Γνωρίζεις φυσικά ότι κάθε φορά που πετάς φαγητό κυριολεκτικά πετάς στα σκουπίδια και τα χρήματά σου. Αυτό μπορείς να το αλλάξεις απλά και πρακτικά χωρίς να χρειάζεται να κάνεις μετατροπές στην κουζίνα αλλά στις συνήθειές σου.
Πότε έχουμε Σπατάλη Τροφίμων (Food Waste)
- Όταν μεγάλες ποσότητες υγιεινών βρώσιμων τροφίμων, είτε δε χρησιμοποιούνται ή παραμένουν και απορρίπτονται από οικιακές κουζίνες και χώρους εστίασης.
- Όταν τα φρέσκα προϊόντα που αποκλίνουν από αυτό που θεωρείται βέλτιστο, για παράδειγμα όσον αφορά το σχήμα, το μέγεθος και το χρώμα, συχνά, αφαιρούνται από την αλυσίδα εφοδιασμού κατά τη διάρκεια των εργασιών διαλογής.
- Όταν τρόφιμα που είναι κοντά στην ημερομηνία “ανάλωση κατά προτίμηση πριν από” ή “best before” απορρίπτονται συχνά από τους λιανοπωλητές και τους καταναλωτές.
Κάθε μέρα, χιλιάδες τρόφιμα μένουν αναξιοποίητα και καταλήγουν στα σκουπίδια. Μόνο στην Ευρώπη, σπαταλώνται ετησίως περίπου 88 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων, με κόστος σχεδόν 143 δισ. ευρώ, ενώ σε παγκόσμια κλίμακα, η σπατάλη φαγητού αγγίζει το 1/3 όλων των τροφίμων που παράγονται για ανθρώπινη κατανάλωση
Ποια τρόφιμα σπαταλούνται σε μεγαλύτερο βαθμό και πώς να τα σώσετε:
Ψωμί
Πάνω από 240 εκατομμύρια φέτες ψωμιού πετιούνται κάθε χρόνο και γι’ αυτό έρχεται πρώτο στη λίστα.
Πώς να το διατηρήσεις: Το ψωμί παγώνει πολύ καλά, ειδικά το ψωμί για τοστ, οπότε βεβαιώσου ότι το έχεις βάλει στην κατάψυξη εάν δεν πρόκειται να το χρησιμοποιήσεις. Επιπλέον, το παλιό ψωμί μπορεί να μετατραπεί σε κρουτόν, φρυγανιές ή ακόμη και πουτίγκα ψωμιού και βουτύρου.
Γάλα
Δυστυχώς, περίπου 5,9 εκατομμύρια ποτήρια γάλα χύνονται στο νεροχύτη κάθε χρόνο, ενώ θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιηθεί σωστά.
Πώς να το διατηρήσεις: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μεγάλες ποσότητες γάλακτος σε smoothies φρούτων, σάλτσα μπεσαμέλ ή να κάνεις ένα ρυζόγαλο.
Πατάτες
Κάθε χρόνο πετιούνται 5,8 εκατομμύρια πατάτες, είτε ως αποφάγια, είτε γιατί ξεχνιούνται και βγάζουν φύτρες.
Πώς να τις διατηρήσεις: Αποθήκευσε τις πατάτες σε σκοτεινό μέρος, ώστε να διαρκούν περισσότερο. Εάν έχουν παραμείνει, ήδη, για κάποιο καιρό, μαγείρεψέ τες όλες και καταψύξτε τες σε μερίδες. Φτιάξε κέικ πατάτας, μπιφτέκι ψαριού ή νιόκι με πουρέ πατάτας. Οι βραστές πατάτες μπορούν να τεμαχιστούν και να σοταριστούν για ένα γρήγορο δείπνο και οι ψητές για να φτιάξεις πατάτες τύπου country.
Τυρί
Παρόλο που το τυρί διατηρείται αρκετό καιρό, οπότε ουσιαστικά δεν υπάρχει κάποια δικαιολογία για να το πετάξεις, είναι και αυτό ένα από τα τρόφιμα της λίστας.
Πώς να το διατηρήσεις: Αν εντοπίσεις μούχλα, απλώς ξύσε ή κόψε το κομμάτι και χρησιμοποίησε τα υπόλοιπα στο μαγείρεμα.
Μήλα
Ένα απίστευτο ποσοστό των 1,3 εκατομμυρίων μήλων πετάγονται κάθε χρόνο, καθιστώντας τα, τα πιο δημοφιλή φρούτα στη σπατάλη τροφίμων μαζί με τις μπανάνες.
