Οι διακοπές των Χριστουγέννων είναι από τις πιο όμορφες στιγμές του χρόνου: φώτα, τραπέζια και οι άνθρωποι που αγαπάμε δίπλα μας. Συνοδεύονται όμως και από ένα βουνό απορριμμάτων.
Σύμφωνα με στοιχεία της WWF, τα απόβλητα αυξάνονται κατά περίπου 30% αυτή την περίοδο του έτους. Και λογικό είναι: συσκευασίες, περιτυλίγματα, σκεύη μιας χρήσης, τρόφιμα που δεν φάγαμε, στολίδια δέντρων που έσπασαν, φωτάκια που καίγονται και δεν ξέρουμε πού να τα πετάξουμε, μπουκάλια ποτών και ένα σωρό άλλα πράγματα. Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν;
Ναι, στο τραπέζι, όχι στη σπατάλη
Εντάξει, θέλουμε να εντυπωσιάσουμε τους καλεσμένους μας. Και σίγουρα δεν θέλουμε να ζήσουμε τη στιγμή που κάποιος θα πεινάει λίγο ακόμη και θα πρέπει να απαντήσουμε «Συγγνώμη, τελείωσε». Ωστόσο, όλα αυτά έχουν κόστος. Και περιβαλλοντικό και οικονομικό. Γι’ αυτό, σχεδίασε το μενού ξεκινώντας από τοπικά και εποχιακά υλικά, αγόρασέ τα φρέσκα και όσο γίνεται από τη γειτονιά σου, έλεγξε τις ημερομηνίες λήξης και προσπάθησε να υπολογίσεις πόσες μερίδες θα χρειαστεί να φτιάξεις.
Αν περισσέψουν υλικά, όσο ακόμα είναι φρέσκα, χρησιμοποίησέ τα τις αμέσως επόμενες μέρες. Διαφορετικά βάλε ότι μπαίνει στην κατάψυξη.
Αν περισσέψει μεγάλη ποσότητα μαγειρεμένων φαγητών, μην τα κρατήσεις όλα. Φτιάξε ταπεράκια και δωσ’ τα στους καλεσμένους την ώρα που θα φεύγουν. Θα το εκτιμήσουν την επόμενη μέρα!
Όσον αφορά στο στήσιμο του τραπεζιού, μη χρησιμοποιήσεις χαρτοπετσέτες, αλλά υφασμάτινες πετσέτες που πλένονται. Απόφυγε ακόμη, τα πλαστικά πιάτα, ποτήρια και καλαμάκια, αντικαθιστώντας τα με γυάλινα ή οικολογικά.
Τα σκουπίδια από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Μετά το φαγητό, είναι σίγουρο ότι θέλουμε απλώς να πετάξουμε ό,τι υπάρχει πάνω στο τραπέζι στον ίδιο κάδο. Αν όμως το κάνουν όλοι, το περιβαλλοντικό κόστος είναι τεράστιο. Οπότε, κάνε ένα διάλειμμα και μόλις βρεις την απαραίτητη ενέργεια, κάνε τη διαλογή. Δηλαδή: τα υπολείμματα φαγητών, αν υπάρχει η δυνατότητα, τα κομποστοποιούμε, τα μπουκάλια κρασιών και τα μεταλλικά κουτάκια τα ρίχνουμε στην ανακύκλωση και γενικά πετάμε στην ανακύκλωση καθαρές συσκευασίες που τις έχουμε πλύνει, όχι με υπολείμματα φαγητών.
Οι χριστουγεννιάτικες συσκευασίες
Το ιδανικό είναι να μειώσεις τις χριστουγεννιάτικες συσκευασίες στο μίνιμουμ. Και υπάρχει τρόπος γι’ αυτό: προτίμησε τις οικολογικές σακούλες ή τα τα κουτιά που μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν. Ή αντί για χάρτινο περιτύλιγμα μπορείς να αγοράσεις υπέροχες υφασμάτινες πετσέτες και να τυλίξεις τα δώρα σου– άσε που είναι και ένα δεύτερο δώρο. Μια λύση είναι και οι δωροκάρτες που γλιτώνουν τους πάντες από περιττά πράγματα και το περιβάλλον από τα πολλά σκουπίδια!
Τα χριστουγεννιάτικα φώτα
Αν έχεις συμβατικά λαμπάκια, μην τα αφήνεις αναμμένα όλη την ημέρα καθώς μιλάμε για τεράστια σπατάλη ηλεκτρικής ενέργειας. Μία δύο ώρες το βράδυ είναι αρκετές! Σε περίπτωση που δεν ανάβουν πια τα απορρίπτουμε στους ειδικούς κάδους λαμπτήρων και σε καμία περίπτωση στα σκουπίδια του σπιτιού μας. Η ιδανική λύση, αν λατρεύεις τα φωτάκια αγόρασε LED τα οποία μπορούν να παραγάγουν περισσότερο φως με χαμηλότερο κόστος σε σύγκριση με τα συμβατικά λαμπάκια, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και άρα συμβάλλουν στη μείωση απορριμμάτων.
Ό,τι κι αν κάνεις να θυμάσαι ένα πράγμα: η οικολογική συνείδηση είναι στάση ζωής! Δεν την υιοθετούμε κατά περίσταση, αλλά καθημερινά! Μόνο έτσι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά στο περιβάλλον! Καλές γιορτές!
Διάβασε ακόμη: Θέρμανση με καυσόξυλα: Πόσο επιβλαβής είναι για το περιβάλλον και την υγεία μας