Το Δεύτερο Φύλο, Σιμόν ντε Μποβουάρ: το εμβληματικό βιβλίο που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1949 και αμέσως καθιερώθηκε ως το ευαγγέλιο του παγκόσμιου φεμινιστικού κινήματος. Ήδη μέσα στην πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας του εξαντλήθηκε η πρώτη έκδοση που αριθμούσε 50 χιλιάδες αντίτυπα! Η επίδρασή του στις γυναίκες υπήρξε τεράστια, τόση που το Βατικανό αναγκάστηκε να το καταχωρήσει στον Index των απαγορευμένων βιβλίων. Η Μποβουάρ, από το βήμα της εποχής της, ενδιαφέρθηκε να αποκτήσει η γυναίκα συνείδηση του εαυτού της για να μπορεί να έχει την κυριότητα της ζωής της, του σώματός της, των ιδεών της, ώστε να καθορίζει η ίδια τον κοινωνικό της ρόλο. Το Δεύτερο Φύλο εξετάζει τη γυναίκα από βιολογική, ιστορική, κοινωνιολογική, ψυχαναλυτική, σεξουαλική, φιλολογική και μυθολογική πλευρά, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κατωτερότητά της δεν είναι φυσικό χαρακτηριστικό αλλά αντρική «κοινωνική κατάσταση». Εφτά δεκαετίες μετά, Το Δεύτερο Φύλο αναγνωρίζεται ως το πρώτο συγκροτημένο βήμα του παγκόσμιου γυναικείου ζητήματος με τα τόσα θέματά του να μένουν ανοιχτά.

γυναίκες

Ορλάντο, Βιρτζίνια Γουλφ: Ένα από τα πιο προκλητικά έργα που κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 1928 και καταγράφτηκε στην ιστορία της λογοτεχνίας ως ένα από τα κλασικά φεμινιστικά έργα του μοντερνισμού. Αυτό το μυθιστόρημα η Γουλφ το έγραψε σε κατάσταση μεγάλης υπερδιέγερσης. Η σύλληψη είναι τολμηρή καθώς ο ήρωας αλλάζει φύλο δίνοντας τη δυνατότητα να αποκαλυφθούν οι εκδοχές που συγκροτούν την έμφυλη ταυτότητα αναδεικνύοντας τις διαφορές μεταξύ των φύλων. Ωστόσο, βασικό μέλημα της Γουλφ είναι να αποδείξει ότι δια μέσου των αιώνων η γυναίκα παραμένει απαραίτητα η «άλλη» προκειμένου να φιλοτεχνηθεί η ανδρική ταυτότητα.

γυναίκες

Ο γυάλινος κώδων, Σύλβια Πλαθ: Γεννημένη στη Βοστόνη της Μασαχουσέτης και σπουδαγμένη στο Κέιμπριτζ, η Σύλβια Πλαθ, το μελαγχολικό κορίτσι των αμερικανικών γραμμάτων, καθιερώθηκε γρήγορα σαν μια σπουδαία ποιήτρια. Ωστόσο, το μοναδικό της μυθιστόρημα Ο γυάλινος κώδων, υπήρξε αρκετό για να καθιερωθεί ως ένα διαχρονικό σύμβολο του γυναικείου κινήματος. Το βιβλίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά με ψευδώνυμο το 1963, λίγες μόλις εβδομάδες πριν την αυτοκτονία της. Επανεκδόθηκε το 1966, αυτή τη φορά με το όνομά της και γνώρισε τεράστια επιτυχία. Στον Γυάλινο κώδωνα, η Πλαθ διεκδίκησε για την ίδια αλλά και για κάθε γυναίκα ένα ισότιμο ρόλο, μια πιο ενεργή παρουσία στην ζωή, απαλλαγμένο από τους ασφυκτικούς κοινωνικούς περιορισμούς και τις προκαταλήψεις.

γυναίκες

Περσέπολις, Μαργιάν Σατραπί: η συγγραφέας γεννήθηκε το 1969 στο Ραστ και μεγάλωσε στην Τεχεράνη. Το έργο της Περσέπολις είναι μια ιστορία κόμιξ της νέας πραγματικότητας που σκιάζει την αρχαία αυτή χώρα μετά την εκθρόνιση του Σάχη, την εγκαθίδρυση της Ισλαμικής Δημοκρατίας και την άφιξη του Αγιατολάχ Χομεϊνί στην Τεχεράνη το 1979. Τότε ξεκινά και η ιστορία που διαδραματίζεται στο Ιράν, την Αυστρία και τη Γαλλία. Σ’ αυτήν παρακολουθούμε τη ζωή ενός νεαρού κοριτσιού, της Μαριάν. Μέσα από την αφήγηση των περιπετειών της οικογένειάς της, η Μαριάν διηγείται τη νέα κατάσταση μετά την εγκαθίδρυση του καταπιεστικού θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν. Οι άθλιες συνθήκες ζωής που πρόεκυψαν με την επιβολή της Ισλαμικής Δημοκρατίας και οι τραγικές αντιλήψεις που επικράτησαν για την θέση της γυναίκας στο νέο περιβάλλον περιγράφονται μέσα από την συγκλονιστική μαρτυρία του νεαρού αυτού κοριτσιού.

γυναίκες

Ο Πόλεμος δεν έχει πρόσωπο γυναίκας, Σβετλάνα Αλεξίεβιτς: ένα βιβλίο με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2015, όπου γίνεται λόγος για τις χιλιάδες σοβιετικές γυναίκες, κυρίως μάλιστα νεαρά κορίτσια, που έλαβαν μέρος στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο αριθμός των γυναικών αυτών ανέρχεται στις 500.000 και δεν ήταν μόνο τραυματιοφορείς ή νοσοκόμες αλλά και μάχιμες στρατιωτίνες. Κάποιες από αυτές, εντοπίστηκαν από την συγγραφέα και η κάθε μια είχε να διηγηθεί μια συγκλονιστική ιστορία γενναιότητας, αυταπάρνησης, αυτοθυσίας, σε μια υπόθεση όπου ο γυναίκειος ηρωισμός δεν καταγράφεται από την επίσημη ιστορία που περιέχει μόνο ανδραγαθήματα!

γυναίκες

*Και τα πέντε αυτά αριστουργήματα κυκλοφορούν σε πολλές εκδόσεις στην ελληνική αγορά.

Διαβάστε επίσης: Τα βιβλία της εβδομάδας 4 -11Φεβρουαρίου

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!