Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα. Οι άνθρωποι έχουν εξοικειωθεί με την ιδέα της ανακύκλωσης των προϊόντων που καταναλώνουν (το ότι έχουν εξοικειωθεί να σημειώσω δε σημαίνει ότι ανακυκλώνουν κι όλας) και το μάθημα για την προστασία του περιβάλλοντος έχει μπει για τα καλά στα σχολεία. Τα απορρίμματα δεν χωρίζονται μόνο σε κουτάκια κονσέρβας, χαρτί, πλαστικά κοκ, αλλά και σε τοξικά απόβλητα τα οποία έχουν τη δική τους ιστορία.
Δεν θα σε πάω πολύ μακριά! Κατά το 2ο μισό του 20ου αιώνα, άρχισαν να συσκευάζονται όλα τα αγαθά ενώ ταυτόχρονα παράγονταν μη “επιστρεφόμενες” συσκευασίες. Τι σημαίνει αυτό; Κάποτε τα μπουκάλια του γάλακτος ήταν γυάλινα κι επιστρέφονταν στο μπακάλικο ή το σούπερ μάρκετ. Μετά έγιναν χάρτινα. Στις ΗΠΑ το ποσοστό κατανάλωσης μπύρας αυξήθηκε κατά 37% την περίοδο 1950- 1967, όμως το ποσοστό μη επιστρεφόμενων συσκευασιών μπύρας αυξήθηκε κατά 600%!
Η διάθεση τοξικών αποβλήτων θέτει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Με την αύξηση των τοξικών χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για να φτιαχτούν προϊόντα όπως το θερμόμετρο για παράδειγμα, τα φυτοφάρμακα, αυξήθηκαν και τα χημικά απόβλητα. Το πρόβλημα έγινε φανερό τη δεκαετία του 70 στις ΗΠΑ όπου κάθε χρόνο παρήγαγαν 9.000.000 τόνους τοξικών αποβλήτων, αριθμός που αυξήθηκε κατά πολύ καθώς μετά από 30 χρόνια έφτασε τα 400.000.000 τοξικά απόβλητα τον χρόνο ενώ σήμερα ο αριθμός ξεπερνάει τους 800.000.000 τόνους. Στην Ελλάδα παράγουμε κάθε χρόνο περίπου 125.368 τόνους (όχι κι άσχημα).
Ποιες συσκευές και προϊόντα παράγουν τοξικά απόβλητα στο σπίτι μας;
- χημικά για πισίνες, καθαριστικά τουαλέτας και πατώματος, μελάνια και οι συσκευασίες τους
- Επαναφορτιζόμενες μπαταρίες Ni-Cad
- φιάλες προπανίου
- χημικές ουσίες γενικότερα
- λάμπες φθορισμού, προϊόντα που περιέχουν υδράργυρο, πυροσβεστήρες, σπρέι αεροζόλ
- αντιψυκτικά υγρά αυτοκινήτου, γράσα, γυαλιστικά, μπαταρίες αυτοκινήτου και φίλτρα λαδιού
- μεταχειρισμένα μηχανέλαια
- υγρά ψύξης κλιματιστικών, αντιψυκτικά υγρά, γλυκερίνη
Τι μπορείς να κάνεις
- Διαλυτικά: Αντί για διαλυτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καθαριστικά σαπουνιού υδροδιαλυτά.
- Χρώματα: Ψάχνουμε για οικολογικά προϊόντα με λογότυπο που χαρακτηρίζει όλα τα προϊόντα στα οποία έχει απονεμηθεί το οικολογικό σήμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Φυτοφάρμακα: Αναζητείστε φυτοφάρμακα που είναι φιλικά προς το περιβάλλον.
- Μελάνια: Μην πετάς τα άδεια σου μελάνια! Αντίθετα ξαναγέμισέ τα! Είναι και οικολογικό και πιο οικονομικό!
- Παρέδωσε τα υδραργυρικά θερμόμετρα στο φαρμακείο σου και πάρε ηλεκτρονικό αν δεν έχεις!
- Δεν πιστεύω να χρησιμοποιείς ακόμα κανονικές λάμπες και όχι LED!
- Τηγανέλαια: Συλλέξτε τα χρησιμοποιημένα τηγανέλαια σε μεγάλη συσκευασία (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπιτόνι λαδιού 20λιτρο) και μετά φωνάξτε έναν αδειοδοτημένο συλλέκτη χρησιμοποιημένων τηγανελαίων να τα παραλάβει από το σπίτι σας στο επόμενο δρομολόγιο του. Κάθε νομός διαθέτει πλέον αρκετούς αδειοδοτημένους συλλέκτες.
Διάβασε ακόμα: Stay local: H λαϊκή αγορά κάνει καλό στο περιβάλλον!