Κάθε φορά που πετάς τρόφιμα, λαχανικά ή προϊόντα που έχουν λήξει πως νιώθεις; Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών, εάν τα απόβλητα τροφίμων ήταν μια χώρα, θα ήταν η τρίτη υψηλότερη σε εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Επιπλέον, εκτιμάται ότι το 30% των τροφίμων που παράγουμε, περίπου 1,8 δισεκατομμύρια τόνοι, σπαταλάται ετησίως. Για να βάλουμε ένα νούμερο σε αυτό, θα λέγαμε ότι είναι κάπου στα 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο ή περίπου 3.200$ ανά νοικοκυριό.
Η σπατάλη τροφίμων έχει σημαντικό αντίκτυπο τόσο στον πλανήτη όσο και στο πορτοφόλι μας. Η αλλαγή όμως πρέπει να ξεκινήσει από το σπίτι μας.
Πως θα αποθηκεύσεις τα τρόφιμα για να μην τα πετάς
Αποθήκευση φρούτων και λαχανικών
Αποθηκεύστε τα καρότα βυθισμένα στο νερό. Αυτό θα τα κρατήσει τραγανά, απλά αλλάξτε το νερό κάθε 2-4 ημέρες. Το ίδιο κάντε και με το σέλινο, απλώς αλλάζετε το νερό κάθε 2 ημέρες. Με αυτό το νερό ποτίστε τα φυτά εσωτερικού χώρου.
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το μαρούλι μπορούν να διατηρηθούν φρέσκα, πλένοντάς τα καλά και στη συνέχεια στεγνώνοντας τα εντελώς με μια καθαρή πετσέτα. Τοποθετήστε τα σε ένα αεροστεγές δοχείο και θα δείτε ότι παραμένουν πιο τραγανά για πολύ περισσότερο.
Τα λαχανικά όπως το μπρόκολο και τα σπαράγγια μπορούν να αντιμετωπιστούν σαν κομμένα άνθη. Απλώς κόψτε περίπου ένα εκατοστό από τη βάση όταν τα φέρετε στο σπίτι και βάλτε τα σε ένα βάζο με νερό στο ψυγείο.
Κατάψυξη
Η κατάψυξη πορτοκαλιών, λεμονιών και λάιμ σημαίνει ότι θα έχετε πάντα φρέσκα εσπεριδοειδή. Για να τα παγώσετε ολόκληρα, τοποθετήστε τα σε μια επαναχρησιμοποιήσιμη σακούλα κατάψυξης, αφαιρώντας όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα πριν τα σφραγίσετε. Για να τα ξεπαγώσετε βάλτε τα στο φούρνο μικροκυμάτων για λίγα δευτερόλεπτα ή βάλτε τα φρούτα σε κρύο νερό για 10 έως 15 λεπτά. Μπορείτε επίσης, να τα ξεφλουδίσετε και να τα κόψετε σε φέτες και στη συνέχεια να τις καταψύξετε σε μια επαναχρησιμοποιήσιμη σακούλα αποθήκευσης τροφίμων. Για να ξεπαγώσουν μπορείτε να τα αφήσετε και εκτός ψυγείου να ξεπαγώσουν ή να τοποθετήσετε ολόκληρη τη σακούλα σε κρύο νερό.
Αποθήκευση Γαλακτοκομικών Προϊόντων
Τυλίξτε το τυρί σε σελοφάν και βάλτε το στο συρτάρι των λαχανικών στο ψυγείο. Το σκληρό τυρί είναι γενικά ασφαλές για κατανάλωση για δύο εβδομάδες και το μαλακό τυρί για μια εβδομάδα.
Αποθηκεύστε επίσης, το παγωτό στο κύριο μέρος της κατάψυξης και όχι στην πόρτα του καταψύκτη, όπου μπορεί να υπόκειται σε περισσότερες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, καθώς η πόρτα ανοίγει και κλείνει επανειλημμένα.
Αποθήκευση βασικών τροφίμων
Το φρέσκο ψωμί δεν πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο καθώς αυτό το πιο υγρό περιβάλλον μπορεί να ενθαρρύνει τη δημιουργία βακτηρίων με αποτέλεσμα τη δημιουργία μούχλας. Το μεγαλύτερο μέρος του φρέσκου ψωμιού από το φούρνο, αυτό δηλαδή που δεν έχει συντηρητικά, το καρβέλι δηλαδή, θα διαρκέσει μόνο 2-3 ημέρες τοποθετημένο σε μια ψωμοθήκη στον πάγκο σας. Για να διατηρήσετε το ψωμί σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καταψύξτε το σε μια επαναχρησιμοποιήσιμη σακούλα ψωμιού που είναι ασφαλής για κατάψυξη όταν είναι κρύο αλλά φρέσκο.
