Όλοι οι γονείς αναρωτιούνται πως μπορούν να μεγαλώσουν παιδιά που αργότερα θα είναι υπεύθυνοι πολίτες. Το να μάθει κανείς στο παιδί του απλές καθημερινές συνήθειες, από την ανακύκλωση μέχρι την εξοικονόμηση ενέργειας, που θα του μάθουν να σέβεται το περιβάλλον αλλά και θα το βοηθήσουν να αναπτύξει την περιβαλλοντική του συνείδηση δεν είναι δύσκολο. Όμως, θέλει επιμονή. Υπάρχουν κάποιοι απλοί τρόποι που μπορεί ο κάθε γονιός να μάθει βασικά πράγματα στο παιδί του για το περιβάλλον.

Δίνουμε το σωστό παράδειγμα:

Ανακύκλωση

Ζητάμε να μας βοηθήσουν, εμπλέκοντάς τα ενεργά στη διαδικασία του ξεπλύματος των άδειων συσκευασιών και του διπλώματος των χαρτονιών πριν μπουν στον κάδο ανακύκλωσης. Παράλληλα, δημιουργούμε μια ιστορία με τα πλεονεκτήματα της ανακύκλωσης και την αφηγούμαστε, εξηγώντας τι σημαίνει, που ωφελεί, ενώ τονίζουμε τη σημασία της τήρησής της από όλους στην οικογένεια, καθώς και τις θετικές επιπτώσεις αυτής μας της πράξης στην κοινωνία. Να θυμάστε πάντα ότι στα παιδιά αρέσει να συμμετέχουν και να αντιμετωπίζονται ισάξια με τους ενήλικες.

Δεντροφύτευση

Τέτοιες δράσεις γίνονται συνέχεια- αρκεί να ψάξεις στο google «δράσεις δεντροφύτευσης». Ένα Σαββατοκύριακο με καλό καιρό είναι μια ιδανική ευκαιρία να κάνουμε με τα παιδιά μας μια βόλτα στη φύση και να φυτέψουμε ένα μικρό δέντρο. Εκμεταλλευόμαστε την αφορμή αυτή για να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τα δέντρα, τα ζώα και τα λουλούδια που υπάρχουν, αλλά και να για εξερευνήσουμε όλοι μαζί τη φύση. Και θα περάσετε χρόνο μαζί και τα παιδιά θα κάνουν ένα απαραίτητο διάλειμμα από τις οθόνες τους.

περιβάλλον

Ενεργειακή εξοικονόμηση

 Κάθε φορά που βγαίνουμε από ένα δωμάτιο κλείνουμε το φως, και κάθε φορά που σταματάμε να χρησιμοποιούμε μια συσκευή την κλείνουμε. Όσο απλό και να είναι αυτό για τους ενήλικες, τόσο δύσκολο μπορεί να είναι για τα παιδιά. Μπορεί να μην είναι πολύ εύκολο να εξηγήσει κανείς σε ένα παιδί τι είναι το ενεργειακό αποτύπωμα ή τα ορυκτά καύσιμα όμως μπορεί να του διδάξει τη συνήθεια.

Μείωση πλαστικών μιας χρήσης

Μπορούμε να πάρουμε τα παιδιά μαζί μας για ψώνια και να επιλέξουν το παγούρι που τους αρέσει ή την τσάντα πολλαπλών χρήσεων που μπορούν να έχουν μαζί τους αντί για σακούλες. Εάν μάλιστα σας δει στο σούπερ μάρκετ να χρησιμοποιείτε μια πάνινη σακούλα αντί για πλαστική θα του εντυπωθεί καλύτερα στο μυαλό ως κανονικότητα κι όχι ως κάτι που πρέπει να γίνεται.

Βόλτα στην παραλία

Ένα Σαββατοκύριακο μαζεύουμε μαζί με τα παιδιά μας τα σκουπίδια από τη θάλασσα εξηγώντας τους τις συνέπειες του πλαστικού στους ωκεανούς αλλά και για το πόσο κινδυνεύουν τα ζώα και τα ψάρια που είτε μπλέκονται καθώς κολυμπούν στα απορρίματα, είτε τα τρώνε αφού τα μπερδεύουν με τροφή. Επιπλέον, μαθαίνουν πως δεν πρέπει να βρωμίζουν τον οποιονδήποτε χώρο τους φιλοξενεί.

περιβάλλον

Ταινίες και βιβλία

Η βιωματική εκπαίδευση για την ευαισθητοποίηση απέναντι στο περιβάλλον μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και μέσα από ταινίες και βιβλία. Μπορούμε να οργανώσουμε βραδιές ταινίας τα Σαββατοκύριακα και να παρακολουθήσουμε ταινίες όπως τον Wall-E, τον Lorax ή το Happy Feet. Εκτός από ταινίες, υπάρχουν επίσης και εξαιρετικά βιβλία για τα παιδιά… βιβλιοφάγους: “Μια θάλασσα πλαστικά”, “Η περιπέτεια της Πλαστικούρας”, “Το πλαστικό στη ζωή μας, στο περιβάλλον μας”, “Το χάος που δημιουργήσαμε”, “Ο κότσυφας απαιτεί το δάσος να σωθεί”, “Γίνε Πράκτορας του πλανήτη”, “Γκαζόζα Α.Α.Α.”, “Το σταχτί πέπλο”, “Το πρασινομπούκαλο”, “Το πλανητόσπιτο”, και πολλά άλλα.

Η ενθάρρυνσή τους στην ανάπτυξη πράσινων συνηθειών θα σμιλεύσει την προσωπικότητά τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να σέβονται το περιβάλλον. Δεν χρειάζεται όλα αυτά να πάρουν διδακτική μορφή αλλά να ενταχθούν μέσα στην καθημερινότητα των παιδιών, δηλαδή μέσα σε συζητήσεις, παραδείγματα και πράξεις. Έτσι τα παιδιά μας θα αντιληφθούν την πραγματική ουσία των πραγμάτων: πως δεν προσέχουμε το περιβάλλον γιατί μας το λέει η μαμά μας ή το σχολείο αλλά γιατί το οφείλουμε!

Διαβάστε ακόμα: Οι 5 περιβαλλοντικοί στόχοι που πρέπει να θέσεις το 2023

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!