Η αλήθεια είναι ότι το καλοκαίρι οι μετακινήσεις μας με αυτοκίνητο, οι εκδρομές, τα ΣΚ εκτός πόλης αυξάνονται πολύ. Όταν οδηγείς μόνος ξέρεις ότι πρέπει να έχεις τα μάτια σου στο δρόμο και να μην αποσπά τίποτα την προσοχή σου. Τι γίνεται όμως όταν στο πίσω κάθισμα βρίσκονται τα παιδιά που βαριούνται, γκρινιάζουν, ζητάνε, επιμένουν; Η απάντηση είναι μια: μηδενίζεις το ρίσκο ασφαλείας και κλείνεις τα αυτιά σου στις σειρήνες. Ποια όμως είναι τα πιο συχνά λάθη και τι μπορούμε να κάνουμε για να τα αποφύγουμε κατά τη μεταφορά των μικρών παιδιών με το αυτοκίνητο;

#1 Μην τα παίρνετε ποτέ στην αγκαλιά σας

Όσο κι αν γκρινιάζει, όσο επίμονα κι αν σας ζητάει να το πάρετε αγκαλιά, όσο κι αν θεωρείται ότι θα μείνουν ανεπανόρθωτα τραύματα στην ψυχή του από το κλάμα και την άρνησή σας, μην το κάνετε ποτέ. Είναι η πιο επικίνδυνη ενέργεια, καθώς, σε περίπτωση ατυχήματος, δεν διακυβεύεται μόνο η ασφάλειά του αλλά και η ζωή του.

Σε περίπτωση πρόσκρουσης, το βάρος του μπορεί να αυξηθεί κατά 15 φορές. Αυτό σημαίνει ότι αν είναι 15 κιλά θα χτυπήσει σαν να είναι ένα αντικείμενο 225 κιλών. Και μη νομίζετε ότι αν το πάρετε αγκαλιά και φορέσετε τη ζώνη ασφαλείας μαζί είστε καλυμμένοι. Η ζώνη ασφαλείας έχει σχεδιαστεί για έναν ενήλικα και σε αυτή τη μορφή δεν εγγυάται την προστασία κανενός σας τελικά, αντίθετα μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά, όπως ασφυξία.

Αν είναι απαραίτητο να φάει ή χρειάζεται να το ηρεμήσετε, απλώς σταματήστε σε μια παρκίδα ή σε κάποιο μεγάλο βενζινάδικο και κάντε ότι είναι να κάνετε με ασφάλεια.

αυτοκίνητο

#2 Απενεργοποιείστε τον αερόσακο στο μπροστινό κάθισμα

Αν το παιδί είναι ως 15 μηνών και έχετε επιλέξει να τοποθετήσετε το καθισματάκι του στο μπροστινό κάθισμα, προς την αντίθετη κατεύθυνση προκειμένου να το βλέπετε, θυμηθείτε να απενεργοποιήσετε τους αερόσακους, τόσο τους μπροστινούς, όσο και τους πλαϊνούς. Κι αυτό γιατί σε περίπτωση σύγκρουσης θα εκτινάξουν το παιδί, αφού στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίζουν έως 1000 κιλά, υπολογιζόμενα με βάση την ταχύτητα πρόσκρουσης ενός ενήλικας περίπου 80 κιλών.

#3 Επιλέξτε σωστά παιδικά καθίσματα

Υπάρχουν παιδικά πράγματα που όλες οι μαμάδες έχουμε χαρίσει ή έχουμε πάρει από τις φίλες μας. Το καθισματάκι αυτοκινήτου δεν θα πρέπει να είναι ένα από αυτά. Ή τουλάχιστον αν είναι πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν λείπουν εξαρτήματα, ότι δεν είναι αμφιβόλου προελεύσεως και ότι ακολουθεί τα πρότυπα ασφαλείας που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Ακόμη και μια μικρή φαινομενικά ζημιά που μπορεί να έχει, δεν αποκλείεται να μειώνει την αποτελεσματικότητα του συστήματος συγκράτησης, καθιστώντας το επικίνδυνο για το παιδί.

Είναι σημαντικό επίσης να τοποθετήσετε σωστά τα καθίσματα. Το σύστημα Isofix είναι ένα διεθνές σύστημα στερέωσης που προβλέπει την εγκατάσταση του καθίσματος απευθείας στο κάθισμα του αυτοκινήτου χρησιμοποιώντας ειδικά άγκιστρα που βρίσκονται στο κάθισμα. Είναι ο πιο σταθερός και ασφαλής τρόπος πρόσδεσης. Αλλά, μόνο τα αυτοκίνητα που παράγονται από το 2006 και μετά διαθέτουν αυτό το σύστημα.

αυτοκίνητο

#4 Βάλτε ότι δεν είναι άκρως απαραίτητο στο χώρο αποσκευών

Είναι σημαντικό στην καμπίνα να μην υπάρχουν σχολικές τσάντες, σακούλες σούπερ μάρκετ ή άλλα αντικείμενα. Μπορεί να μετακινηθούν δυσκολεύοντας στην οδήγηση, αποσπούν την προσοχή και σε περίπτωση ατυχήματος μπορεί να εκτοξευθούν πως κάθε κατεύθυνση με αποτέλεσμα να γίνουν αιτία τραυματισμών.

#5 Ξεχάστε το multitasking

Ότι κι αν γίνεται την ώρα της οδήγησης, τα μάτια παραμένουν στο δρόμο και τα χέρια στο τιμόνι. Μην προσπαθείτε να βρείτε το κουκλάκι του που έπεσε, ή να του δώσετε ένα μπισκοτάκι για να φάει. Σταματήστε κάπου με ασφάλεια και ηρεμήστε το αν κλαίει ή κάνετε ότι πρέπει να γίνει και μετά ξαναμπείτε στο αυτοκίνητο. Η ασφάλεια προέχει του χρόνου άφιξης στον προορισμό.

αυτοκίνητο
Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!