Πιστεύεις ότι μια πρόσκληση για δείπνο στο σπίτι είναι απλή υπόθεση; Υπάρχει ολόκληρη φιλοσοφία πίσω της! Ο Νίκος Λιάπης, συγγραφέας του βιβλίου “Δείπνο για δυο στο σπίτι” μας βοηθά να κατανοήσουμε την ιεροτελεστία ενός δείπνου, μας δίνει συμβουλές και μας χαρίζει ένα βιβλίο γεμάτο συνταγές και τα συνοδευτικά κρασιά. Και απαντάει στα καίρια ερωτήματα: Μπορεί ένα δείπνο να μας φέρει πιο κοντά με το σύντροφο μας; Τελικά ο έρωτας περνάει από το στομάχι;

Το ρομαντικό δείπνο είναι πολλά περισσότερα από ένα φαγητό με το σύντροφό σου. Όπως μας ανάφερε ο Νίκος Λιάπης “ένα καλό δείπνο μπορείς να το απολαύσεις και σε ένα καλό εστιατόριο ή ακόμα και να παραγγείλεις κάτι στο σπίτι. Αλλά δεν θα είναι το ίδιο”. Σημασία έχει να φτιάξεις εσύ κάτι, να βάλεις το μεράκι σου, και να εκπλήξεις το σύντροφο σου. Ποια είναι τα βασικά βήματα;

δείπνο

Η οργάνωση

Αν δεν γνωρίζεις καλά τον συνδαιτημόνα σου, ρώτησέ τον ευθέως για αλλεργίες σε τροφές και μην ντραπείς να τον ρωτήσεις για τις προτιμήσεις του. Κρέας ή ψάρι; Υπάρχει κάποιο κρέας που δεν τρώει; Μήπως νηστεύει, είναι χορτοφάγος ή- ακόμα πιο δύσκολο για τον μάγειρα- vegan; Πρέπει να είναι πολύ ερωτευμένος κάποιος για να παραβλέψει ότι του σερβίρουν το φαγητό που αποφεύγει ή απεχθάνεται. Απόσπασε, λοιπόν, τις πολύτιμες πληροφορίες και σχεδίασε ένα υπέροχο δείπνο για δύο.

Προχώρα στην επιλογή του μενού: φρόντισε καλύτερα να επιλέξεις ένα γεύμα που το γνωρίζεις καλά ή το έχεις ξαναμαγειρέψει με επιτυχία. Αν θέλεις να δοκιμάσεις κάτι για πρώτη φορά καλύτερα να αποφύγεις τους πειραματισμούς. Αφού οργανώσεις το μενού, έχεις προμηθευτεί έγκαιρα τα υλικά, στις κατάλληλες ποσότητες – το άγχος των προμηθειών τελευταία στιγμή δεν θα βοηθήσει, ούτε το να διαπιστώσεις ότι σου λείπει κάτι – ξεκίνα με ευχάριστη διάθεση. “Ρύθμισε καταλλήλως το φωτισμό, βάλε σιγανή μουσική και ξεκίνα το μαγείρεμα’‘ λέει ο Νίκος Λιάπης.

Στήσιμο τραπεζιού

Μετά το φαγητό, ίσως το πιο σημαντικό είναι το στήσιμο του τραπεζιού. Θα προϊδεάσει το σύντροφό σου και θα τον εντυπωσιάσει πριν καν καθίσετε στο τραπέζι. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή στο στήσιμο του τραπεζιού. Ξεκίνα από το τραπεζομάντηλο. Μπορεί να ένα πολύχρωμο τραπέζι, ένα λευκό με αντιθέσεις ή κάτι κλασσικό. Το σημαντικό είναι να έχει στοιχεία του δικού σου χαρακτήρα στη διακόσμηση. Το επόμενο είναι το σερβίτσιο και τα ποτήρια. Αν δεν έχεις κάποιο σετ, οπότε τα πράγματα είναι εύκολα, φρόντισε τα πιάτα, τα ποτήρια και τα μαχαιροπίρουνα να δένουν μεταξύ τους.

