Η κλιματική αλλαγή είναι το μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα μέσα στην επόμενη δεκαετία, αλλά δεν είναι το μόνο. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από αυτά όπως είναι η έλλειψη νερού, η απώλεια της βιοποικιλότητας, η διαχείριση των απορριμμάτων και οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Ποια είναι λοιπόν, τα ζητήματα που πρέπει να μας απασχολήσουν και είναι επιτακτική ανάγκη να λυθούνε μέχρι το 2030 όπως έχει αναφέρει Περιβαλλοντική πολιτική της ΕΕ;
- Οι ωκεανοί έχουν γίνει οι γιγάντιες χωματερές της ανθρωπότητας για τα πλαστικά. Επιπλέον, υπάρχουν άλλα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα που σχετίζονται με τις θάλασσες, όπως ζημιές στα οικοσυστήματα λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, απόρριψη ρύπων, λύματα και διαρροές καυσίμων.
- Η εντατική παραγωγή τροφίμων βλάπτει το περιβάλλον καταστρέφοντας το έδαφος και τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Επιπλέον, η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων έχει θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των τροφίμων και τη διαθεσιμότητα πόσιμου νερού.
- Σοβαρή επίπτωση είναι η εξαφάνιση κάποιον ειδών ζώων.
- Η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί ολοένα και πιο συχνές, έντονες και καταστροφικές ξηρασίες, τυφώνες και καύσωνες. Η διατήρηση σταθερών θερμοκρασιών, όπως υποστηρίχθηκε στις διαπραγματεύσεις που έγιναν στο υψηλότερο επίπεδο, καθώς και η βελτίωση της ικανότητάς μας να ανταποκρινόμαστε σε κλιματικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, είναι από τα επιτακτικά ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.
- Ο OHE σύμφωνα με μελέτες που έχει πραγματοποιήσει, αναφέρει ότι μέχρι 2030 ο πληθυσμός του πλανήτη θα ξεπεράσει 8,5 δισεκατομμύρια, όπου αυτό έχει ως αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση των απορριμμάτων.
- Καταστροφή των δασών: κάθε δευτερόλεπτο καταστρέφεται και ένα κομμάτι του «πνεύμονα» της Γης
Είναι θέμα υγείας
Ήξερες ότι: ” Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι το 90% της ανθρωπότητας αναπνέει μολυσμένο αέρα, γι’ αυτό ζητά μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης για να μειωθούν τα ποσοστά αναπνευστικών ασθενειών, αποτρέποντας έτσι επτά εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Το μολυσμένο νερό προκαλεί επίσης μεγάλα προβλήματα υγείας και πέντε εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Ο ΟΗΕ υποστηρίζει την εξάλειψη της απόρριψης, την ελαχιστοποίηση της χρήσης χημικών και την επεξεργασία περισσότερων λυμάτων, μεταξύ άλλων μέτρων.”
Μπορείς να ενημερωθείς και για τις αλλαγές που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση Εδώ