Ένα google search να κάνεις, να ανοίξεις το Tik Tok, να πάρουμε τη γιαγιά τηλέφωνο, όπου κι αν κοιτάξουμε τα hacks καθαρισμού είναι παντού! Βέβαια, εάν έχετε πειραματιστεί με αυτά θα καταλάβετε πως δεν είναι όλα τόσο αποτελεσματικά όσο ισχυρίζονται.
Η κουζίνα είναι ένας χώρος που τον χρησιμοποιούμε σχεδόν τη διπλή ώρα από οποιοδήποτε άλλο μέρος του σπιτιού οπότε είναι λογικό να χρειάζεται πιο συχνό καθάρισμα. Υπάρχουν κάποια πολύ διάσημα hacks που μπορεί να έχετε δοκιμάσει κι εσύ ή να σκοπεύετε να δοκιμάσετε και σύμφωνα με την Marilee Nelson, ιδρύτρια της μη τοξικής εταιρείας καθαρισμού Branch Basics, δεν λειτουργούν (και τι να κάνετε στη θέση τους)!
Η χρήση λειτουργίας αυτο-καθαρισμού του φούρνου
Σε αντίθεση με αυτό που μπορεί να πιστεύουμε, το σύστημα αυτο-καθαρισμού δεν είναι toxic-free. Κατά τη διάρκειά του απελευθερώνονται τοξίνες που μένουν στον φούρνο και στο τέλος περνούν στο φαγητό.
Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία αυτοκαθαρισμού, ενεργοποιήστε τον ανεμιστήρα εξάτμισης πάνω από τον φούρνο, ενεργοποιήστε τη λειτουργία καθαρισμού και αφήστε το για μερικές ώρες. Στη συνέχεια, όταν επιστρέψετε, αερίστε το σπίτι μέχρι να φύγει η μυρωδιά από το φούρνο. Όμως δεν πρέπει να βασιστείτε μόνο σε αυτό και να ακολουθήσετε και τη χειρωνακτική μέθοδο.
Ξύδι και Σόδα
Η χρήση ξυδιού και σόδας στους αρμούς προκαλεί περισσότερη ζημιά απ’ ότι καθαρίζει. Μπορεί να καταστρέψει το μάρμαρο ή γενικά την επιφάνεια που θέλετε να καθαρίσετε χαράζοντάς τη. Αντί για αυτό, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα καθαριστικό με ουδέτερο pH ειδικά σχεδιασμένο για πλακάκια και αρμούς. Έτσι θα αφαιρέσετε τη βρωμιά χωρίς να κάνετε ζημιά.
Χλωρίνη στους πάγκους της κουζίνας
Πολλές φορές αφού έχουμε μαγειρέψει- ειδικά κρέας ή ψάρι- βάζουμε χλωρίνη για να φύγει η έντονη μυρωδιά και να απολυμάνουμε. Η χλωρίνη είναι εξαιρετικά τοξική για τον άνθρωπο, τα κατοικίδια ζώα, την άγρια ζωή, την υδρόβια ζωή και το περιβάλλον. Οι αναθυμιάσεις της χλωρίνης δημιουργούν επίσης πτητικές οργανικές ενώσεις, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν και να συμβάλουν στο άσθμα και άλλα αναπνευστικά προβλήματα. Αντ’ αυτού χρησιμοποίησε ένα απλό καθαριστικό σπρέι κουζίνας από το super market.
Λεμόνι στις επιφάνειες
Συνήθως χρησιμοποιούμε λεμόνι για να γυαλίσουμε ορισμένες επιφάνειες, όμως τα όξινα καθαριστικά μπορούν να έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα όπως για παράδειγμα να καταστρέψουν επιφάνειες, όπως πάγκους από μάρμαρο και γρανίτη. Αντί για αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ουδέτερο σαπούνι. Τα διαλύματα σαπουνιού αποτελούν ένα εφικτό μέσο για το γυάλισμα του γρανίτη. Επιπλέον, το υγρό σαπούνι συγκαταλέγεται μεταξύ των λιγότερο τοξικών και οικονομικότερων προϊόντων καθαρισμού.