δείπνο

Το στήσιμο των πιάτων ακόμα και των μαχαιροπίρουνων είναι σημαντικό και ο Νίκος Λιάπης μας συμβουλεύει να ακολουθήσουμε την γαλλική λογική, ”μπορείτε να βάλετε μόνο ένα πιάτο, το οποίο θα αλλάξετε για το κυρίως πιάτο και στη συνέχεια για το γλυκό. Μπορείτε όμως να βάλετε και τρία το ένα μέσα στο άλλο: μεγάλο φαγητού, μικρό σαλάτας και σούπας, αν το απαιτεί το μενού. Μπορείτε επίσης να βάλετε αριστερά ένα μικρό πιάτο για το ψωμί, και ενδεχομένως δεξιά ένα ακόμα μικρό για τη σαλάτα”. Συνέχεια έχουν τα μαχαιροπίρουνα ”Τοποθετείστε τα μαχαιροπίρουνα με τη σειρά με την οποία θα χρησιμοποιηθούν. Βάλτε αυτά που θα χρησιμοποιήσετε πρώτα πιο μακριά από τα πιάτα. Τα πιρούνια μπαίνουν στα αριστερά του πιάτου, ενώ τα μαχαίρια δεξιά με την κόψη προς το πιάτο. Τα κουτάλια επίσης δεξιά. Φέρτε τα κουταλάκια ή τα πιρουνάκια στο τραπέζι μαζί με το επιδόρπιο”.

Τέλος φρόντισε για το σωστό στήσιμο των ποτηριών ”Το ποτήρι του νερού, τοποθετείται εμπρός και αριστερά του πιάτου. Τα άλλα ποτήρια τοποθετούνται στα δεξιά του νεροπότηρου”.

Η ατμόσφαιρα

Ο κος Λιάπης μας συμβουλεύει ‘‘Τα κεριά θα βοηθήσουν πολύ, και δύο όμορφα κηροπήγια θα ομορφύνουν το τραπέζι. Αν δεν έχετε όμως, βάλτε ρεσό σε χαμηλά γυάλινα ποτήρια. Στρώστε το τραπέζι πριν την άφιξη του συντρόφου σας. Η πρώτη εικόνα είναι πολύ σημαντική. Αν προσθέσετε και λουλούδια, θα κάνετε το δείπνο να μοιάζει παραμυθένιο.”

δείπνο

Ένα ενδεικτικό μενού

1.            Μανιταρόσουπα με Άγρια Μανιτάρια

2.            Πράσινη Σαλάτα με Καρύδια και Γκότζι Μπέρι

3.            Στήθος Μοσχαριού στο μαντεμένιο τηγάνι με λαχανικά

Η συνταγή

Στήθος Μοσχαριού στο μαντεμένιο τηγάνι με λαχανικά

Υλικά

  • 2 Κομμάτια μοσχαρίσιο στήθος , περίπου 600 γρ.
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε κυβάκια
  • 1 καρότο, κομμένο σε φέτες
  • 1 φλ. ντοματίνια τσέρι
  • 8-10 πατατούλες μπέιμπι με τη φλούδα, πλυμένες
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
  • 1 μπουκέ γκαρνι
  • Φρέσκο θυμάρι για γαρνίσμα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση:

Κόψτε το κρέας σε κομμάτια 5χ5 εκ. Αλατοπιπερώστε το. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200C. Ζεστάνεται τομαντεμένιο τηγάνι σε δυνατή φωτιά, μέχρι που να καπνίσει ελαφρά .Βάλτε το λάδι και το βούτυρο, κι όταν κάψουν, βάλτε το κρέας και το μπουκέ γκαρνί.Σοτάρετε το κρέας για 5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει και να θωρακιστεί καλά. Ξύστε με ξύλινη σπάτουλα τον πάτο του τηγανιού.Σβήστε τη φωτία, προσθέστε πολύ λίγο νερό στο φαγητό, διορθώστε με αλάτι και πιπέρι, βάλτε μεταλλικό καπάκι στο τηγάνι και βάλτε το στον φούρνο.Ψήστε για 1 ½  στους 160 Κέλσιου   μέχρι να μαλακώσει. Γυρίστε μία φορα το κρέας.Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο νερό.

Σερβίρισμα

Βάλτε στη μία άκρη του πιάτου τα κομμάτια του κρέατος, το ένα ακουμπισμένο στο άλλο.Βάλτε δίπλα τα λχανικά, περιχύστε τα με τη σάλτσα απο το ψήσιμο και στολίστε με φρέσκο θυμάρι.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!