Το να υπολογίζεις την ηλικία του σκύλου σου μέχρι τα 5 του έτη, έχει πλάκα. Κάπως. Μετά δεν έχει. Μετά οι αριθμοί σου προκαλούν στρες. Ας το αντιμετωπίσουμε. Εν τω μεταξύ, αυτός ο γνωστός μπακαλίστικος τρόπος υπολογισμού της σκυλοηλικίας που θέλει κάθε χρόνο να μετράει για εφτά, δεν ισχύει. Είναι λάθος. Και το μαθαίνουμε σήμερα.
Μπορεί τόσα χρόνια οι κηδεμόνες σκύλων να χρησιμοποιούσαν αυτόν τον κανόνα (1 προς 7), ωστόσο, νέα φόρμουλα που ανέπτυξαν επιστήμονες έδειξε πως αυτός ο τρόπος υπολογισμού μόνο ακριβής δεν είναι.
Η νέα αυτή φόρμουλα αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο και λαμβάνει υπόψη τις αλλαγές στα μοτίβα μεθυλίωσης του DNA που συμβαίνουν όταν οι σκύλοι γερνούν. Κάπως έτσι, η εκτίμηση της ηλικίας τους γίνεται πιο ακριβής. Τη θέλουμε πιο ακριβή; Είμαστε έτοιμη; Δεν έχουμε ιδέα.
Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell Systems, αναλύθηκε η μεθυλίωση του DNA 104 Λαμπραντόρ Ριτρίβερ, ηλικίας από μόλις λίγων εβδομάδων ως και 16 ετών. Οι ερευνητές δημιούργησαν μια νέα φόρμουλα που χαρτογραφεί με μεγαλύτερη ακρίβεια την ηλικία ενός σκύλου, σε αντιστοιχία με την ανθρώπινη.
Ο κανόνας «1 προς 7» είναι υπεραπλουστευμένος και μπορεί να οδηγήσει σε παρανοήσεις
Όπως προέκυψε, ένας σκύλος ενός έτους, αντιστοιχεί με έναν άνθρωπο 30 ετών. Ναι. Ενώ ένας σκύλος 4 ετών αντιστοιχεί σε έναν άνθρωπο 52 ετών. Κάπως έτσι, από τη νέα αυτή φόρμουλα προκύπτει πως οι σκύλοι μεγαλώνουν ταχύτατα τα δυο πρώτα χρόνια της ζωής τους, με έναν δίχρονο σκύλο να αντιστοιχεί σε έναν άνθρωπο 42 ετών.
Σε ό,τι αφορά τη διαδεδομένη θεωρία πως ένα έτος σκύλου ισοδυναμεί με 7 ανθρώπινα έτη, δεν είναι ιδιαίτερα ακριβής. Αυτό γιατί βασιζόταν στη μέση διάρκεια ζωής ενός σκύλου και ενός ανθρώπου και όχι σε κάποια συγκεκριμένη βιολογική διαδικασία. Η νέα φόρμουλα, πάντως, βασίζεται σε αλλαγές στα μοτίβα μεθυλίωσης του DNA, οι οποίες συμβαίνουν όσο οι σκύλοι γερνούν.
Σύμφωνα με τον Τρέι Άιντεκερ, συγγραφέα, PhD καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του UC San Diego και στο Moores Cancer Center, «το νέο σύστημα είναι ανώτερο από το προηγούμενο ‘πολλαπλασιάστε επί επτά’, έναν υπεραπλουστευμένο κανόνα που μπορεί να οδηγήσει σε παρανοήσεις σχετικά με το πώς γερνούν οι σκύλοι».