Περηφάνια και προκατάληψη.  Πρόκειται για το πιο διάσημο μυθιστόρημα της Τζέιν Όστεν και ένα από τα δημοφιλεστέρα  γυναικεία αναγνώσματα όλων των εποχών!  Η πλοκή εκτυλίσσεται στις αρχές του 19ου αιώνα όπου η κυρία Μπένετ έχει να μεγαλώσει και να αποκαταστήσει πέντε κόρες…  Ο στόχος της είναι ένας καλός γάμος για την κάθε μια, πράγμα, ωστόσο, σχεδόν ακατόρθωτο καθώς δεν ανήκει στην ανώτερη τάξη της εποχής, πράγμα που θα της επέτρεπε να ελπίζει σε μια καλή αποκατάσταση των κοριτσιών. Τα πέντε κορίτσια  φυσικά γνωρίζουν  ότι οι φιλοδοξίες της μητέρας τους  ξεπερνούν  τις δυνατότητές τους.

Αυτό βέβαια δεν τις αποκαρδιώνει ούτε τους αφαιρεί το δικαίωμα να ονειρεύονται  και να αγωνίζονται για μια καλύτερη ζωή. Η αιφνίδια παρουσία δυο εύπορων εργένηδων στα μέρη τους  ενεργοποιεί τις φιλοδοξίες της μητέρας. Τα υπόλοιπα αναλαμβάνει ο έρωτας, οι κοινωνικές προκαταλήψεις αλλά και η ανθρώπινη υπερηφάνεια. Το μυθιστόρημα της Οστεν γνώρισε πολλές κινηματογραφικές και θεατρικές μεταφορές. (Στα ελληνικά κυκλοφορεί σε πολλές εκδόσεις).



Το Δεύτερο Φύλο της Γαλλίδας φιλοσόφου Σιμόν ντε Μπωβουάρ εξετάζει τη γυναίκα από βιολογική, ιστορική, κοινωνιολογική, ψυχαναλυτική, σεξουαλική, φιλολογική και μυθολογική πλευρά, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κατωτερότητά της δεν είναι φυσικό χαρακτηριστικό αλλά αντρική «κοινωνική κατάσταση». Εφτά δεκαετίες μετά, Το Δεύτερο Φύλο αναγνωρίζεται ως το πρώτο συγκροτημένο βήμα του παγκόσμιου γυναίκειου ζητήματος με τα τόσα θέματά του να μένουν ανοιχτά.  (Εκδόσεις Μεταίχμιο) 


Γυναίκες Ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό βιβλίο που μέσα από την ονειρική  νοτιοαμερικανική γραφή του Ουρουγουανού  συγγραφέα Εδουάρδο Γκαλεάνο, αναφέρεται με μοναδικό τρόπο στο ιστορικό ίχνος που άφησαν οι γυναίκες  ανασύροντας στο φως συλλογικά γυναικεία επιτεύγματα. Ταυτόχρονα, ερευνά τις ρίζες του μισογυνισμού και την ανδρική πρόσληψη κι ερμηνεία  της πραγματικότητας.

Ο συγγραφέας, σαν ένας σύγχρονος παραμυθάς, αφηγείται  μοναδικές ιστορίες σπουδαίων γυναικών όπως η Σεχραζάντ, η Λουίζ Μισέλ της Παρισινής Κομμούνας, η Εβίτα, η Ισπανίδα κομμουνίστρια Ματίλντε Λάντα, η Μπέσι Σμιθ, η Ζοζεφίνα Μπέικερ, η μαθηματικός Υπατία, η Ρίτα Χέιγουορθ, η μεξικάνα πόρνη Λέλια, η Σαπφώ, η Έμα Γκόλντμαν και δεκάδων άλλων που παρελαύνουν στις «γυναικείες σελίδες» του Γκαλεάνο. (Εκδόσεις Πάπυρος).


Η Μαργιάν Σατραπί, γεννήθηκε το 1969 στο Ραστ κι μεγάλωσε στην Τεχεράνη. Στο έργο της Περσέπολις  περιγράφεται σε μια ιστορία κόμιξ η νέα πραγματικότητα  που σκιάζει την αρχαία αυτή χώρα μετά την εκθρόνιση του Σάχη, την εγκαθίδρυση της Ισλαμικής Δημοκρατίας και την άφιξη του Αγιατολάχ Χομεϊνί στην Τεχεράνη το 1979.  Τότε ξεκινά και η ιστορία που διαδραματίζεται στο Ιράν, την Αυστρία και τη Γαλλία.

Σ’  αυτήν παρακολουθούμε τη ζωή ενός νεαρού κοριτσιού, της Μαριάν. Μέσα από την αφήγηση των περιπετειών της οικογένειάς της, η Μαριάν περιγράφει ανάγλυφα τη νέα κατάσταση  μετά την εγκαθίδρυση του καταπιεστικού θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν. Οι άθλιες συνθήκες ζωής που πρόεκυψαν με την επιβολή της Ισλαμικής Δημοκρατίας και οι  τραγικές αντιλήψεις που επικράτησαν για την θέση της γυναίκας στο νέο περιβάλλον, περιγράφονται μέσα από την συγκλονιστική μαρτυρία του νεαρού αυτού κοριτσιού.  (Εκδόσεις Ηλίβατον).


Η Μεγάλη χίμαιρα. Ένα από τα χαρακτηριστικότερα μυθιστορήματα του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα, Μ. Καραγάτση που καταπιάνεται διεξοδικά με το βαθύ ψυχογράφημα και την ενδελεχή ανατομία του γυναικείου χαρακτήρα. Πρόκειται για την ιστορία της Μαρίνας, μιας νεαρής Γαλλίδας που ερωτεύεται, παντρεύεται και ακολουθεί τον Έλληνα άνδρα της στο πατρικό του σπίτι στη Σύρο. Η ευρωπαία Μαρίνα ζει κάτω από την βαριά σκιά της πεθεράς της – και με την έλευση μιας οικονομικής καταστροφής αρχίζει ένας κύκλος έρωτα και θανάτου… (Εκδόσεις Εστία).

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!