Λέγοντας “αυτοπεποίθηση” δεν εννοούμε το παιδί να μην έχει επίγνωση των δυνατοτήτων του. Εννοούμε να έχει πίστη στον εαυτό του, στις δυνατότητές του, να μην τα παρατάει με την πρώτη δυσκολία κ.ά.
Πολλές έρευνες ανά τον κόσμο επισημαίνουν πως το παιδί που έχει αναπτύξει αυτοπεποίθηση παρουσιάζει αυξημένες πιθανότητες να είναι αποδεκτό από τους συνομηλίκους του, να έχει καλές σχολικές επιδόσεις, να αναπτύξει μηχανισμούς επίλυσης προβλημάτων και επίτευξης στόχων και πολλά πολλά αλλά.
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να έχουν αυτοπεποίθηση, να πιστεύουν στον εαυτό τους και στις δυνατότητές τους;
Να μην κάνετε το παιδί αντικείμενο σύγκρισης
Μην συγκρίνετε το παιδί με τα αδέρφια του, με εσάς στην ηλικία του ή με γνώριμά σας παιδιά. Αντ’ αυτού επισημάνετε την πρόοδο που έχει παρουσιάσει σε κάποιο τομέα σε σύγκριση με παλαιότερα.
Επιβραβεύστε την προσπάθειά του
Το να πείτε “μπράβο” στο παιδί για τα φυσικά του χαρακτηριστικά γνωρίσματα, όπως είναι η σωματική του διάπλαση ή η ευστροφία του, βάσει ερευνών, δεν το ωφελεί. Αντιθέτως, αν το επιβραβεύσετε για την προσπάθειά του θα ενισχύσετε πραγματικά την αυτοπεποίθησή του και θα το κάνετε να συνειδητοποιήσει τη τεράστια σημασία της προσπάθειας για την επίτευξη ενός στόχου.
Αναθέστε του εργασίες
Αναθέτοντας στο παιδί εργασίες κατάλληλες για την ηλικία του (π.χ. το να σας βοηθήσει στο μάζεμα του τραπεζιού, στο άπλωμα των ρούχων κ.ά.) και φέρνοντας τες εις πέρας θα αισθανθεί περηφάνια για τον εαυτό του.
Αφήστε το να κάνει επιλογές
Για να σας προλάβουμε, εννοούμε το παιδί, ανάλογα πάντα με την ηλικία του, να έχει λόγο για πράγματα “ανώδυνα” (π.χ. τι θα φορέσει, τι δώρο θα πάρει για τα γενέθλια/ γιορτή του φίλου του κ.ά.). Ωστόσο, κρίνεται απαραίτητο να γίνονται σεβαστές οι επιλογές του από τους γύρω του. Με αυτό τον τρόπο, θα αποκτήσει εμπιστοσύνη στις επιλογές του, στο γούστο του κ.ά.
Διδάξτε του την αξία των λαθών
Μια αποτυχία μπορεί να αποθαρρύνει το παιδί και να το κάνει να θεωρεί πως δεν αξίζει ή πως δεν υπάρχει νόημα να ξαναπροσπαθήσει. Εξηγώντας του πως μέσω των λαθών μας μαθαίνουμε και πως μπορούμε να ξαναπροσπαθήσουμε το παιδί αποκτά αυτογνωσία και του δίνεται κίνητρο να ξαναδοκιμάσει.
Διάβασε ακόμη: 6 τρόποι για να βοηθήσεις το παιδί σου να γίνει αυτόνομο