Φέτος συμβαίνει το εξής παράδοξο: διανύουμε το πιο θερμό καλοκαίρι μέχρι σήμερα κι ίσως το πιο ψυχρό από τα καλοκαίρια που θα έρθουν. Οι προβλέψεις για τη θερμοκρασία του πλανήτη είναι δυσοίωνες και δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε γι αυτό – πλέον…

Η περίοδος 2011-2020 ήταν η θερμότερη δεκαετία που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς η παγκόσμια μέση θερμοκρασία ξεπέρασε τα προβιομηχανικά επίπεδα κατά 1,1 °C το 2019. Επί του παρόντος, η ανθρωπογενής υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνεται με ρυθμό 0,2 °C ανά δεκαετία. Μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 °C σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή συνδέεται με σοβαρές δυσμενείς επιπτώσεις για το φυσικό περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία και ευεξία, καθώς και με πολύ υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης επικίνδυνων και πιθανώς καταστροφικών αλλαγών στο παγκόσμιο περιβάλλον.

θερμό

Για τον λόγο αυτό, η διεθνής κοινότητα έχει αναγνωρίσει την ανάγκη να διατηρηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας αρκετά πιο κάτω από τους 2 °C και να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τον περιορισμό της στους 1,5 °C. Φυσικά αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί όταν καίγονται τεράστιες εκτάσεις δασών που αποτελούν πνεύμονα του πλανήτη και όταν επιλέγουμε να μην χρησιμοποιούμε εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Πρόσφατα ανακαλύφθηκε μια τεράστια τρύπα του όζοντος επτά φορές μεγαλύτερη από εκείνη πάνω από την Ανταρκτική και «παντός καιρού», πάνω από τις τροπικές περιοχές της Γης. Εκτιμάται ότι η τρύπα υπάρχει από τη δεκαετία του 1980, αλλά τώρα έγινε αντιληπτό το μεγάλο μέγεθος της.

«Οι τροπικοί αποτελούν τη μισή επιφάνεια του πλανήτη και φιλοξενούν περίπου το μισό παγκόσμιο πληθυσμό. Η ύπαρξη μιας τροπικής τρύπας του όζοντος μπορεί να συνιστά αιτία μεγάλης παγκόσμιας ανησυχίας. Η αραίωση του στρώματος του όζοντος μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη υπεριώδη ακτινοβολία στην επιφάνεια της Γης, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος και καταρράκτη στα μάτια, και να οδηγήσει σε πιο εξασθενημένα ανοσοποιητικά συστήματα και μειωμένη γεωργική παραγωγικότητα, ενώ μπορεί ακόμη να επηρεάσει αρνητικά τους ευαίσθητους θαλάσσιους οργανισμούς και τα οικοσυστήματα», δήλωσε ο καθηγητής του καναδικού Πανεπιστημίου του Ουότερλου στο Οντάριο, Τσινγκ-Μπιν Λου

Το κύριο αίτιο της κλιματικής αλλαγής είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ορισμένα αέρια στην ατμόσφαιρα της Γης λειτουργούν όπως το γυαλί των θερμοκηπίων. Παγιδεύουν τη θερμότητα του ήλιου και εμποδίζουν τη διάχυσή της στο διάστημα, προκαλώντας την υπερθέρμανση του πλανήτη.

θερμό

Τα αίτια της αύξησης των εκπομπών είναι τα εξής:

  • Η καύση του άνθρακα, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που παράγει διοξείδιο του άνθρακα και υποξείδιο του αζώτου.
  • Αποψίλωση των δασών: τα δέντρα συμβάλλουν στη ρύθμιση του κλίματος διότι απορροφούν το CO2 από την ατμόσφαιρα. Όταν υλοτομούνται, χάνεται αυτό το θετικό αποτέλεσμα και ο άνθρακας που θα αποθηκευόταν σ’ αυτά απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα, κάτι που επιδεινώνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
  • Αύξηση της κτηνοτροφίας: οι αγελάδες και τα πρόβατα παράγουν μεγάλες ποσότητες μεθανίου κατά την πέψη της τροφής τους.
  • Τα αζωτούχα λιπάσματα ευθύνονται για τις εκπομπές υποξειδίου του αζώτου.
  • Τα φθοριούχα αέρια παράγονται από εξοπλισμό και προϊόντα που χρησιμοποιούν αυτά τα αέρια. Αυτές οι εκπομπές οδηγούν σε εξαιρετικά σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας, έως και 23.000 φορές μεγαλύτερη από αυτή που προκαλεί το CO2.

Πλέον έχουμε φτάσει στην ώρα 0.  Ο καθένας μας μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης με μικρές πράξεις όπως να αλλάξει τις μπαταρίες που χρησιμοποιεί και τις λάμπες, να κάνει λιγότερη κατανάλωση ρεύματος και νερού, ανακύκλωση και να μειώσει την κατανάλωση σε junk food και κρέας. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να απαιτήσουμε και να στηρίξουμε αποφάσεις για εναλλακτικές πηγές ενέργειας. 

Διαβάστε επίσης: 7 απλοί τρόποι να σώσουμε τους ωκεανούς

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!