Πόσες φορές σου έχει τύχει να μπαίνεις σπίτι κουρασμένη, να το βλέπεις χάλια και να εκνευρίζεσαι ακόμη περισσότερο; Ή ακριβώς το αντίθετο. Να μπαίνεις σπίτι, να μοσχομυρίζει καθαριότητα, να είναι όλα στη θέση τους και να νιώθεις κατευθείαν τη σπιτική αγκαλιά. Δεν συμβαίνει μόνο σε σένα. Μελέτες και ειδικοί, για παράδειγμα το University of New Mexico έχει ανακαλύψει μέσω μιας ερευνάς το 2016, ότι ένα ακατάστατο σπίτι μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στην ψυχική υγειά, έλλειψη οργάνωσης, ακόμα και κρίσεις πανικού.
Όταν ένας χώρος, για παράδειγμα η κουζίνα ή η ντουλάπα σου είναι σε κακό χάλι, αυτό όχι μόνο δεν σε βοηθά να ηρεμήσεις, αλλά δείχνει και ένα χάος που μπορεί να επικρατεί στην ψυχολογία σου. Αν το αλλάξεις μπορεί να αλλάξει αντίστοιχα και η ψυχολογία σου. Οι επιστημονικές μελέτες με βάση το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών της Αμερικής, βρίσκουν συχνά συσχετίσεις μεταξύ ψυχικής ευεξίας και ακαταστασίας. Για παράδειγμα, η μελέτη διαπίστωσε ότι η ακαταστασία παρεμβαίνει άμεσα στην ικανότητα των συμμετεχόντων να αισθάνονται ευχαρίστηση σε έναν χώρο.
”Όλοι είμαστε επιρρεπείς σε ακατάστατες στιγμές, αλλά όταν η έντονη αποδιοργάνωση συνοδεύεται από συμπτώματα υψηλού στρες, άγχους, εξουθένωσης ή κατάθλιψης, είναι συχνά ένδειξη ότι μπορεί να παλεύεις με την ψυχική σου υγεία.” όπως είπε η Natalie Christine Dattilo, PhD, κλινική ψυχολόγος υγείας και καθηγήτρια ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.
Η ακαταστασία πηγαίνει ακόμη πιο μακριά από το να επηρεάζει συναισθηματικά το μυαλό σου, επηρεάζοντας έμμεσα και άλλους τομείς της ζωής σου. Μπορεί να οδηγήσει σε πιέσεις στις σχέσεις, ή στα οικονομικά σου αφού δεν αποκλείεται να χάνεις σε όλο αυτό το χάος να χάνεις λογαριασμούς και να χρεώνεσαι με τόκους. Η ακαταστασία μπορεί επίσης να αποσπάσει την προσοχή σου από τις άλλες σου προτεραιότητες.
Τα οφέλη ενός οργανωμένου σπιτιού
- Σύμφωνα με τους ειδικούς οι τακτοποιημένοι, οργανωμένοι χώροι μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική σου υγεία.
- Μια ήρεμη ατμόσφαιρα με τακτοποιημένα και οργανωμένα τα πράγματα δημιουργεί μια αίσθηση αυτοπεποίθησης και σταθερότητας.
- Ένας ακατάστατος χώρος μπορεί να σε κάνει να νιώθεις καταβεβλημένος και ανήσυχος, αλλά ένας καλά οργανωμένος και τακτοποιημένος χώρος μπορεί να σε κάνει να νιώθεις ηρεμία και ασφάλεια.
Πως θα οργανώσεις το σπίτι σου
#1 Όρισε πρόγραμμα
- Βάλε πρόγραμμα και όρισε 1-2 φορές την εβδομάδα να οργανώνεις και να τακτοποιείς το σπίτι. Ξεκίνα με μικρούς στόχους: για παράδειγμα φτιάξε πρώτα την ντουλάπα και στη συνέχεια ένα συρτάρι μόνο. Αν τελειώσεις αυτά και μόνο και νιώθεις ότι έχεις την ενέργεια μπορείς να επεκταθείς και στο υπόλοιπο σπίτι. Αλλιώς την επόμενη φορά. Βάλε μικρούς και εφικτούς στόχους!
- Βάλε ώρα! Πες για παράδειγμα πως θα αφιερώσεις αυτό το συρτάρι 30 λεπτά, όχι όλη σου την ήμερα.
#2 Κάνε κάποιες ερωτήσεις στον εαυτό σου
Είναι σημαντικό να κάνεις κάποιες ερωτήσεις στον εαυτό σου που μπορούν να σε βοηθήσουν να εστιάσεις στη δημιουργία ενός χώρου που υποστηρίζει το στόχο σου. Διότι σίγουρα θα έχεις αντικείμενα στο σπίτι σου που δεν χρειάζεσαι:
- Υποστηρίζει αυτό το στοιχείο τις τρέχουσες αξίες και προτεραιότητές μου;
- Ταιριάζει αυτό το αντικείμενο με το όραμα που έχω για το ιδανικό μου σπίτι;
- Θα μπορούσε αυτό το αντικείμενο να είναι χρήσιμο σε άλλο άτομο;
- Θα αγόραζα αυτό το προϊόν στην πλήρη τιμή σήμερα;
- Θα επηρεάσει την καθημερινότητά μου να μην έχω αυτό το αντικείμενο;
- Αξίζει πραγματικά αυτό το αντικείμενο τον χώρο που καταλαμβάνει στο σπίτι μου;
- Αυτό το αντικείμενο προσθέτει αξία στη ζωή μου αυτή τη στιγμή;
#3 Απόλαυσε αυτό που έκανες
- Όταν καταφέρεις να οργανώσεις το ντουλάπι που έχεις τοποθετήσει τον κάδο σκουπιδιών ή έχεις βάλει σε τάξη τη ντουλάπα με τα λευκά είδη απόλαυσέ το! Δεν είναι μικρό κατόρθωμα!
- Πέρασε χρόνο στο χώρο που τακτοποίησες και θα νιώσεις αμέσως την ηρεμία του και στην συνέχεια μια πιο βαθιά ηρεμία !