Πώς να τα διατηρήσεις: Για να διαρκέσουν περισσότερο, αποθήκευσέ τα σε κρύο, σκοτεινό και καλά αεριζόμενο μέρος, βεβαιώσου ότι δεν αγγίζουν το ένα το άλλο και ότι είναι καθαρά και στεγνά.
Και ακόμη μερικά tips
Μπανάνες: Τυλίγουμε το κοτσάνι τους με πλαστική μεμβράνη κουζίνας.
Αυγά: Κι όμως! Μπορούμε να διατηρήσουμε και αυγά στην κατάψυξη.
Σάλτσα ντομάτας: Καταψύχουμε τη σάλτσα σε ατομικά σακουλάκια τροφίμων και έχουμε έτοιμη για τα ζυμαρικά μας.
Μαρούλι: Το μαρούλι κρατάει περισσότερο τυλιγμένο σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, γιατί το χαρτί απορροφά την υγρασία του.
Μπαχαρικά: Αποθηκεύουμε τα μπαχαρικά σε γυάλινα δοχεία, μακριά από εστίες και υψηλές θερμοκρασίες για να κρατήσουν το άρωμά τους.
Άλλοι τρόποι για να αποφύγεις τη σπατάλη φαγητού
1. Χρησιμοποίησε την κατάψυξη
Δεν είσαι σίγουρος για το πότε θα καταναλώσεις το μαγειρευτό που περίσσεψε; Αφού το φαγητό κρυώσει καλά, βάλ’ το σε ένα ταπεράκι και στη συνέχεια στην κατάψυξη. Έτσι δεν θα παραμείνει για μέρες στο ψυγείο και δεν θα χαλάσει. Θυμήσου να βάζεις ταμπελάκια με ημερομηνίες στις συσκευασίες και να διατηρείς το φαγητό στην κατάψυξη μέχρι δύο εβδομάδες όταν πρόκειται για ψάρια και λαχανικά και ένα μήνα όταν πρόκειται για πιάτα με κοτόπουλο και κρεατικά.
Επίσης, όταν θέλουμε να ξεπαγώσουμε τα τρόφιμα που έχουμε διατηρήσει στην κατάψυξη, δεν πρέπει να τα βγάζουμε εκτός ψυγείου, αλλά να τα αφήνουμε στη συντήρηση για να ξεπαγώσουν σιγά-σιγά. Έτσι, αποφεύγουμε τις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας, που μπορεί να επιφέρουν αλλοιώσεις στην υφή των τροφίμων.
2. Μαγείρεψε έξυπνα
Μαγείρεψε μικρότερες ποσότητες και αν ανησυχείς μήπως τελικά δεν φτάσουν οι μερίδες, μπορείς πάντα να έχεις στο ψυγείο μερικά επιπλέον λαχανικά για να συμπληρώσεις το γεύμα σου με μια σαλάτα.
3. Δημιούργησε με left overs
Οι τρόποι για να αξιοποιήσεις ό,τι βρίσκεται εντός του ψυγείου σου δεν είναι πάντα οι προφανείς. Σκέψου, λοιπόν, ότι τα φρούτα και τα λαχανικά εκτός από σαλάτες ή σάλτσες κάνουν και εξαιρετικά smoothies ή πεντανόστιμες γρήγορες σούπες για παράδειγμα. Θυμήσου τέλος, ότι υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να αξιοποιήσεις ό,τι περίσσεψε από ένα φιλικό ή γιορτινό κάλεσμα όπως πίτες, σάλτσες, ή σαλάτες.
4. Έλεγξε τα αποθέματα που έχεις στο ντουλάπι και το ψυγείο και ετοίμασε μια λίστα με τις απαραίτητες αγορές
5. Ζήτησε μικρότερες μερίδες ή ζήτησε να πάρεις πακέτο όταν τρώς έξω
6. Αγόρασε ακόμα και τα «άσχημα» φρούτα και λαχανικά, με περίεργο σχήμα ή που δεν έχουν το ιδανικό χρώμα γιατί είναι εξίσου θρεπτικά και νόστιμα!
Έχει υπολογιστεί ότι το 30% των φρούτων και των λαχανικών πετιέται, γιατί απλά δεν είναι αρκετά «ελκυστικά».
7. Προτού πετάξεις κάποιο τρόφιμο σκέψου μήπως το χρειάζεται κάποιος άλλος
Με την προϋπόθεση ότι το τρόφιμο είναι ακόμα ασφαλές για κατανάλωση. Σκεφτείτε επίσης τα αδέσποτα ζώα ή τα κατοικίδιά σας.
Διάβασε ακόμη: Πώς η ρουτίνα ομορφιάς σου κάνει κακό στο περιβάλλον