζονται, τα παιδιά ηλικίας δημοτικού ίσως το έχουν περισσότερο ανάγκη. Αφού μιλήσετε και συζητήσετε μαζί του, είναι η κατάλληλη στιγμή για ένα γλυκό κέρασμα. Ποιο είναι το αγαπημένο του γλυκό; Ή μήπως υπάρχει εκεί κάπου στην κουζίνα μία σοκολάτα; Μοιραστείτε την μαζί του (το μεγαλύτερο κομμάτι είναι το δικό του)!
- Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου
Το παιδί πρέπει να καταλάβει ότι δεν ήρθε το τέλος του κόσμου! Για να το καταλάβει όμως αυτό, θα πρέπει όχι απλά να το ακούει αλλά και να το βιώνει. Θα συμμετέχει στις εξετάσεις; Αυτό αρκεί! Ηθική αμοιβή θα είναι όταν θα σας ακούσει να μιλάτε για την συμμετοχή του στις εξετάσεις σε τρίτους – και εκείνο ακούει – και θα μιλάτε με υπερηφάνεια, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα. Άλλωστε, εξετάσεις θα έχει αργότερα στη ζωή του πολύ δυσκολότερες και πολύ πιο σημαντικές. Είναι απλά μία ευκαιρία για εξάσκηση, όχι μόνο γνώσεων που έχει αποκτήσει αλλά αντοχής και δύναμης!
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι μία ακόμα εμπειρία που θα βοηθήσει το παιδί μας να κατανοήσει ότι είναι η διαδικασία στο πώς να βάζει στόχο και να τον υλοποιεί. Για ένα παιδί ηλικίας δημοτικού τέτοιοι στόχοι είναι αρκετά μεγάλοι γι’ αυτό και θα πρέπει να νιώθει ότι έχει την πλήρη στήριξη από το άμεσο οικογενειακό του περιβάλλον ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Σίγουρα η χαρά επίτευξης ενός στόχου είναι μεγαλύτερη αλλά σίγουρα η αμοιβή για την προσπάθεια θα πρέπει να είναι εξίσου σημαντική. Άλλωστε τα παιδιά αποκτούν δύναμη μέσα από τις εμπειρίες τους και θέλουμε να έχουμε παιδιά με υγιή εσωτερικό κόσμο!
Σοφία Τριχάκη, καθηγήτρια Αγγλικών