Οι ουσίες στην ατμόσφαιρα που συμβάλλουν στην ατμοσφαιρική ρύπανση δεν είναι μόνο επιβλαβείς για τους πνεύμονές μας, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσουν τα επίπεδα βιταμίνης D, αποκαλύπτει μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports.
Η βιταμίνη D είναι ένα απαραίτητο λιποδιαλυτό μικροθρεπτικό συστατικό που είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της υγείας των οστών και του ανοσοποιητικού, μεταξύ πολλών άλλων σωματικών λειτουργιών. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα που επηρεάζει περίπου ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου του 29% των Αμερικανών ενηλίκων, που σημαίνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση θα μπορούσε να έχει βαθιές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία μας με περισσότερους από έναν τρόπους.
Μετατροπή της ηλιοφάνειας σε βιταμίνη D.
Πριν βουτήξουμε στη μελέτη και γιατί είναι τόσο σημαντική, ας δούμε λίγο τι λέει η επιστήμη. Αν και η διαδικασία λήψης απαραίτητων θρεπτικών συστατικών από τις ακτίνες του ήλιου μπορεί να φαίνεται πιο κατάλληλη για τα φυτά από τους ανθρώπους, χρησιμοποιούμε τον ήλιο για να παράγουμε βιταμίνη D εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Αν αυτό σου φαίνεται σαν μια μαγική ανθρώπινη εκδοχή της φωτοσύνθεσης, δεν κάνεις εντελώς λάθος!
Κατά την έκθεση στο ηλιακό φως, μια χημική ουσία στο δέρμα που ονομάζεται 7-δεϋδροχοληστερόλη απορροφά τις υπεριώδεις ακτίνες Β (UVB). Αυτή η ένωση στη συνέχεια μετατρέπεται γρήγορα σε προβιταμίνη D3 και τελικά, μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται θερμικός ισομερισμός (δηλαδή, μια θερμική αντίδραση), η προβιταμίνη D3 μετατρέπεται περαιτέρω σε βιοδιαθέσιμη βιταμίνη D3. Η βιταμίνη D3 είναι η προτιμώμενη μορφή της βιταμίνης από τον οργανισμό επειδή είναι η πιο βιοδραστική και σταθερή εκδοχή της θρεπτικής ουσίας.
Η σχέση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της σύνθεσης βιταμίνης D.
Οι ερευνητές μελετούν τη συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων της βιταμίνης D και της έκθεσης σε χημικές ουσίες και ρύπους εδώ και αρκετό καιρό. Μια ανασκόπηση του 2018 που δημοσιεύτηκε στο Environment International διερεύνησε πώς η σύνθεση της βιταμίνης D, ο μεταβολισμός και ολόκληρο το ενδοκρινικό σύστημα της βιταμίνης D (VDES) μπορεί να επηρεαστεί από την έκθεση σε περιβαλλοντικές χημικές ουσίες, την ατμοσφαιρική ρύπανση και το κάπνισμα. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η έκθεση σε αυτές τις ενώσεις μπορεί να επηρεάσει το VDES και να συμβάλει άμεσα στην ανεπάρκεια βιταμίνης D.
Αν και η τελευταία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports δεν είναι η πρώτη του είδους της, παρέχει πρόσθετες πληροφορίες για το πώς συγκεκριμένοι ρύποι μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση της βιταμίνης D σε μια συγκεκριμένη γεωγραφία και πληθυσμό (σε αυτήν την περίπτωση, το Κουβέιτ). Στη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα καιρού τεσσάρων ετών στο Κουβέιτ για να διερευνήσουν τη συσχέτιση διαφόρων ρύπων με την ένταση UVB στο έδαφος. Βρήκαν μια σαφή συσχέτιση μεταξύ των αυξημένων ατμοσφαιρικών ρύπων και της μειωμένης έντασης UVB, ιδιαίτερα του όζοντος, του διοξειδίου του θείου, του μονοξειδίου του αζώτου, του βενζολίου και του αιθυλοβενζολίου.
Τα επίπεδα βενζολίου και μονοξειδίου του αζώτου βρέθηκαν να είναι υψηλότερα τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες, όταν η έκθεση στον ήλιο είναι μεγαλύτερη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στην περιοχή. Τα μειωμένα επίπεδα UVB κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων εξηγεί γιατί η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι τόσο διαδεδομένη στο Κουβέιτ, όπου μόνο το 20% των ενηλίκων και το 4% των εφήβων έχουν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D παρά την κατανάλωση μίας διατροφής πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά.
Photos: istockphoto.com
Διάβασε επίσης: 6 οικολογικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων που δεν ήξερες!