Η γνώση είναι δύναμη και η λογοτεχνία έχει παίξει τον δικό της ρόλο στη διαμόρφωση συνειδήσεων και στην αλλαγή πεποιθήσεων. Όπως γνωρίζουμε, το φαινόμενο της λογοκρισίας επανέρχεται ξανά και ξανά κατά τη διάρκεια της ιστορίας, με την απαγόρευση λέξεων, φράσεων, θεατρικών, λογοτεχνικών και κινηματογραφικών έργων.
Διαχρονικά η θρησκεία ή πιο σωστά οι λειτουργοί της ανά τον κόσμο, επέβαλαν περιορισμούς και αφόριζαν πρόσωπα για τις πεποιθήσεις τους ή τα έργα τους. Αν ανατρέξουμε στην παλαιότερη, αλλά και την πιο πρόσφατη παγκόσμια ιστορία της λογοκρισίας, θα αντιληφθούμε ότι πολλά από τα λογοτεχνικά έργα που έχουν απαγορευθεί, για διάφορους λόγους, είναι σήμερα κάποια από τα πιο αγαπημένα μας.
Ας δούμε, λοιπόν, 10 από τα πιο γνωστά βιβλία, των οποίων η ανάγνωση απαγορεύτηκε σε διάφορα μέρη του κόσμου, αλλά και για ποιους λόγους συνέβη αυτό.
Ο Κώδικας Ντα Βίντσι του Νταν Μπράουν, εκτός από παγκόσμιο εκδοτικό φαινόμενο, αποτέλεσε και έναυσμα για τεράστιες συγκρούσεις μεταξύ του συγγραφέα και της Καθολικής Εκκλησίας. Το 2004 απαγορεύτηκε η κυκλοφορία του βιβλίου στο Λίβανο, καθώς θεωρήθηκε βλάσφημο. Το ίδιο συνέβη και στην Ινδία και φυσικά στο ίδιο το Βατικανό.
Η σειρά βιβλίων του Harry Potter είναι ανάμεσα στις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες όλων των εποχών, με μια ολόκληρη βιομηχανία παραγωγής παιχνιδιών, ειδών δώρου, αλλά και θεάματος, βασισμένη πάνω στις ιστορίες και του χαρακτήρες της. Παρόλα αυτά, το 2002, το Υπουργείο Παιδείας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απαγορεύει τα βιβλία, αναφέροντας πως η συγγραφέας προσπαθεί μέσα από τη μαγεία και κυρίως τη μορφή του Βόλντεμορτ, να διαφθείρει τους νέους και να τους απομακρύνει από τις αξίες και τις αρχές του Ισλάμ. Στην ίδια απόφαση συμπεριλήφθηκαν άλλα 25 βιβλία, μεταξύ των οποίων και η Φάρμα των Ζώων του Τζώρτζ Όργουελ.
Διάβασε τη συνέχεια στο greekbooks.gr