Τόσα πολλά βιβλία, τόσος λίγος χρόνος. Θα μπορούσε να ήταν και η ιστορία της ζωής μας γραμμένη σε λίγες λέξεις. Κατά καιρούς έχουν δημιουργηθεί λίστες για να κάνουν την επιλογή μας πιο εύκολη, με τα πιο σημαντικά βιβλία ή τα βιβλία που πρέπει να διαβάσεις σίγουρα μια φορά στη ζωή σου. Παρακάτω, θα βρείτε μια λίστα με δέκα επιλεγμένα κλασσικά και διαχρονικά μυθιστορήματα, που υπάρχουν στις περισσότερες από αυτές τις λίστες, έχουν βραβευτεί και αξίζει να διαβάσετε τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σας.

«Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» της Χάρπερ Λι

Διαχρονικό και πάντοτε επίκαιρο, αποτελεί ύμνο κατά του ρατσισμού και των προκαταλήψεων. Το φαινομενικά γαλήνιο και ειρηνικό Μέικομπ της Αλαμπάμα είναι στην πραγματικότητα βουτηγμένο στην προκατάληψη, τη βία και την υποκρισία. Αλλά τη ναρκωμένη συνείδηση της πόλης θα συνταράξει το σθένος ενός ανθρώπου που αγωνίζεται για δικαιοσύνη, ο δικηγόροε Άτικους Φιντς υπερασπίζεται στο δικαστήριο το πραγματικό “κοτσύφι” αυτής της ιστορίας, έναν νεαρό μαύρο. Ένα από τα πιο αγαπημένα μυθιστορήματα που γράφτηκαν ποτέ, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο αξιόλογα κλασικά έργα της σύγχρονης λογοτεχνίας. 

«Ο υπέροχος Γκάτσμπυ» του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ

Μια απ’ τις πιο γοητευτικές ερωτικές ιστορίες του εικοστού αιώνα. Ο Φιτζέραλντ εκφράζει με συγκινητικό τρόπο τις ψευδαισθήσεις του έρωτα μέσα στο λαμπερό περιβάλλον της νεοϋορκέζικης αριστοκρατίας. Μυθιστόρημα που βρίσκεται σε όλες τις λίστες με τα πιο σημαντικά βιβλία του 20ου αιώνα. Αν και δέχθηκε πολλές επικρίσεις, ο Γκάτσμπυ θεωρείται λογοτεχνικό αριστούργημα, και για πολλούς δίνει τον αρχετυπικό ορισμό του «μεγάλου αμερικανικού μυθιστορήματος».

«Τα σταφύλια της οργής» του Τζον Στάινμπεκ

Ελάχιστα μυθιστορήματα κατάφεραν να συμβολίσουν μια ολόκληρη εποχή. Από το 1939 που πρωτοεκδόθηκε, έχει κυκλοφορήσει σε εκατοντάδες εκατομμύρια αντίτυπα και έχει μεταφραστεί και ξαναμεταφραστεί στις περισσότερες γλώσσες. Ο συγγραφέας γι’ αυτό το έργο τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ το 1940. Περιγράφει τη τόσο δυνατά και καθαρά τη δεκαετία του ’30, το μεγάλο κραχ, την αρχετυπική οικονομική κρίση που εντυπώθηκε με τρόμο στο συλλογικό φαντασιακό μέσα από την ιστορία της οικογένειας Τζόουντ, που ξεριζώνεται από τον τόπο της και μεταναστεύει, κηρύσσεται μια αλήθεια: και η αλήθεια αυτή, είναι απόλυτη και τόσο επιτακτική σήμερα όσο κι όταν πρωτογράφτηκε.

«1984»του Τζωρτζ Όργουελ

Το «1984» γράφτηκε το 1948, διαβάστηκε σαν μανιφέστο, θαυμάστηκε σαν προφητεία και έγινε βιβλίο-σταθμός της πολιτικής σκέψης. Ο Μεγάλος Αδελφός, παρακολουθεί συνεχώς τους πάντες και τα πάντα μέσα από αμέτρητες διαδραστικές οθόνες, ασκεί τον απόλυτο έλεγχο στις πράξεις και τις συνειδήσεις. Όλα προσαρμόζονται στη μία και μοναδική αλήθεια, αυτή που πρεσβεύει το Κόμμα, ο μόνος αλάθητος μηχανισμός, του οποίου προσωποποίηση είναι ο Μεγάλος Αδελφός. Παραμένει τόσο σύγχρονο, διαχρονικό και προφητικό, που πολλές φορές σοκάρει.

Διάβασε τη συνέχεια στο Provocateur.gr

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!