Τι παίρνετε όταν ταΐζετε βακτήρια με βιομηχανικά απόβλητα φρούτων; «Ένα κίτρινο δερμάτινο μπλέιζερ» μπορεί να μην είναι η πρώτη σας απάντηση, αλλά είναι ακριβώς αυτό που προέκυψε από μια συνεργασία μεταξύ της δανέζικης μάρκας μόδας Ganni και της μεξικανικής εταιρείας βιοϋλικών Polybion.

Το καινοτόμο τζάκετ από βακτήρια

Το μπλέιζερ – ένα μοναδικό στο είδος του πρωτότυπο που προορίζεται ως απόδειξη της ιδέας για μελλοντικές συλλογές – είναι κατασκευασμένο από βακτηριακή κυτταρίνη και αντί να προσπαθεί να αναπαράγει τα χαρακτηριστικά του δέρματος, έχει σχεδιαστεί για να αισθάνεται σαν ένα εντελώς νέο υλικό . «Μας εντυπωσίασε το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι αγαπούν το μπλέιζερ επειδή το υλικό δεν έμοιαζε με δέρμα», δήλωσε ο Alexis Gómez-Ortigoza, συνιδρυτής της Polybion.

«Είναι πραγματικά εύκολο να αναγνωρίσουμε ότι αυτό δεν είναι δέρμα – αλλά και ότι δεν είναι πλαστικό. Έχει μια μοναδική αίσθηση». Αν και παράγεται χρησιμοποιώντας ορισμένες από τις μεθόδους που σχετίζονται με το παραδοσιακό δέρμα, το τζάκετ έχει πολύ μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα, χωρίς συμβιβασμούς στη δύναμη και την αναπνοή, λένε οι δημιουργοί του.

«Αυτό είναι το πρώτο μπλέιζερ που κατασκευάστηκε ποτέ από μια παγκόσμια μάρκα από βακτηριακή νανοκυτταρίνη», πρόσθεσε ο Gómez-Ortigoza, «Έτσι είναι ένα πολύ σημαντικό ορόσημο για τη βιομηχανία βιοϋλικών».

βακτήρια

Από κομπούχα μέχρι κονσέρβες φρούτων

Ο Gómez-Ortigoza, του οποίου το υπόβαθρο είναι στα οικονομικά, ίδρυσε την Polybion το 2014 μαζί με τον αδερφό του, Axel, του οποίου το υπόβαθρο είναι στη βιοτεχνολογία. Μαζί με τη φίλη και επιστήμονα υλικών Bárbara González Rolón, επικεντρώθηκαν αρχικά στο μυκήλιο, ένα δίκτυο που μοιάζει με ρίζα από νήματα μυκήτων, και άνοιξαν μια πιλοτική μονάδα για υλικά μυκηλίου. Τότε, συνέβη κάτι περίεργο.

«Πριν από περίπου πέντε χρόνια, ένας φίλος μου μπήκε στο γραφείο μου και μου έδειξε ένα βάζο κομπούχα», θυμάται ο Gómez-Ortigoza. «Απομονώσαμε τα πρώτα μας βακτήρια από αυτό το ποτό».

Η κομπούχα είναι ένα ολοένα και πιο δημοφιλές ρόφημα τσαγιού που έχει υποστεί ζύμωση και η βακτηριακή βιομάζα που χρησιμοποιείται για την κατασκευή του μπουφάν, που ονομάζεται Celium, προέρχεται από αυτό το βάζο. Από τότε, το Polybion έχει σχεδόν εξ ολοκλήρου στραφεί στη βακτηριακή ζύμωση, καθώς το θεώρησε μια πολλά υποσχόμενη νέα πηγή για μια εναλλακτική λύση δέρματος υψηλής απόδοσης.

Πώς τα βακτήρια συμμετέχουν στην παραγωγή

Για να ταΐσει τα βακτήρια, το Polybion χρησιμοποιεί υπολείμματα που προέρχονται από τοπικά εργοστάσια παραγωγής κονσερβοποιημένων φρούτων, κυρίως από μάνγκο. «Ταΐζουμε τα βακτήρια με απορρίμματα φρούτων, τα οποία είναι εξαιρετικά άφθονα εδώ στο κεντρικό Μεξικό», είπε ο Gómez-Ortigoza. «Το μετατρέπουμε σε τροφή για τα βακτήρια προσθέτοντας μια ειδική φόρμουλα που αναπτύχθηκε από εμάς που το μετατρέπει σε μέσο ανάπτυξης.

«Τα βακτήρια θα αναπαραχθούν στη συνέχεια και θα δημιουργήσουν τη μήτρα νανοκυτταρίνης ως μεταβολικό υποπροϊόν, το οποίο συλλέγουμε μετά από δύο εβδομάδες και στη συνέχεια στέλνουμε μέσω μιας διαδικασίας μαυρίσματος και φινιρίσματος».

Διάβασε τη συνέχεια στο Intronews.gr

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!