Ένα ανοιχτό βάζο με φυστικοβούτυρο μπορεί να αποθηκευτεί στο ντουλάπι για έως και τρεις μήνες. Για περισσότερο από αυτό και θα πρέπει να το φυλάξετε στο ψυγείο (όπου μπορεί να διατηρήσει την ποιότητά του για άλλους 3-4 μήνες). Εάν το λάδι στο φυστικοβούτυρο σας αρχίσει να διαχωρίζεται, απλώς αποθηκεύστε το ανάποδα (βεβαιωθείτε ότι το καπάκι είναι σφιχτό!) και αφήστε το λάδι να δράσει μόνο του μέσα στο βάζο. Αντιστρέψτε το όταν χρειάζεται.
Όταν αποθηκεύετε πράγματα όπως σάλτσες και σούπες στην κατάψυξη, γεμίστε το δοχείο μόνο κατά τα τρία τέταρτα για να αφήσετε χώρο για επέκταση από τη δημιουργία του πάγου. Αποθηκεύστε τα σε μικρές ποσότητες, ώστε το φαγητό να παγώσει πιο γρήγορα, κάτι που του δίνει μια πιο φρέσκια γεύση.
Για τα συσκευασμένα δημητριακά του εμπορίου, διπλώστε το πάνω μέρος της σακούλας δημητριακών και σφραγίστε το με ένα κλιπ. Αποθηκεύστε τη σακούλα με τα δημητριακά σε ένα δροσερό ντουλάπι για έως και δύο εβδομάδες. Για μεγαλύτερη αποθήκευση ή για να αποθηκεύσετε χύμα δημητριακά, τοποθετήστε τα σε αεροστεγές δοχείο.
Πριν το πετάξετε…
Φτιάξτε πατατάκια από τη φλούδα μήλου, καρότου και πατάτας. Αν δεν φάτε τις μπανάνες που κοντεύουν να μαυρίσουν βάλτε τις κατευθείαν στην κατάψυξη κομμένες σε κομμάτια σε βάζο ή σε σακούλες κατάψυξης για να τις χρησιμοποιήσετε για smoothies ή παγωτό. Μπορείτε να το κάνετε αυτό και με άλλα φρούτα όπως τα μούρα και τα ροδάκινα.
Συλλέξτε επίσης τα υπολείμματα λαχανικών σας (φλούδες, κοτσάνια και φύλλα) σε μια μεγάλη επαναχρησιμοποιήσιμη σακούλα κατάψυξης για να τα μετατρέψετε σε ζωμό. Μόλις έχετε αρκετά βάλτε τα στην κατσαρόλα μαζί με μερικά βότανα και μπαχαρικά. Τα κρεμμύδια, τα καρότα, το σέλινο και το σκόρδο είναι βασικά συστατικά. Υλικά επίσης, όπως οι πιπεριές, τα χλωρά κρεμμύδια και τα μανιτάρια προσφέρουν επιπλέον γεύσεις.
Σχεδιάστε εκ των προτέρων για να αποφύγετε τη σπατάλη τροφίμων
Ο προγραμματισμός γευμάτων είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους μείωσης της σπατάλης τροφίμων. Όχι μόνο σας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε υλικά που έχετε στη διάθεσή σας, αλλά κάνει τις αγορές πιο αποτελεσματικές. Η δημιουργία μιας λίστας γευμάτων μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι τα υπολείμματα θα χρησιμοποιηθούν σε επόμενα γεύματα.
Να θυμάστε: Όταν τα τρόφιμα σπαταλούνται, το ίδιο συμβαίνει και με τη γη, το νερό, την εργασία, την ενέργεια και ότι άλλο χρησιμοποιείται. Ακόμη κι αν δεν το βλέπεις εκεί, αποκλείεται να μην σε νοιάζει το πορτοφόλι σου, σωστά;
Διάβασε ακόμη: Γιατί το εμφιαλωμένο νερό έχει ημερομηνία λήξης;