Μπορεί να πιστεύεις πως το οικολογικό ζήτημα ταλανίζει τους ανθρώπους τις τελευταίες δεκαετίες και πως στην αρχαιότητα δεν υπήρχε κανένας λόγος ανησυχίας. Λάθος! Οι αρχαίοι μύθοι έρχονται να καταρρίψουν αυτήν τη λανθασμένη άποψη εξιστορώντας μας πως οι Αθηναίες θυσίασαν την ψήφο τους για να σώσουν την Αθήνα από μια μεγάλη οικολογική καταστροφή.

Ανάμεσα στις πολλές εκδοχές που υπάρχουν για το πως τελικά απέκτησε η Αθήνα το όνομά της, είναι εκείνη που λέει πως όλοι οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες κλήθηκαν να ψηφίσουν για το ποιος τελικά θα γίνει ο προστάτης της πόλης τους και θα έδινε το όνομά του. Οι άντρες, λοιπόν, ψήφισαν τον Ποσειδώνα και οι γυναίκες έδωσαν την ψήφο τους στη θεά Αθηνά, με αποτέλεσμα να υπερισχύσει η Αθηνά κατά μία ψήφο.

Παρ’ ότι το αποτέλεσμα προέκυψε μετά από δημοκρατικές διαδικασίες, ο Ποσειδώνας εξοργισμένος κατέκλυσε με κύματα τις ακτές των Αθηνών έτσι που όλο το Θριάσιο Πεδίο πλημμύρισε. Άφησε μόνο ένα μικρό κομμάτι της πόλης πάνω από το νερό. Κι εκεί μαζεύτηκαν οι γυναίκες κι αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους ώστε να σώσουν την Αθήνα από βέβαιη οικολογική καταστροφή. Αποφάσισαν να παραιτηθούν του δικαιώματος της ψήφου τους.

αρχαίων

Αυτός ο μύθος μας δείχνει πως από την αρχαιότητα οι Έλληνες σεβόντουσαν τον περιβάλλοντα χώρο τους κι αυτά είναι μόνο μερικά από τα οικολογικά μέτρα που έπαιρναν ώστε να διατηρούν το οικοσύστημα σε ισορροπία!

Μερικές ακόμα οικολογικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων

Απαγορευόταν σε κάθε ιδιοκτήτη να κόψει πάνω από 2 δέντρα ελιάς τον χρόνο.

Ο Σόλων είχε καθιερώσει για τη θανάτωση κάθε αρσενικού λύκου 5 δραχμές αλλά για κάθε λύκαινα 1 γιατί ο στόχος ήταν η μείωση του πληθυσμού και όχι η εξαφάνιση.

Η μεταφορά των αποβλήτων και των σκουπιδιών έπρεπε να γίνεται σε μεγάλη απόσταση από το Άστυ. Για τον έλεγχο των κρηνών υπήρχε στην αρχαία Ελλάδα αιρετός και όχι κληρωτός αρμόδιος.

Για την προστασία του περιβάλλοντος της πόλης, τα τυροκομεία και τα βυρσοδεψία, που ανέδιδαν δυσάρεστες μυρωδιές έπρεπε να τοποθετούνται έξω από την πόλη.   

Στο Λαύριο τοποθετούνταν τα καμίνια για το λιώσιμο των μετάλλων νοτιοανατολικά των οικισμών καθώς είχε παρατηρηθεί ότι οι άνεμοι ήταν βόρειοι βορειοδυτικοί στη συγκεκριμένη περιοχή.

αρχαίων

Όπως αναφέρει ο Ιπποκράτης στο βιβλίο του «Περί αέρων, υδάτων, τόπων», τονίζει πως οι συνθήκες του περιβάλλοντος δεν μπορούν μόνο να διαμορφώσουν το χαρακτήρα και τη δημιουργικότητά μας, αλλά και την υγεία μας καθώς τότε υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που είχαν ασθενήσει από τα μικροκλίματα, τη διατροφή, την ποιότητα του πόσιμου νερού κλπ.

Ο Αριστοτέλης και ο Ξενοφών επισημαίνουν τους κινδύνους που εγκυμονεί η υπερβολική παραγωγή αγαθών. Η υπερεπάρκεια οδηγεί στον άσκοπο πλουτισμό και παρασύρει στον ευδαιμονισμό, στην εκμετάλλευση ανθρώπων, την κατασπατάληση πόρων, τη δημιουργία πλαστών αναγκών και τελικά στην αλλοίωση και τη διαστροφή του ανθρώπινου χαρακτήρα.

Διάβασε ακόμα: 7 εύκολοι τρόποι για να κάνεις το επόμενο ταξίδι σου πιο φιλικό προς το περιβάλλον

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!