Σύμφωνα με νέα συγκλονιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγειας, το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού αναπνέει ανθυγιεινό αέρα που είναι μολυσμένος με ρύπους. Αν αφεθούν ανεξέλεγκτες, οι ανεπιθύμητες αυτές τοξίνες μπορεί να επιβαρύνουν τα όργανα αποτοξίνωσης του οργανισμού και να οδηγήσουν σε ανησυχητικές για την υγεία συνέπειες που επηρεάζουν το καρδιαγγειακό μας σύστημα, τη γνωστική λειτουργία και πολλά άλλα.
Οι μόνιμες επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία μας.
Η αλήθεια είναι ότι στις μέρες μας είμαστε εκτεθειμένοι σε μια αφθονία περιβαλλοντικών τοξινών και το ανθρώπινο σώμα απλά δεν έχει προσαρμοστεί για να συμβαδίζει με το βάρος που ρίχνουν στις οδούς αποτοξίνωσης μας. Δεν είναι, όμως, μόνο η ατμοσφαιρική ρύπανση που επηρεάζει την ικανότητά μας για αποτελεσματική αποτοξίνωση. Αντιμετωπίζουμε μια μυριάδα τοξινών από χημικά, φυτοφάρμακα, χρώματα, ορισμένα πλαστικά, βαρέα μέταλλα και άλλους ρύπους που απαιτούν στοχευμένο φιλτράρισμα και απομάκρυνση από το σώμα.
Συγκεκριμένα, τα έξι όργανα αποβολής μας – το συκώτι, οι πνεύμονες, το δέρμα, η γαστρεντερική οδός, η λέμφος και τα νεφρά – δεν μπορούν να λειτουργήσουν βέλτιστα όταν υπάρχει μια συντριπτική ποσότητα ανεπιθύμητων ενώσεων προς απομάκρυνση.
Πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει τα όργανα αποτοξίνωσης μας.
Χάρη στον μοναδικό ρόλο κάθε οργάνου αποβολής στο φιλτράρισμα και την απομάκρυνση των ανεπιθύμητων ενώσεων, ολόκληρο το σύστημα αποτοξίνωσης επηρεάζεται από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν μερικά όργανα που επηρεάζονται περισσότερο από την τακτική έκθεση σε ρύπους στον αέρα (π.χ. διοξείδιο του αζώτου, σωματίδια και ρύπανση του όζοντος στο επίπεδο του εδάφους).
Πνεύμονες
Η ποιότητα του αέρα είναι μια παγκόσμια σημαντική μέτρηση της συνολικής ευημερίας, καθώς οι πνεύμονές μας λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο για να φιλτράρουν τον αέρα που αναπνέουμε και να εκπνέουμε ανεπιθύμητες ενώσεις. Όσον αφορά την ευαισθησία, τα άτομα με θέματα υγείας που αφορούν τους πνεύμονες ή συγκεκριμένα ζητήματα υγείας του ανοσοποιητικού, οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν από την έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους. Ωστόσο, οποιοσδήποτε αντιμετωπίζει έκθεση σε ρύπους καθημερινά – στον αέρα ή αλλού – θα είναι πιο επιρρεπής και θα έχει αυξημένη ανάγκη για αποβολή τοξινών (στους πνεύμονες και σε όλο το σώμα).
Συκώτι
Συχνά θεωρείται το κύριο όργανο αποτοξίνωσης του σώματος, το συκώτι παίρνει το μεγαλύτερο βάρος του φορτίου τοξινών ενός ατόμου – και η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν διαφέρει. Μια ανασκόπηση Τοξικολογικής Έρευνας του 2014 δείχνει ότι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι (π.χ. εκπομπές μαύρου άνθρακα που προέρχονται από την ατελή καύση ορυκτών καυσίμων και τα σωματίδια καυσαερίων diesel από φορτηγά και οχήματα που κινούνται με diesel) μπορούν να μεταναστεύσουν από τους πνεύμονες στο συκώτι.
