Τα Όσκαρ του 2024 είναι λίγες ημέρες μακριά και εμείς βρήκαμε την ευκαιρία να σου θυμίσουμε κάποιες από τις κορυφαίες ταινίες στην ιστορία του θεσμού, που σάρωσαν τα βραβεία, αλλά που βασίστηκαν σε τρομερά βιβλία.
Το ότι ο κινηματογράφος δανείζεται και αναπαράγει τη λογοτεχνία δεν είναι νέο. Οι περισσότεροι βιβλιοφάγοι αρνούνται σθεναρά πως οποιαδήποτε μεταφορά λογοτεχνικού έργου μπορεί να αποδοθεί αντάξια στη μεγάλη οθόνη, όμως τα παρακάτω, μάλλον, προσπάθησαν αρκετά να αγγίξουν την τελειότητα.
Όσα Παίρνει ο Άνεμος της Μάργκαρετ Μίτσελ
Το Όσα Παίρνει ο Άνεμος, ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας, διακρίνεται για την ποιητική του νοσταλγία, την περιγραφική του χάρη και την υποβλητική του ατμόσφαιρα. Η Μάργκαρετ Μίτσελ με φόντο τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο σκιαγραφεί ανάγλυφα αθάνατους χαρακτήρες. Η Σκάρλετ, γυναίκα κακομαθημένη και πεισματάρα, ζητά επίμονα σιγουριά, μη διστάζοντας να χρησιμοποιεί κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο, αναιρεί, ωστόσο, τον εαυτό της λαχταρώντας να προσκολληθεί σε μια χιμαιρική αγάπη, να τα θυσιάσει όλα σε τούτη την αγάπη και στο πατρικό της χώμα. Και ο Μπάτλερ είναι ίδιος με τη Σκάρλετ.
Μα σαν άντρας εκδηλώνεται με ριψοκίνδυνο κυνισμό. Μέσα του το σκοτάδι παλεύει με το φως και στο τέλος το σκοτάδι διαλύεται. Η ταινία κυκλοφόρησε το 1939 με πρωταγωνιστές τη Βίβιαν Λι και τον Κλαρκ Γκέιμπλ και ακόμα και σήμερα αποτελεί την μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία, όλων των εποχών. Η ταινία έλαβε 13 υποψηφιότητες για όσκαρ και απέσπασε τα 11. Το ρεκόρ υποψηφιοτήτων μπόρεσε να σπάσει το Όλα για την Εύα το 1950 και ο Τιτανικός, πολύ αργότερα, με 14 υποψηφιότητες.
Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν
Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών ως τριλογία κατάφερε να πάρει συνολικά 30 υποψηφιότητες για Όσκαρ, από τις οποίες κατέκτησε τα 17 βραβεία, και παραμένει μια από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες της ιστορίας του κινηματογράφου. Η επική μυθοπλασία του J.R.R. Tolkien ακολουθεί τις περιπέτειες ενός ήρωα, του Φρόντο Μπάγκινς, και των συντρόφων του, καθώς επιχειρούν να καταστρέψουν έναν δαχτυλίδι εξουσίας που μπορεί να φέρει την καταστροφή στον κόσμο τους. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, αντιμετωπίζουν διάφορες φυλές, τέρατα και μαγικές δυνάμεις.
Τα βιβλία περιλαμβάνουν “Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού”, “Οι Δύο Πύργοι” και “Ο Επιστροφή του Βασιλιά”. Το έργο αυτό θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα της φαντασίας και έχει επηρεάσει έναν ολόκληρο χώρο της λογοτεχνίας.
Όταν Σκοτώνουν τα Κοτσύφια της Χάρπερ Λι
Ένα από τα πιο αγαπημένα μυθιστορήματα που γράφτηκαν ποτέ, το Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια συγκαταλέγεται ανάμεσα στα αξιολογότερα κλασικά έργα της σύγχρονης λογοτεχνίας. Έχει κερδίσει πολλές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων και το Βραβείο Πούλιτζερ, μεταφράστηκε σε πάνω από σαράντα γλώσσες και μεταφέρθηκε με μεγάλη επιτυχία στον κινηματογράφο, το 1962, από τον Ρόμπερτ Μάλιγκαν, σε μια “κλασική” ταινία με πρωταγωνιστή τον Γκρέγκορι Πεκ. Η ταινία ήταν υποψήφια για 8 βραβεία Όσκαρ, από τα οποία κέρδισε τα 3.
Τέλος του Β΄ Παγκόσµιου πολέµου, σε µια εγκαταλειµµένη ιταλική βίλα. Μια νοσοκόµα, η Χάνα, εξαντληµένη από τον θάνατο, φροντίζει πεισµατικά τον τελευταίο επιζώντα ασθενή της. Ένας κλέφτης, ο Καραβάτζο, προσπαθεί να ανασυνθέσει την ταυτότητά του, τώρα που τα χέρια του έχουν ακρωτηριαστεί. Ένας Ινδός σκαπανέας, ο Κιπ, ψάχνει για κρυµµένες βόµβες µέσα σ’ ένα τοπίο όπου κανένα σηµείο δεν είναι ασφαλές. Και στο κέντρο αυτού του λαβύρινθου ο Άγγλος ασθενής, χωρίς πρόσωπο µέσα στα φριχτά του εγκαύµατα, ένας άντρας που είναι συνάµα γρίφος και πρόκληση για τους συντρόφους του – και του οποίου οι αναµνήσεις της δοκιµασίας, της διάσωσης και της προδοσίας φωτίζουν το βιβλίο σαν φλογερές αστραπές.
Το εµβληµατικό βιβλίο του Μάικλ Οντάατζε πρωτοκυκλοφόρησε το 1992, τιµήθηκε µε το βραβείο Booker, µεταφράζεται έκτοτε συνεχώς σε περισσότερες από 45 γλώσσες και το 2018 τιµήθηκε µε το Golden Booker, το επετειακό βραβείο για το καλύτερο βιβλίο στα πενήντα χρόνια του θεσµού. Mεταφέρθηκε στον κινηµατογράφο από τον Άντονυ Μινγκέλλα µε πρωταγωνιστές τους Ρέιφ Φάινς, Κάθριν Σκοτ Τόµας και Ζυλιέτ Μπινός. Η ταινία απέσπασε 9 βραβεία Όσκαρ, καθώς και 5 βραβεία BAFTA και 2 Χρυσές Σφαίρες.