Όταν ήταν φοιτήτρια η Marie Kondo πέρασε μια φάση που καθάριζε εμμονικά το σπίτι κάθε φορά που η μαμά της έλειπε. Αυτό δεν ήταν μόνο επειδή ήθελε να κάνει κάτι ωραίο γι’ αυτήν, αλλά επειδή δεν μπορούσε να καταπνίξει τον ψυχαναγκασμό της να τακτοποιήσει. Δεν μπορούσε να αρκεστεί στην τακτοποίηση του δικού της δωματίου, οπότε καθάριζε το υπόλοιπο σπίτι για να αποσπάσει την προσοχή της από το να τακτοποιήσει τα δωμάτια όλων των άλλων. Χρησιμοποιούσε χλωρίνη για να καθαρίσει την αποχέτευση του νεροχύτη της κουζίνας, καθάριζε τη βρωμιά από τον απορροφητήρα της κουζίνας, σκούπιζε τα περβάζια και με μεγάλη χαρά αφαιρούσε τη σκόνη που κανείς δεν είχε ποτέ παρατηρήσει, χρησιμοποιώντας διαφορετικούς τύπους καθαριστικών για την αντιμετώπιση κάθε είδους ακαθαρσίας.

Πώς είναι τώρα η ρουτίνα καθαριότητας που ακολουθεί

Τώρα, όμως, δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου καθαριστικά στο σπίτι της. «Έχω ένα για την κουζίνα, το πλυντήριο και την τουαλέτα, συν ένα σακουλάκι μαγειρική σόδα», γράφει η ίδια σε άρθρο της. «Δεν χρησιμοποιώ απολύτως τίποτα για τη μπανιέρα. Αντίθετα, αφού την έχω στραγγίξει, την πλένω με κρύο νερό από το ντους για να κρυώσει και μετά τη σκουπίζω με μια πετσέτα που προορίζεται για αυτό το σκοπό».

Το να ψεκάζει τη μπανιέρα με κρύο νερό είναι κάτι που έμαθε από τη μητέρα της, αλλά αποφάσισε να σταματήσει να χρησιμοποιεί καθαριστικά γιατί βρίσκει τη χημική μυρωδιά δυσάρεστη. «Η μη χρήση καθαριστικών φαίνεται να μην κάνει καμία διαφορά», λέει η ίδια.

Δάπεδα:

«Κάποτε σφουγγάριζα το πάτωμα με καθαριστικό, αλλά τώρα το σκουπίζω μόνο με ένα υγρό πανί. Χρησιμοποιώ συνηθισμένα λευκά βαμβακερά πανιά. Δεν μένουν λευκά για πολύ, και η θέα τους δεν προκαλεί χαρά, αλλά το αγνοώ», αποκαλύπτει η ίδια για τον τρόπο που καθαρίζει τα δάπεδα του σπιτιού της. Στη συνέχεια πλένει και στεγνώνει τα πανιά αυτά σχολαστικά, τα διπλώνει χρησιμοποιώντας τις ίδιες αρχές με το δίπλωμα των ρούχων και τα αποθηκεύει στο δικό τους κουτί με τρόπο που να της δίνει χαρά. Όταν γίνονται πολύ βρώμικα και πριν τα πετάξει τα χρησιμοποιεί για να σκουπίζει πράγματα όπως τους αρμούς των παραθύρων και τις μπαλκονόπορτες.

Εστίες:

«Δεν χρησιμοποιώ καθαριστικό ούτε για την εστία, αλλά απλώς τη σκουπίζω με ένα ζεστό, υγρό πανί. Αυτό είναι κάτι που έμαθα από έναν από τους πελάτες μου. Είναι εύκολο να αφαιρέσετε λάδια και λίπη εάν σκουπίσετε την εστία αμέσως μετά το μαγείρεμα χρησιμοποιώντας ένα καλά στραγγισμένο πανί εμποτισμένο σε ζεστό ή κρύο νερό», σημειώνει η Kondo.

Η ίδια υποστηρίζει ότι ένα από τα κλειδιά του εύκολου καθαρισμού είναι η χρήση ελάχιστου εξοπλισμού. Φυσικά, οι επαγγελματίες καθαριστές μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν μια σειρά από καθαριστικά για να καλύψουν συγκεκριμένες ανάγκες, ενώ άλλοι μπορεί να τα χρησιμοποιούν περιστασιακά, για να αφαιρέσουν συσσωρευμένη με τον καιρό βρωμιά. Τέλος, μπορεί κάποιος να ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που απολαμβάνουν να δοκιμάζουν διαφορετικά είδη καθαριστικών.

Στην περίπτωσή της Marie, ωστόσο, αυτό που της φέρνει χαρά είναι μια απλή προσέγγιση που απαιτεί μόνο ένα καθαριστικό, ώστε να μην χρειάζεται να σκεφτεί ή να επιλέξει. Ευτυχώς για μένα, τα καθαριστικά για όλες τις χρήσεις που είναι καλά για το περιβάλλον είναι πλέον εύκολο να βρεθούν. «Εάν, κοιτάζοντας τα καθαριστικά σας διαπιστώσετε ότι δεν χρησιμοποιείτε μερικά από αυτά, γιατί να μην εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να τα αποχωριστείτε και να πειραματιστείτε με μια απλούστερη προσέγγιση; Η θέα ενός τακτοποιημένου ντουλαπιού, που δεν είναι πλέον γεμάτο με ένα συνονθύλευμα καθαριστικών, μπορεί πραγματικά να σας εμπνεύσει να καθαρίσετε. Πριν το καταλάβετε, το όνειρό σας για ένα αστραφτερό σπίτι γεμάτο χαρά θα έχει γίνει πραγματικότητα», συμβουλεύει η γκουρού της οργάνωσης.

Διάβασε ακόμη: 7 εύκολοι τρόποι για να κάνεις το σπίτι σου να μυρίζει Χριστούγεννα

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!