Παρότι είναι κοινώς αποδεκτό ότι οι πυρκαγιές στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αποτελούν ένα πολύ πιο σπάνιο φαινόμενο σε σχέση με τα θερμικά, κάθε φορά που μια ηλεκτρική κατασκευή τυλίγεται σε φωτιά και έχει καταγραφεί από κάποια κάμερα, είναι δεδομένο πως το σχετικό video θα γίνει viral.

Εντούτοις είναι αναμφισβήτητο πως η πλειονότητα του κοινού δεν γνωρίζει πώς να αντιμετωπίσει μια φωτιά σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, η οποία μπορεί να ξεσπάσει ύστερα από ένα ατύχημα και πολύ σπάνια από κάποιο κατασκευαστικό σφάλμα στο σώμα της μπαταρίας.

Στο 6ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης που διεξήχθη στις 18 Ιανουαρίου οι ομιλίες έκλεισαν με μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παρουσίαση του Επιπυραγού Αχιλλέα Σαΐτη, Τμηματάρχη Επιχειρήσεων Διεύθυνσης Πυρόσβεσης στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος.

Τι κάνουμε λοιπόν στην περίπτωση που εκδηλωθεί φωτιά σε ένα ηλεκτρικό; Ο κ. Σαΐτης ανέφερε πως αυτό εξαρτάται από το αν η φωτιά έχει αφετηρία την μπαταρία του αυτοκινήτου ή κάποια άλλη πηγή. Στην τελευταία περίπτωση η αντιμετώπιση είναι ίδια με εκείνη σε ένα συμβατικό όχημα, οπότε και σβήνει σχετικά εύκολα.

https://www.youtube.com/watch?v=UsuYxFBHsiQ

Αν η φωτιά ξεκινήσει από την μπαταρία, τότε υπάρχει πρόβλημα. Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου έχουν πάρα πολύ μεγάλο θερμικό φορτίο σε περίπτωση που αναφλεγούν, ενώ υπάρχει επίσης ο κίνδυνος της θερμικής διαφυγής, να γίνει δηλαδή μια «έκρηξη φωτιάς».

Το ίδιο φυσικά μπορεί να συμβεί σε ένα ηλεκτρικό πατίνι ή ποδήλατο. Αν αυτό γίνει τη στιγμή που για παράδειγμα φορτίζουμε το πατίνι στο σαλόνι μας, τι δυνατότητες έχουμε  να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο μέχρι να έρθει η πυροσβεστική;

Καμία, λέει ο κ. Σαΐτης! Με το που θα καταλάβουμε ότι κάτι πάει στραβά πρέπει να εγκαταλείψουμε το χώρο, καθώς δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε πολλά πράγματα. Ακόμα κι αν αποφύγουμε το φαινόμενο της θερμικής διαφυγής, μόνο το γεγονός ότι η μπαταρία θα αρχίσει να θερμαίνεται, σημαίνει ότι θα αρχίσουν να παράγονται τοξικά αέρια τα οποία σε ένα κλειστό χώρο είναι πολύ δραστικά και επιβαρυντικά για την υγεία μας.

Η Πυροσβεστική προτείνει για τη φόρτιση των μπαταριών, ακόμα και των κινητών, να χρησιμοποιούμε πιστοποιημένες συσκευές και μπαταρίες, το ηλεκτρικό κύκλωμα του σπιτιού μας να είναι σε καλή κατάσταση και να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή για τη διαδικασία φόρτισης. Εξίσου σημαντικό είναι να μην ξεχνάμε τη συσκευή μας στη φόρτιση. Ο κ. Σαΐτης επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρχει επιτήρηση όσο μια τέτοια συσκευή βρίσκεται στη φόρτιση και να απέχει από εύφλεκτα υλικά, κουρτίνες, χαλιά κλπ.

Διάβασε τη συνέχεια στο 4troxoi.gr

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!