Δεν μας φτάνει ο δικός μας πλανήτης που έχει γίνει ένας μεγάλος σκουπιδότοπος ξεκινήσαμε να στέλνουμε τα σκουπίδια μας και στους υπόλοιπους! Στον Άρη αυτή τη στιγμή υπάρχουν διάσπαρτα διάφορα αντικείμενα ανθρώπινης προέλευσης που φτάνουν όχι 1, ούτε 2 αλλά 7,1 τόνους! Φυσικά δεν θα τα μαζέψει κανείς καθώς δεν υπάρχει κάποιο διαστημικό απορριμματοφόρο. Άσε που ούτε νοιάζει κανέναν!

Προέρχονται από τρεις πηγές στη διάρκεια των περίπου 50 ετών της εξερεύνησης του πλανήτη: πεταμένα εξαρτήματα, διαστημικές συσκευές που έχουν συντριβεί και όσες είναι ακέραιες αλλά αδρανείς και μη λειτουργικές πια. Σύμφωνα με το Γραφείο Υποθέσεων Εξωτερικού Διαστήματος των Ηνωμένων Εθνών, η ανθρωπότητα έχει στείλει 18 διαστημικά σκάφη σε 14 ξεχωριστές αποστολές. Μερικές από τις αποστολές είναι μέχρι και σήμερα ενεργές παρόλα αυτά δεν θα γυρίσουν στη γη να πεταχτούν και θα παραμείνουν για πάντα στον κόκκινο πλανήτη!

Κάθε αποστολή που επιχειρεί να κατέβει στην αρειανή επιφάνεια ομαλά, διαθέτει εξοπλισμό (θερμική ασπίδα, αλεξίπτωτο κ.α.) τον οποίο απορρίπτει κατά την κάθοδο του σκάφους. Όταν το εξάρτημα που εκτινάσσεται πριν την προσεδάφιση, πέσει στο έδαφος, μπορεί να σπάσει σε μικρότερα κομμάτια, τα οποία πιθανώς να παρασυρθούν από τους ισχυρούς αρειανούς ανέμους, όπως συνέβη στην περίπτωση της άφιξης του Perseverance το 2021. Εκτός από αυτό το ρόβερ, και άλλα αμερικανικά ρόβερ όπως το Curiosity και το Opportunity έχουν πέσει πάνω σε αντικείμενα που προέρχονταν από τη δική τους προσεδάφιση.

Η δεύτερη κατηγορία μεγαλύτερων ‘σκουπιδιών’ είναι οι εννέα αδρανείς σήμερα διαστημικές συσκευές στην επιφάνεια του πλανήτη, οι οποίες είναι: όχημα προσεδάφισης Mars 3, όχημα προσεδάφισης Mars 6,  όχημα προσεδάφισης Viking 1,  όχημα προσεδάφισης Viking 2, ρόβερ Sojourner,  όχημα προσεδάφισης Beagle 2, όχημα προσεδάφισης Phoenix, ρόβερ Spirit και ρόβερ Opportunity. Οι περισσότερες από αυτές είναι σχεδόν άθικτες, συνεπώς από μια άποψη θα μπορούσαν να θεωρηθούν ιστορικά ‘λείψανα’ παρά σκουπίδια.

Η τρίτη κατηγορία, των σκαφών που έχουν συντριβεί, πληροί καλύτερα τις προϋποθέσεις χαρακτηρισμού τους ως σκουπιδιών. Τουλάχιστον δύο συνετρίβησαν, ενώ με άλλα τέσσερα χάθηκε η επικοινωνία λίγο πριν ή κατά την προσεδάφιση τους, οπότε μάλλον θα πρέπει να θεωρούνται ότι έγιναν κομμάτια, π.χ. λόγω πιο γρήγορης καθόδου τους από ό,τι έπρεπε.

Αν κανείς προσθέσει όλα τα παραπάνω, τότε – σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ρομποτιστή Cagri Kilic του Πανεπιστημίου της Δυτικής Βιρτζίνια – το βάρος όλων των ανθρώπινων κατασκευών που έχουν σταλεί στον Άρη, αγγίζει τους δέκα τόνους (9.979 κιλά). Αν από αυτά αφαιρεθεί το βάρος των μέχρι σήμερα λειτουργικών διαστημοσυσκευών (2.860 κιλά), τότε μένουν σκουπίδια βάρους 7.119 κιλών.

Πλανήτη

Φυσικά και εγείρονται ανησυχίες  σχετικά με τους κινδύνους που μπορεί να δημιουργηθούν από ορισμένα απορρίμματα για τις τρέχουσες και τις μελλοντικές διαστημικές αποστολές στον Άρη. Μπορεί π.χ. κάποιο ρόβερ να μπλεχτεί σε ένα τέτοιο σκουπίδι. Υπομονή συνεπώς μέχρι οι άνθρωποι να μεταφέρουν απορριμματοφόρα στον “κόκκινο” πλανήτη, όταν πια τον αποικίσουν.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διάβασε επίσης: Πώς θα κάνεις εύκολα κομποστοποίηση στο σπίτι σου

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!