Στις 29 Ιουνίου 2022 καταγράφηκε ως η πιο μικτή μέρα στη γη: 1,59 χιλιοστά του δευτερολέπτου λιγότερα από τα 86.400 δευτερόλεπτα ή 86.400.000 χιλιοστά του δευτερολέπτου ενός κανονικού 24ώρου. Από τότε οι επιστήμονες ανησυχούσαν ότι αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις και να αφαιρεθεί μέχρι κι ένα δευτερόλεπτο από τα ρολόγια μας. Ωστόσο, φαίνεται πως από το 2020 μέχρι σήμερα αφανώς η μέρα αρχίζει να μεγαλώνει, αν λάβουμε υπόψιν τις διακυμάνσεις λόγω παλιρροιών και εποχικότητας.
Η αλλαγή αυτή παραμένει ένα «μυστήριο», σύμφωνα με τους επιστήμονες, όπως αναφέρει το ScienceAlert. Τα ατομικά ρολόγια ακριβείας και οι αστρονομικές παρατηρήσεις δείχνουν ότι η μέρα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη, αλλά κανείς δεν μπορεί να βρει τον λόγο που συμβαίνει αυτό.
Το έτος 2020 σημειώθηκαν οι 28 μικρότερες ημέρες από το 1960, ξεπερνώντας την προηγούμενη συντομότερη ημέρα του 2005,σύμφωνα με το TimeandDate.com. Οι διεθνείς χρονομετρητές προσθέτουν περιστασιακά ένα «άλμα δευτερόλεπτο» στα χρόνια, ώστε αντισταθμίσουν το γεγονός ότι η περιστροφή της Γης αλλάζει.
Διαβάστε περισσότερα στο Nitro.gr