Η μετατόπιση αυτών των σκληρών ενώσεων μπορεί να στρεσάρει το ήπαρ τροφοδοτώντας προφλεγμονώδεις οδούς, επηρεάζοντας την ικανότητα του ήπατος να μεταβολίζει τα λιπίδια, να αφαιρεί τις τοξίνες και πολλά άλλα. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι επιδράσεις μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τις οδούς αποτοξίνωσης του σώματος και να οδηγήσουν σε φθορά που σχετίζεται με το ήπαρ (και άλλα θέματα υγείας).
Γαστρεντερικό σύστημα
Για να μιλήσουμε για το έντερο, ας μιλήσουμε για τους πνεύμονες άλλη μια φορά. Βλέπεις, τα εισπνεόμενα αδιάλυτα σωματίδια (όπως οι ατμοσφαιρικοί ρύποι) που εναποτίθενται στους πνεύμονες τυλίγονται σε βλέννα για να απομακρύνονται από αυτούς. Αυτός ο αμυντικός μηχανισμός ονομάζεται βλεννογόνος κάθαρση και βοηθά το σώμα να μεταφέρει αποτελεσματικά τις ανεπιθύμητες τοξίνες από τους πνεύμονες στο γαστρεντερικό σύστημα – γνωστό και ως έντερο.
Αυτός ο μηχανισμός εκθέτει τους πνεύμονες σε σκληρά σωματίδια από ρύπους, τα οποία επηρεάζουν τη συνολική υγεία και λειτουργία του εντέρου. Η αναδυόμενη έρευνα αποκαλύπτει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει βαθιά επίδραση στην υγεία της μικροχλωρίδας του εντέρου και αφήνει τα λιπίδια (ειδικά τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, γνωστά και ως PUFAs) ευάλωτα στις επιθέσεις από τις ελεύθερες ρίζες. Αυτό συνεπάγεται όχι μόνο την ακεραιότητα του συστήματος αποτοξίνωσης αλλά και την υγεία ολόκληρου του σώματος, καθώς ένα υγιές έντερο υποστηρίζει την ψυχική ευεξία, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, την ενδοκρινική υγεία (δηλαδή, την ορμονική ισορροπία) και πολλά άλλα.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να υποστηρίξουμε τις οδούς αποτοξίνωσής μας.
Αν και δεν μπορούμε να λύσουμε το ζήτημα της εκτεταμένης ρύπανσης, των ρύπων και της κλιματικής αλλαγής σε μια μέρα, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να υποστηρίξουμε τα όργανα αποβολής μας, ώστε να μπορούν να φιλτράρουν και να απομακρύνουν αποτελεσματικά τις ανεπιθύμητες τοξίνες. Ακολουθούν ορισμένες καθημερινές (επαναλαμβάνουμε, καθημερινές) ενέργειες που μπορείς να κάνεις για να ενισχύσεις τις φυσικές οδούς αποτοξίνωσης του σώματός σου:
- Κατανάλωσε πολλές τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών.
- Πρόσθεσε φυτικές ίνες στη διατροφή σου για να προωθήσεις τις υγιείς κινήσεις του εντέρου και να αφαιρέσεις τις ανεπιθύμητες ενώσεις μέσω των περιττωμάτων.
- Βεβαιώσου ότι είσαι σωστά ενυδατωμένη όλη την ημέρα, ώστε τα νεφρά σου να μπορούν να αποβάλλουν τις υδατοδιαλυτές τοξίνες μέσω των ούρων.
- Πάρε ένα υψηλής ποιότητας στοχευμένο συμπλήρωμα αποτοξίνωσης που υποστηρίζει τα αποτοξινωτικά μας όργανα και βοηθά στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες σε ολόκληρο το σώμα.
- Ίδρωσε με την άσκηση (ή στη σάουνα) για να αφαιρέσεις τις ανεπιθύμητες ενώσεις από το δέρμα σου (άλλο ένα όργανο αποτοξίνωσης, παρεμπιπτόντως!).
Photos: istockphoto.com
Διάβασε επίσης: Τι είναι αυτά τα τοξικά απόβλητα που ακούς συνέχεια;